»Kyrkan sätter käppar i hjulen«
Det tabubelagda ämnet abort har fått mycket uppmärksamhet i Polen senaste tiden. Det beror delvis på det sexualpolitiskt radikala partiet Palikotrörelsens oväntade framgång i valet hösten 2011. Ottar har pratat med partiledaren Janusz Palikot.
När Ania fick veta att hon var gravid tvekade hon inte en sekund, det var självklart att hon inte ville behålla barnet. Hon hade redan två sönder och både hon och hennes pojkvän befann sig just då i en svår ekonomisk situation.
– Jag kände mig panikslagen. Det sades att staten avlyssnade folk, jag var rädd för att bli upptäckt. Men jag var mest orolig för att jag inte skulle hitta någon läkare som ville hjälpa mig, säger hon.
Ania är en de många polska kvinnor som gjort olaglig abort. Hon kommer från liberala Warszawakretsar och har till skillnad från många andra kvinnor kunnat tala relativt öppet om aborten med familj och vänner. När vi träffas är hon ändå noga med att välja det bord på caféet där vi kan prata ostört.
– Det största problemet var att jag inte hade råd att göra abort, säger hon.
Det var tio år sedan nu, men situationen för polska kvinnor som vill göra abort ser likadan ut.
Enligt CBOS, Polens motsvarighet till Sifo, är en lika stor andel polacker för som mot abort, även om de flesta abortförespråkare tycker att det ska finnas vissa begränsningar i lagen. Den inflytelserika katolska kyrkan innehar en kärnställning när det gäller att sprida antiabortpropaganda. Religionsundervisningen i skolan kan delvis förklara att så många unga polacker är mot abort, trots att landet i övrigt går mot en liberalisering. Abortmotståndarna jämför abort med mord. Inte sällan utnyttjar de medvetet den okunskap som finns och sprider felaktig information. Otäcka bilder på foster från så sent gångna graviditeter att det i själva verket skulle vara alldeles för sent att göra abort, har säkerligen etsat sig fast i många polackers minnen.
»Palikotpartiet vill införa sexualundervisning i skolan, gratis preventivmedel och att det ska bli enklare att utföra provrörsbefruktning. Abort är en kärnfråga.«
De som hoppas på att abortlagen ska legaliseras ser Palikotrörelsens framgång som ett ljus i tunneln. I parlamentsvalet 9 oktober 2011 fick partiet hela tio procent av rösterna. Då hade partiet bara funnits i några månader, rörelsen i drygt ett år. Palikotrörelsens valspråk är ”En modern stat”, vilket bland annat skulle innebära att minska kyrkans makt och möjliggöra för homosexuella att ingå partnerskap. Många av de frågor som partiet gick till val på rör sexualpolitik. De vill införa sexualundervisning i skolan, tycker att kvinnor ska erbjudas gratis preventivmedel och att det ska bli enklare att utföra provrörsbefruktning. Abort är en kärnfråga.
– Det är inte särskilt troligt att vi kan ändra på abortlagen under den här mandatperioden, vi kan inte få en majoritet i riksdagen, säger partiledaren Janusz Palikot själv när vi når honom på telefon. Däremot är det fullt möjligt under nästa mandatperiod. Nu pratar man åtminstone mer om abort och vi måste kämpa för att hålla debatten levande.
Palikot tror att det bästa sättet att minska antalet aborter är att införa sexualkunskap och få fler att använda preventivmedel.
– Det polska folket är egentligen inte mot sexualundervisning, men tyvärr sätter katolska kyrkan käppar i hjulen, säger han.
Men den senaste tidens abortdebatter har inte bara kretsat kring Palikotrörelsen. När två kända feministprofiler, Katarzyna Bratkowska och Kazimierza Szczuka, bestämde sig för att skriva en bok om abort med ungdomar som målgrupp, blev det ramaskri.
– Vi vill stödja unga kvinnor och försöka få dem att förstå att det inte är hela världen att göra abort. Många vågar inte berätta för någon, säger Katarzyna Bratkowska när vi träffas nära hennes hem i Warszawastadsdelen Powisle.
