Hbtq i Ryssland.jpg

Protest mot homofob rysk lagstftning i Berlin 2013. Bild: Marco Fieber/flickr
Protest mot homofob rysk lagstftning i Berlin 2013. Bild: Marco Fieber/flickr

Homofobiskt lagförslag i Ryssland möter motstånd

Ett ryskt lagförslag om att förbjuda män att visa kärlek för varandra fick igår kritik av en statlig kommitté. Idag planeras en omröstning i ryska duman och nu finns gott hopp om att det homofoba förslaget skrotas.

»Vi hindrar dem från att uttrycka sina demoniska begär, som väst vill tvinga på oss«, förklarade parlamentsledamoten Ivan Nikitchuk, i en intervju för några dagar sedan. Tillsammans med partikamraten Nikolai Arefyev står Ivan Nikitchuk från Kommunistpartiet bakom lagförslaget om att förbjuda icke-heterosexuella män att visa kärlek.

Den som »manifesterar icke-traditionella sexuella relationer« på offentlig plats ska, enligt förslaget, bötfällas. Samma uttryck på platser där det också finns verksamhet som riktar sig till unga ska kunna leda till två veckors fängelse. Eftersom kvinnor, enligt de båda politikerna, är bättre på att »kontrollera sina känslouttryck«, riktar sig lagen till män.

Men igår mötte förslaget alltså hårt motstånd, då en statlig kommitté efter en granskning uppmanade det ryska parlamentet att rösta ned förslaget. Orsaken uppges vara att lagförslaget, som det är formulerat nu, är juridiskt ohållbart.

 

Human Rights Watch är en av flera människorättsorganisationer som riktat hård kritik mot det nya lagförslaget och varnat för att lagen skulle leda till en ökning av den redan idag »fanatiska« homo- och transfobin i Ryssland, med risk för mer våld och diskriminering riktad mot hbtq-personer. Förutom att konstatera det uppenbara: Att innebörden av lagförslaget är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Sedan 2013 är det förbjudet med »propaganda som främjar okonventionella sexuella relationer« i Ryssland. Human Rights Watch Tanya Lokshina uppmanade igår det ryska parlamentet att skrota även den lagen, som utsatt ryska hbtq-personer för »enorm skada«.

 

Anna Dahlqvist

Chefredaktör för Ottar

Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!