Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis Abort

Abortkupp i Vatikanen

Idag är Vatikanen virtuellt dekorerad med en banderoll där det står ”abortpiller, en gåva från Gud” samt anvisningar om hur man kan göra en abort själv med läkemedlet misoprostol. Besökare i Vatikanen kan se bannern om de laddar ner ett särskilt program till sina smarttelefoner och när de tittar på Peterskyrkan genom sin smarta telefon eller läsplatta, dyker den stora skylten upp från himlen med budskapet om fri abort.

Initiativet kommer från organisationen Women on Waves. De vill sprida kunskapen om att kvinnor över hela världen faktiskt har tillgång till information om hur de gör en säker abort med Misoprostol, som finns med på WHO: s lista över livsnödvändiga läkemedel, och hur lätt det kan vara att kringgå konservativa kyrkliga institutioners moraliska dekret eller staters kriminalisering av abort.

På många håll världen över har kvinnor inte rätten att själva bestämma över sina kroppar och liv. Det slutar allt för ofta med att de gör olagliga, farliga aborter eller går igenom graviditeter som är så hälsofarliga att de kan kosta dem livet. 47 000 kvinnor dör varje år till följd av osäkra och olagliga aborter.

I Sverige tar vi ofta rätten till fri abort för given, men till exempel är abort olagligt i våra grannländer Polen och Malta, och motståndet mot den fria aborten i Sverige och Europa är på uppgång.

Carolina Hemlin

På söndag 30 september kl 13.00 talar RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér m fl om hotet mot aborträtten i Europa på Bokmässan i Göteborg.

Läs om RFSU:s arbete för lagliga och säkra aborter och en intervju med Neil Datta från EPF som granskat motståndet mot abort i EU.


Läs mer

Intervju med Anna Dahlqvist, aktuell med boken ”I det tysta” om abortresor i Europa idag.

Intervju med Women on waves grundare Rebecca Gompertz

Artikel om det moderna abortmotstånddet i EU och intervju med Neil Datta (EPF)

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.