Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Benny Briolly Foto: Ian Cheibub
Intervju HBTQI

»Vi tar plats i maktens korridorer«

Rekordmånga transpersoner gick segrande ur Brasiliens kommunalval inför 2021. Benny Briolly, 29, fick fler röster än någon annan kvinnlig kandidat i hemkommunen Niterói.

Som representant för vänsterpartiet PSOL hoppas Benny Briolly på att bli en motvikt till Brasiliens president Jair Bolsonaros konservativa politik, i det som är världens farligaste land för transpersoner.

När du intog din post i Niteróis stadsfullmäktige den 1 januari höll du upp ett plakat med ett annat namn än ditt; Marielle Franco. Varför?

– Marielle Franco var min afrobrasilianska, lesbiska, numera världskända, vän och partikollega. När hon valdes in i Rio de Janeiros stadsfullmäktige 2016 förde hon den svarta kvinnorörelsen till en högre, institutionell nivå. Ett och ett halvt år senare mördades hon. Nu är jag den första transpersonen att bli vald som kommunpolitiker i angränsande Niterói. Jag känner ett ansvar inför de kvinnor som har kämpat före mig.

»Min uppgift är att visa: jo, vi transpersoner existerar och vi har mänskliga rättigheter.«

Vad driver ditt engagemang för transpersoners rättigheter?

– I Brasilien mördas fler transpersoner än i något annat land. Endast tre procent har högre utbildning och en halv procent arbetar vitt. Många är förpassade till prostitution. Diskrimineringen är sanktionerad av patriarkala politiker och en inflytelserik, konservativ kyrka. De vill inte att vi ska existera. Min uppgift är att visa: jo, vi transpersoner existerar och vi har mänskliga rättigheter.

Benny Briolly. Foto: Ian Cheibub.

I förra årets lokala val valdes hela 30 transpersoner in, jämfört med endast åtta stycken 2016. Vad innebär denna ökning?

– Den betyder att transrörelsen inte längre utgörs av aktivister som står utanför stadshuset och ropar åt makthavarna att lyssna på oss. Vi har tagit plats i maktens korridorer. Vi representerar en av Brasiliens mest marginaliserade grupper och nu måste politikerna tala med oss. Mitt mål är att locka fler svarta kvinnor och transpersoner till politiken, samtidigt som jag vet att jag kommer att få hantera fler fördomar än någon annan representant i stadshuset.

Linnea Fehrm är frilansjournalist

Fler artiklar

Krönika HBTQI

Barnen gör oss inte fria

Hur blev kärnfamiljen målet i queera liv? Vad hamnar i skuggan i hbtqi-kampen när fokus ligger på att skaffa barn.

Intervju HBTQI

Hej Aktivist: Angelica Polmonari och Atilla Yoldas

Möt Angelica Polmonari som är aktiv inom Italiens största ideella hbtqi-rätssorganisation Arcigay och Atilla Yoldas som föreläser på tema jämställdhet och manlighetsnormer. 

Artiklar Sex & hälsa

Reproduktiv rasism

Paula Mulinari om hur staten vill kontrollera, begränsa och exploatera vissa gruppers möjlighet till reproduktion.