Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Sex & hälsa

Hur ska vi ha sex under pandemin?

Foto: Daniel Ivarsson

Frågan om det är okej att ha sex i coronatider tog Folkhälsomyndigheten på sängen. Ottar söker svar i en djungel av motstridig information – hur ska vi dejta och ha sex under pandemin?

På den dagliga covid-19-presskonferensen den 21 april 2020 svarade Folkhälsomyndighetens Anders Wallensten, kortfattat och med obekväm uppsyn, på frågan om det är okej att dejta och ha sex under pandemin. Den biträdande stadsepidemiologen sade att »social distansering är en av faktorerna« men att det är »annorlunda i en nära relation«. Sedan detta undfallande svar gavs från myndigheten har vi undrat – vad gäller egentligen?

Folkhälsomyndigheten står i kontrast till den danska motsvarigheten Sundhedsstyrelsen vars chef Sören Broström den 20 april sade »Sex är bra, sex är sunt« – och det gäller även för singlar.

»Stressen kring viruset kan påverka folks sexualitet; några längtar efter närhet mer än någonsin, medan andras lust går ner.«

– Vi är sexuella varelser och självklart kan man ha sex i den här situationen. Vid all mänsklig kontakt finns det en smittorisk, men naturligtvis ska du kunna ha sex, sa Broström till danska TV2.

I Tyskland har hälsomyndighetens hivförebyggande verksamhet Libesleben inte bara gått ut med tips på hur du kan dejta online, utan ger även råd kring hur stressen kring viruset kan påverka folks sexualitet; några längtar efter närhet mer än någonsin, medan andras lust går ner.

New Yorks hälsodepartement gav redan i mars medborgarna utförliga riktlinjer kring sex och corona. Där rekommenderas onani, att bara ligga med folk du har en nära relation till eller allra helst bor med, vara noga med hygienen och att använda skydd (inklusive slicklappar vid oral kontakt). De påpekar att kyssar överför viruset, och ber New Yorkborna att bara kyssa dem som ingår i ens närmaste krets. Den 14 maj kom riktlinjer från Nederländska Folkhälsomyndigheten, i vilka singlar som vill ha fysisk kontakt under pandemin uppmuntrades att skaffa sig en knullkompis.

»Vi ser inte att vi bör gå in och ge mer specifika råd än de vi har i dag. Det är inte möjligt att beskriva varje situation.« Maria Rotzén, Smittskydd Stockholm.

Så vad är det egentligen som gäller? Många undrar om det är okej att dejta, hångla och ha sex – och om det går, hur göra det på säkraste sätt? Vad säger Folkhälsomyndigheten? De svarar Ottar på mejl i mitten av maj att de inte planerar att gå ut med riktlinjer specifikt om sex och covid-19. Myndigheten menar att reglerna kring social distansering räcker.

– Rekommendationerna att hålla avstånd i mötet med andra människor, särskilt människor utanför den närmaste kretsen, är tillräcklig information för att förstå att dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partner IRL utgör en risk för att smittas eller smitta andra. Med den informationen får individen göra en egen bedömning utifrån situationen, skriver Karolina Höög på Folkhälsomyndighetens enhet för sexuell hälsa och hivprevention.

Men en vecka senare, den 24 maj, gick Folkhälsomyndigheten ändå ut med råd på sin hemsida, som speglar vad de tidigare sagt till Ottar.

– I fasta relationer, där personer ändå träffas och är nära varandra, är sex inget hinder om du och din, eller dina, partner inte visar några sjukdomssymtom. Dejting och tillfälliga sexuella relationer med nya partner utgör däremot en risk för att bli smittad eller smitta andra, står det att läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Ottar pratar också med Maria Rotzén, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, som medger att den sociala distanseringen kan göra intimitet svårt, men håller med om Folkhälsomyndighetens bedömning.