Katarzyna Bratkowska är en känd feministisk aktivist och har länge på kämpat för fri abort. Hon är också litteraturkritiker och arbetar som gymnasielärare.
Katarzyna Bratkowska och andra feminister som kämpar för abort.
– En av anledningarna till att jag ville skriva boken var den okunskap jag möter hos mina elever, som ändå kommer från välutbildade familjer. Jag får hela tiden telefonsamtal från unga tjejer som behöver råd. En gång ringde en tjej till mig och trodde att hon kunde svälja en tablett efter tre månader och att den funkar på samma sätt som ett dagen efter-piller. En annan trodde att man kunde hindra graviditet genom att sätta i sig flera p-piller på en gång dagen efter oskyddat sex.
Protesterna mot boken började med att en ung kvinna tyckte att den var olämplig för ungdomar. Hon lyckades samla in 3 000 underskrifter på nätet. Målet var att Empik, den största bokhandlekedjan, skulle flytta boken från hyllan för ungdomsböcker. Empik gav efter för påtryckningarna. I mer liberala kretsar startades det en kampanj för att boken skulle flyttas tillbaka. Till slut gick Palikot själv in och försvarade boken.
Katarzyna Bratkowska berättar att hon börjar känna sig trött på att kämpa för abort, även om hon inte tänker ge upp. Hon upplever att det inte har gett så mycket effekt hittills.
– Tyvärr hyser jag inget hopp om att Palikot kan genomföra en lagändring under den närmaste tiden. Men kanske att det finns en chans att han bidrar till att ändra folks mentalitet, säger hon.
Wanda Nowicka, som var Palikotrörelsens andranamn, har 40 minuter på sig innan hennes tjänstechaufför ska ta henne till parlamentet. Sedan hon blev riksdagsledamot och vice talman för partiet har schemat varit fullspäckat. När vi ses i december är hon djupt besviken över vad hon kallar för »ett nederlag«. Några dagar tidigare blev det klart att man inte lyckats samla ihop tillräckligt många namnunderskrifter till ett medborgarprojekt. Målet var att under tre månader få ihop 100 000 underskrifter för ändrade abortlagar och tanken var att riksdagens talesman skulle få ta del av projektet. Dessvärre hade ”bara” 30 000 personer skrivit på när tiden gick ut.
– Nu tolkar motståndarna det som att det finns ett minimalt stöd för fri abort och det är inte sant, säger Wanda Nowicka.
»Det är bra att det talas och skrivs mer om abort i polska medier. Tyvärr ändrar det ingenting konkret. Man måste vara realistisk och inse att det knappt finns någon möjlighet att vi lyckas ändra på lagen närmsta åren.« Wanda Nowicka
Nowicka är grundare till och tidigare ordförande för Polska federationen för kvinnor och familjeplanering (Federa). Hennes hjärtefråga har alltid varit abort. Hon gläds naturligtvis över sitt partis framgångar, men tror inte på några underverk.
– Visst, det är bra att det talas och skrivs mer om abort i polska medier. Tyvärr ändrar det ingenting konkret. Man måste vara realistisk och inse att det knappt finns någon möjlighet att vi lyckas ändra på lagen under de närmaste åren, däremot kan vi öka säkerheten och tillgången till abortpiller. Och vi kan öka människors kunskap om abort.
Ania funderade över huruvida hon skulle göra medicinsk abort, men hittade till slut en gynekolog som genomförde ingreppet. Han hade en vanlig privat mottagning, men genomförde även aborter i smyg. Den ekonomiska situationen löste sig med hjälp av hennes vänner.
– De startade en insamling och en grupp kvinnor på ungefär tio kvinnor lyckades till slut skramla ihop pengarna, berättar Ania.
Hon minns den enorma lättnaden över att allt var över.
Matilda Shayn är frilansjournalist
Fotnot: Ania heter egentligen något annat