Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Abortklinik i Stockholm stänger efter allvarliga brister

Illustration av ett ultraljud. Bild Shutterstock

En patient berättar för Ottar att personalen visade henne ultraljudet oombett och argumenterade för att hon skulle fullfölja graviditeten. Strandkliniken i Stockholm stänger ned sin abortverksamhet efter allvarliga brister. Patientsäkerheten har äventyrats i flera fall, enligt Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

När Hanna bokade tid för en abort på Strandkliniken i Stockholm insåg hon genast att någonting inte stämde. Hon berättar att den som svarade i telefonen verkade ha »noll koll« på vården och inte kunde svara på några frågor. Vid ett senare samtal blev hon uppmuntrad att ta med sina barn, två och sex år gamla, till abortvårdsbesöket.

– Läkaren som undersökte mig visade mig ultraljudet utan att fråga först. För mig som är närmare 40 år och har fött två barn var det ingen större fara, men det skulle ju kunna vara ett trauma. Att se hjärtat som slår. Det kändes som om jag var i Texas i USA, säger hon.

När en barnmorska sedan skulle ta blodprover var det som »ett slags kampanj«, förklarar Hanna. Barnmorskan frågade om hennes barn och Hanna berättade om de två döttrarna.

– Då sa hon att »det här kanske blir en pojke« och började räkna på hur många år det skulle bli mellan barnen. Hon konstaterade att »det är ju inte så tätt«. Det var absurt, säger Hanna.

»Under 2019 dök det upp ytterligare klagomål och dokumentation krävdes in från kliniken. Sju journaler granskades och mycket allvarliga brister konstaterades«

Strandkliniken på Strandvägen i Stockholm

Strandkliniken driver två mottagningar i Stockholm. Den främsta verksamheten är plastikkirurgi, men de erbjuder även gynekologisk vård, som exempelvis aborter. Efter flera klagomål kring bemötande och omhändertagande i samband med abort kallade Hälso- och sjukvårdsförvaltningen (HSF) i Stockholm i september 2018 de ansvariga på Strandkliniken till ett möte.

Under 2019 dök det upp ytterligare klagomål och HSF krävde in dokumentation från kliniken. Sju journaler granskades och mycket allvarliga brister konstaterades. Patienter hade inte blivit utredda och behandlade enligt »vetenskap och beprövad erfarenhet«. I flera fall borde Lex Maria-anmälningar ha upprättats i samband med händelser som kunnat medföra vårdskada, ansåg Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Den 16 april uppmanade Hälso- och sjukvårdsnämnden att omedelbart besluta om att abortvården upphör vid Strandkliniken. Det fanns stöd för att ta ett sådant beslut på nämndmötet igår den 21 april, men i sista stund kom besked om att Strandkliniken själva säger upp avtalen med Region Stockholm.

»Om det är så allvarliga brister så att vi ska upphöra med abortuppdraget, varför har vi då kirurgi- och gynmottagning kvar?« Kenneth Blake, Strandkliniken

Kenneth Blake som är vice vd på Strandkliniken säger att att det beror på att aborterna var huvudsyftet med den gynekologiska verksamheten. Han håller inte med om att det funnits allvarliga brister i abortvården.

– Jag vet inte vilka fall det handlar om. Men vi gör 2 900 aborter per år och de tar upp sju patienter. Det är inte ens en promille.

Men räcker det inte med att patientsäkerheten för en person äventyras för att det ska vara ett problem?

– Det är sant förstås. Men om det är så allvarliga brister så att vi ska upphöra med abortuppdraget, varför har vi då kirurgi- och gynmottagning kvar?

»Det kan finnas ett stort mörkertal bland kvinnor som felbehandlats utan att anmäla det.« Catarina Wahlgren (V)

Det är också en fråga som Vänsterpartiet i Stockholm ställt. Inför nämdmötet i Hälso- och sjukvårdsnämnden krävde de att all vård vid Strandkliniken skulle stoppas, men väntade sig inte att det skulle ske på Strandklinikens initiativ.

Catarina Wahlgren (V), ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm
– Man blir fundersam. Kan det bero på att de vill undvika ytterligare granskning av verksamheten? säger Catarina Wahlgren som är vänsterpartistisk ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm och var med på mötet då det överraskande beskedet kom.

Catarina Wahlgren har reagerat starkt på uppgifterna om den bristande abortvården.

– Vi vet ju inte exakt vad som har hänt. Men allvarliga brister kan få väldigt stora konsekvenser. Det kan också finnas ett stort mörkertal bland kvinnor som felbehandlats utan att anmäla det. Och granskningen kommer, vad jag förstår, att fortsätta.

Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd i Stockholm.
Moderaternas Tobias Nässén som är vård- och valfrihetsregionråd i Stockholm, säger att han ser väldigt allvarligt på det som framkommit kring Strandklinikens abortverksamhet. I och med beskedet från vårdgivaren att själva säga upp sitt avtal behövde de dock inte ta ställning till Vänsterpartiets krav på att kliniken skulle stoppa all gynekologisk vård.

– Vårdgivaren kommer inte att fortsätta att bedriva någon vård då man helt nyligen har lämnat in en ansökan om att avtalet ska upphöra, skriver han i ett mejl till Ottar efter nämndmötet.

Hanna vände sig till Södersjukhuset efter att ha fått besked från Strandkliniken om att aborten skulle kunna ske först två veckor senare.

– Då var jag i ganska dåligt psykiskt skick efter att ta tvingats ringa runt för att få en ny tid. Eftersom jag redan hade påbörjat vården hos Strandkliniken var det först ingen som ville ta emot mig. Jag var påverkad av hormonerna och hade fått graviditetssymptom.

»När Hanna jämför bemötandet på Södersjukhuset med Strandkliniken beskriver hon det som natt och dag.«

När hon jämför bemötandet på Södersjukhuset med Strandkliniken beskriver hon det som natt och dag. Sjukhuset upprättade en avvikelserapportering och Hanna anmälde Strandkliniken till Patientombudsmannen.

– Det är en lättnad att veta att de inte kommer fortsätta, säger hon.

Text Anna Dahlqvist

Uppdatering 22 april: När Hälso- och sjukvårdsnämnden i går skulle ta beslutet att avsluta verksamheten kom beskedet att Strandkliniken själv säger upp avtalen med Region Stockholm. Vänsterpartiets Catarina Wahlgren säger till Ottar att det kan bero på att de vill undvika ytterligare granskning.

* Hanna heter egentligen något annat

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.