– Vi ser inte att vi bör gå in och ge mer specifika råd än de vi har i dag. Det är inte möjligt att beskriva varje situation. Råden ska vara enkla att komma ihåg och man ska som invånare själv kunna tillämpa dem i de situationer som man ställs inför. Folkhälsomyndighetens inställning om att inte ge specifika råd kring sex och dejting verkar delas runt om i världen, där Tyskland, Danmark och ett par amerikanska delstater sticker ut i att gå ut med riktlinjer.

»Fysisk distansering behöver inte betyda emotionell eller sexuell distansering.« Pelle Ullholm, RFSU.

Men, det finns andra aktörer som vill försöka möta behovet av information kring sex, dejting och covid-19 i Sverige. Region Stockholm har inlett ett samarbete med RFSU med syfte att ta fram faktabaserad information och råd kring sex och corona. Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, arbetar med projektet som planeras att lanseras till sommaren. (Uppdatering, råden lanserades den 23 juni och du kan hitta dem här!)

– Fysisk distansering behöver inte betyda emotionell eller sexuell distansering. Det behövs ett lustfyllt perspektiv, kanske extra mycket just nu.

– Projektet handlar om att göra det bästa av situationen via konkreta tips och riktlinjer. Det kommer också finnas mer fördjupad kunskap och tips när det gäller onani, offline-sex med andra och dejting, vilket vi upplever har saknats.

I avsaknaden av riktlinjer från myndighetshåll har också medierna tagit hjälp av sexualupplysare. I Storbritannien har flera av de stora dagstidningarna publicerat råd från sexexperter, bland andra en professor som uppmanade människor att sluta ha »bohemiskt sex« i brittiska Metro. I Sverige har Aftonbladet listat sexexperters tips som satt fokus på att detta är en tid då man kan upptäcka vad man själv gillar, utforska onani och kanske testa telefonsex.

Den internationella organisationen för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, International Planned Parenthood Federation (IPPF), gick den 27 mars ut med egen information kring sex och corona.

– Vi har ännu inte fått någon info om vad olika länder rekommenderar, säger Amina Kahn, kommunikationschef på IPPF. Så vitt jag kan se verkar de flesta rekommendera onani, digitalt sex, och att begränsa sina partners till de som du bor med.

Coronapandemin är uppenbarligen något vi kommer att behöva vara medvetna om ett tag till och det kommer att dröja innan restriktionerna kring social distansering lyfts. Så kanske borde myndigheter runt om i världen bli bättre på att prata om sex?

– Pinsamheten är fascinerande, säger sexualupplysaren Pelle Ullholm. Att det kan vara lättare att beskriva ond, bråd död än att prata om hångel.

Text Fanny Degerfelt

—————————————————–

Läs mer om coronapandemin i Ottar:

Vad händer när möjligheten att röra vid varandra, resa och vara nära andra människor plötsligt upphör? Tomas Hemstad har pratat med fem personer.
Försäljningen av sexleksaker ökar under karantän
Abortvården hotas av coronapandemin
Hur ligger vi säkert i coronatider?

Mer om sex och coronakrisen:

Sex under corona. Råd och tips från RFSU & SRHR-teamet vid CES, Region Stockholm om hur man ska tänka kring sex när vi förväntas vara socialt distanserade.

Allt du behöver veta om sex och corona (från IPPF)

Fler artiklar

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.

Krönika Sex & hälsa

En annan porr är möjlig

Har amatörporren reducerats till ett gigjobb på Onlyfans? Tomas Hemstad går på filmfestival och slås av kreativa upptäckarglädje.   

Extra Sex & hälsa

5 adhd-superkrafter i sängen

På vilka sätt påverkar adhd sexlivet? Nästa år kommer en ny bok i ämnet. Här ger författarna sina bästa tips.

Artiklar Sex & hälsa

Hur hanterade RFSU aidskrisen?

När aidsepidemin kom till Sverige utbröt panik. I en ny bok kartlägger Lena Lennerhed och Jens Rydström hur civilsamhället agerade.