Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Abort

Abortpirater

Rebecca Gomperts

Feministiska hjältar, de oföddas fiender eller bara ett mediejippo? Åsikterna om Women on Waves går isär. Ottar ringde upp läkaren och kaptenen Rebecca Gomperts.

Women on Waves skepp lägger till på internationellt vatten utanför abortfrågans skurkstater, länder där det är förbjudet att avsluta en oönskad graviditet. Väl ombord erbjuds kvinnorna den rätt till medicinsk abort som saknas i deras hemländer. När Women on Waves skepp besökte Portugal 2004 stoppades det av två kanonbåtar.

Vissa politiker på ”er” sida i abortfrågan hävdar att Women on Waves metoder är kontraproduktiva, att er aktivistiska metod försvagar den politiska och juridiska kampen för fri abort. Hur skulle du kommentera det?
– Vårt syfte med att ta båten till Portugal var att synliggöra ett problem. Aborträtten blev en huvudfråga i valkampanjen där och socialisterna vann valet två månader efter vårt besök. Efter en folkomröstning blev aborter legala där 2007. Women on Waves arbete har varit väldigt effektivt när det gäller att rädda många kvinnor undan lidande och död.

Behöver inte abortfrågan mer dialog och pragmatism?
– Vi ber inte om ursäkt för att vi är en radikal röst. Många kvinnor riskerar sina liv varje dag. Om en gråtande ung kvinna står och bankar på min dörr, då är det inte rimligt att be henne vänta tills jag har pratat färdigt. Kvinnornas röster är de enda som är viktiga för mig. Jag bryr mig faktiskt inte om vad andra tycker.

Vad driver dig?
– Det är dessa kvinnor. Att man tar ifrån kvinnor rätten till en säker abort är en av våra största orättvisor. Särskilt den medicinska aborten kan så enkelt ge kvinnor möjlighet att återta makten över sina egna kroppar. Kvinnor kan själva fatta de beslut som berör deras eget liv.

Vad förväntar du dig av det svenska ordförandeskapet i EU?
– Att Sverige öppnade möjligheten för utländska kvinnor att resa till Sverige för abort var ett viktigt framsteg. Även om er nuvarande regering inte river upp den möjligheten, så saknar jag de offensiva förslagen.
– Jag ser överhuvudtaget inga framsteg i EU just nu, och så har situationen varit sedan 2004 då de konservativa och kristna partierna gick framåt i valet.

Rasmus Malm

Bild: Willem Velthoven

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 2 2009)


Läs mer

www.womenonwaves.org

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.