Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen Abort

Abortpirater, ungas sämre sexhälsa och privat IVF bara för heteropar

I varje nummer av Ottar delar chefredaktörerna ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #2 2017.

Huvudvärk

IVF på privatklinik bara för heteropar

Medan förslaget om en lagändring för att tillåta assisterad befruktning med donerade ägg och spermier på privatkliniker samlar damm på Socialdepartementet sedan februari 2016, tvingas samkönade par och ensamstående stå i långa vårdköer utomlands för IVF. Och med behandling på distans följer onödiga risker. Skärpning regeringen!

Orgasm

Abortpiraterna seglar vidare

De möts av våldsamma protester, motas bort av militär, får höra att de skickats av djävulen. Men nederländska Women on Waves seglar vidare för att ge människor tillgång till abort. Senast la skeppet Aurora till i Mexiko i maj, där den tog emot abortsökande ute på internationellt vatten. Multipel orgasm för enträgen kamp!

Huvudvärk

Ungas sexuella hälsa försämras

Folkhälsoinstitutets nya storstudie om ungas sexuella hälsa (Ungkab15), visar att diskriminering på grund av kön och könsidentitet har ökat. »Det är ett jätteproblem« säger utredaren. Också det faktum att tjejer i kontakt med ungdomsmottagningen tar ansvar både för sig själva och för sin partner, medan killar enligt studien frågar mest om sitt eget könsorgan, är deprimerande 2017. Och varför tog det två år att presentera resultaten?

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.