Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis HBTQI

Regnbågsflaggan – vad står den för?

En global symbol för lika rättigheter och synliggörande av hbtq-personer. Kidnappad av kommersiella krafter och nationalister för att vinna politiska poäng. Omdiskuterad, hatad och älskad. Men vad betyder den egentligen, och vem har skapat den? Ottar ger dig en snabblektion i regnbågsflaggans historia.

Regnbågsflaggan – som ofta också kallas prideflaggan – har sedan 1970-talet varit den samlande symbolen för hbtq-personers rättigheter och hbtq-rörelsen runtom i världen. Den är skapad för att stå för mångfald, respekt och fred, för tolerans, öppenhet och synliggörande. Flaggan består av regnbågens färger där färgerna symboliserar mångfalden inom hbtq-rörelsen.

Flaggan togs fram av den San Francisco-baserade konstnären och gayaktivisten Gilbert Baker, som avled i mars i år, 65 år gammal. Baker skapade flaggan 1978 när hbt-rörelsen som han var en del av, sökte efter en symbol för att spegla mångfalden i rörelsen.

Den första versionen av regnbågsflaggan.

I originalversionen består flaggan av åtta färger, där varje färg hade en symbolisk innebörd. Rosa = sex, Rött = liv, Orange = helande, Gul = solen, Grön = naturen, Turkos = konsten, Indigoblå = harmoni, Lila = själen/anden. I den vanligaste användingen av regnbågsflaggan idag används sex färger: Rött, orange, gult, grönt, blått och violett.

Carolina Hemlin

Stora bilden: Till flaggans 25-årsjubileum 2003 ombads Gilbert Baker att tillverka världens längsta regnbågsflagga, en två kilometer lång flagga som bars genom Key West i Florida. Bilden från http://maxwellphotography.ie/.

Se en videointervju med Gilbert Baker här.

Fler artiklar

Artiklar HBTQI

Bögarna i bräschen

Tomas Hemstad reder i frågan om bögarna som föregångare till öppna relationer.