Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

»Frågan om vårdvägran är död«

Barnmorskan Ellinor Grimmark (tv) och barnmorskornas juridiska ombud Ruth Nordström (th). Bild Jonas Ekströmer / TT

Att fallet med de vårdvägrande barnmorskorna inte togs upp i Europadomstolen var en milstolpe i svensk aborträttskamp. Men det innebär inte att abortmotståndarna ger upp. »De har hållit på länge och de kommer fortsätta hitta nya vägar« säger Sara Bäckström, förbundsjurist på RFSU.

Den 12 mars beslutade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna att den inte kommer ta upp fallet med de vårdvägrande svenska barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen. Det sätter punkt för en flera år lång process att mer juridikens hjälp försöka undergräva svensk abortlag.

De två barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen har hävdat att de på grund av religiösa skäl inte vill genomföra aborter och ge abortvård, vilket ofta ingår i en barnmorskas arbetsuppgifter. De har med hjälp av advokaten Ruth Nordström drivit frågan juridiskt sedan 2012 för att få till en prejudicerande dom. Om Europadomstolen hade tagit upp ärendet och gett barnmorskorna rätt skulle det inneburit att vårdpersonal i Sverige skulle få rätt att vägra utföra aborter, att utöva så kallad samvetsfrihet.

Hans Linde, ordförande för RFSU. Foto: RFSU/Daniel Ivarsson

Barnmorskorna står inte själva i sin strävan att införa vårdvägran. De stöttades av en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer, Alliance Defending Freedom (ADF), som har rötter i den amerikanska konservativa, kristna högern.

– Europadomstolens beslut satte slutgiltig punkt för en mångårig kampanj för att undergräva den svenska aborträtten. Den juridiska processen är slut, den har nått vägs ände, de har förlorat. Frågan om vårdvägran är död, säger Hans Linde, ordförande för RFSU.

»De har nått vägs ände, de har förlorat. Frågan om vårdvägran är död.«

Ottar har tidigare skrivit om hur vårdvägran i länder som Italien, Österrike, Polen och USA leder till att tillgången till vård kraftigt försämras. Det kan vara så svårt att få en abort att den gravida tvingas resa stora avstånd – ibland till andra länder. Vårdvägrande vårdpersonal kan vägra att remittera patienter vidare till en läkare som utför abort, eller så kan de helt vägras preventivmedel.

I Italien hänvisar hela 70 procent av gynekologerna till samvetsfrihet när det kommer till abort och vägrar utföra vården.

Så innebär beslutet i Europadomtolen slutet för abortmotståndarnas kamp i Sverige? Nej, menar Sara Bäckström, förbundsjurist på RFSU.

– Abortmotståndet kommer inte att ge upp. De har hållit på länge och de kommer fortsätta hitta nya vägar.

» Sverige valdes strategiskt för den här processen.«

Sara Bäckström säger att Alliance Defending Freedom, organisationen som backade de svenska barnmorskorna, är välfinansierade och sysslar med värdedrivna kristna konservativa frågor där de ofta verkar under ytan för att få det att se ut som om en enskild person tar sig an systemet.

Sara Bäckström, förbundsjurist på RFSU. Foto: RFSU/Daniel Ivarsson

Enligt Bäckström sätter sig Alliance Defending Freedom in i olika länders lagar och utser vilken fråga som ska lyftas i vilket land. Sverige valdes strategiskt och var en välplanerad, välfinansierad process för att slå in en kil i Sveriges och EUs aborträtt, menar Bäckström. Men det handlar inte bara om Sverige.

Hon menar att Alliance Defending Freedom inte enbart engagerar sig i frågor kring abort utan också är en del av en värdekonservativ internationell antigenusrörelse. En rörelse som bland annat är emot samkönade äktenskap, samkönade adoptioner, transpersoners rätt till hälsa och vård, samt sexualundervisning i skolan.

Både Sara Bäckström och Hans Linde tror att abortmotståndet kommer att hitta nya vägar.

– Frågan om vårdvägran i Sverige har kommit till en slutpunkt, men det är starka krafter bakom processen och de kommer inte att ge upp, säger Hans Linde. De kommer omgruppera sig och fundera på nästa steg. Abortmotståndet blir mer strategiskt, och smartare.

Text Fanny Degerfelt

Bilder RFSU



Läs mer

Om vårdvägran i Ottar:

Abortlagen tillåter inte vårdvägran

Samvetsfrihetens farliga gränslöshet

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.