Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Amerikansk aborträtt under attack

Demonstration i San Fransisco 2009 mot förslaget att hålla aborter utanför den statliga sjukförsäkringsreformen.

Gravida som tvingas gå till pro-life-center, sänkta abortgränser och förbud mot att ingreppet ska omfattas av några som helst sjukförsäkringar. Ottar rapporterar från ett USA där aborträtten kan stå inför det största hotet på nära 40 år.

Danielle och Rob Deaver från Nebraska drabbades i november förra året av komplikationer under pågående graviditet. Enligt läkarna hade barnet de väntade en ytterst liten chans att överleva och även i det läget skulle de fysiska handikappen bli grava och risken för missbildningar vara stor. Paret bestämde sig för att en abort skulle vara det minst plågsamma alternativet, både för dem själva och för barnet, men lagen sa nej. Sedan förra året tillåts inte aborter efter vecka 20 i Nebraska, och Danielle som var i vecka 22 fick vänta tills förlossningen sattes igång. Dottern hon födde levde i 15 minuter.

Den nya lagen i Nebraska är bara ett exempel på hur abortmotståndarna långsamt vinner ny mark i USA. Pro-choiceaktivister talar om ett angrepp man inte sett maken till sedan aborten blev laglig 1973, efter det kända domslutet Roe vs Wade (se faktaruta).

››Anti-abortaktivisterna har varit väldigt aktiva med att jobba fram restriktioner på delstatsnivå de senaste åren.‹‹ Elisabeth Nash

Elizabeth Nash, som arbetar med reproduktiva rättigheter och lagstiftningsfrågor på Guttmacher Institute, berättar att av alla lagförslag som kommer in ett normalt år så handlar ungefär 38 procent om att minska rätten till fri abort.

– I år är hittills 56 procent förslag på abortrestriktioner. En sådan ökning innebär att något håller på att hända, säger hon.

Det finns flera anledningar till att det sker just nu, då landet har en av de mest liberala presidenterna på länge. Enligt Nash brukar amerikanerna rösta på ett sätt som delar makten mellan demokrater och republikaner. Efter att Barack Obama vunnit presidentvalet hösten 2008 kom en motreaktion i form av övervikt för de konservativa i kongressvalet 2010. Även många delstater valde samtidigt nytt republikanskt styre. En annan anledning till valresultatet var amerikanernas allmänna missnöje efter finanskrisen och att extremkonservativa grupper som Tea Partyrörelsen kunnat växa sig stora.

– Anti-abortaktivisterna har varit väldigt aktiva med att jobba fram restriktioner på delstatsnivå de senaste åren. Nu när det finns en stor chans att lagförslagen kommer att röstas igenom så är det fler som passar på att lägga fram dem, säger Nash.

Obama kompromissade bort abortfrågan

Att ingen har utmanat den nya lagen i Nebraska innebär också att andra stater ser sin chans att införa samma lagstiftning. Just nu har 14 delstater på förslag att aborter ska förbjudas efter 20 veckor.

– Det går egentligen emot vad Högsta Domstolen beslutade om att aborter bara kan förbjudas om fostret kan överleva utanför kvinnans kropp, vanligtvis vid 24-28 veckor. Lagen gör dessutom bara undantag om kvinnans liv eller hälsa är allvarligt hotad. Ingen hänsyn tas till om det handlat om våldtäkt, eller om fostret har svåra skador, säger Elizabeth Nash.

Hon tycker att den psykologiska kränkningen av kvinnors integritet är det värsta.

– South Dakota beslutade precis att införa 72 timmars väntetid innan kvinnan får göra en abort. I just den här staten utförs aborter bara av en läkare som flygs in en gång i veckan, så i princip måste man vänta en vecka mellan de två besöken.

››Hotet mot tillgången till abort är mycket större än det tidigare varit och det är bara en del i den stora fighten.‹‹ Heather Boonstra

– Under tiden måste man också gå till ett graviditetscenter för att få information om ingreppet, men de här centren är uttalade abortmotståndare så man får knappast objektiva råd, säger Nash.

Kollegan Heather Boonstra, som arbetar med analys av landets federala politik, nämner den ekonomiska biten som den största inskränkningen på nationell nivå det senaste året. För att få igenom sin hälsoreform var president Obama tvungen att kompromissa och beslöt att helt hålla aborterna borta från sjukförsäkringsfrågan. (Se faktaruta)

– Hotet mot tillgången till abort är mycket större än det tidigare varit och det är bara en del i den stora fighten, säger Heather Boonstra.

Lagförslag drabbar unga och fattiga

Konservativa politiker har också föreslagit att ta bort anslagen till förebyggande åtgärder, vilket skulle kunna innebära mindre pengar till organisationer som till exempel jobbar med att motverka tonårsgraviditeter eller med familjeplanering för fattiga. Enligt Boonstra kommer abortmotståndarna att försöka hitta sådana alternativa vägar så länge de inte kan förbjuda aborter helt.

– Det skulle vara svårt för kongressen att få igenom en sådan lagändring och det skulle vara mindre populärt bland amerikanska folket, därför försöker man istället att minska tillgången till aborter.

På National Organization for Women, NOW, är man mycket oroade över utvecklingen. Jean Bucaria, vice vd på NOW-NYC i New York pratar om en regelrätt attack mot kvinnors reproduktiva rättigheter.

– Kvinnors hälsa och liv är i fara. Begränsar man tillgången till aborter så kommer det leda till att kvinnor dör och om familjeplaneringspengar försvinner så kommer miljontals kvinnor att fråntas möjligheten till vård.

Lotta Zachrisson
Bild: Steve Rhodes


Läs mer

Fler aborter i dåliga tider (Ottar rapport januari 2011)
Obamas sjukförsäkrings reform kan exkluder abort (Ottar rapport november 2009)
”People are so having sex”. I USA styr dubbelmoralen sex- och samlevnadsundervisningen

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.