elsalvador-lagstiftning.jpg

Lorena Peña vid talarstolen 2015

Lagstrid om abort i El Salvador

El Salvador har idag en av de strängaste abortlagarna i världen. Blotta »misstanken« om en abort kan leda till långa fängelsestraff. Nu tas kanske ett första steg mot avkriminalisering.

I tisdags presenterade Lorena Peña – ordförande i den lagstiftande församlingen i El Salvador – ett lagförslag som skulle innebära en avkriminalisering av abort i vissa situationer. Enligt förslaget bör abort bli lagligt ifall det finns medicinska skäl, om graviditeten är ett resultat av våldtäkt, om den gravida har blivit utsatt för människohandel eller om fostret inte förväntas överleva utanför livmodern. 

Förslaget kommer från FMLN, vänstern, och kan ses som en reaktion mot det förslag som lades fram i juli av konservativa ARENA om att öka straffen för de som genomgår en abort, från 20 till 50 år. Än så länge har inget av lagförslagen behandlats i parlamentet.

Sara García. Foto: Privat.

Det är det första initiativet sedan totalförbudet mot abort infördes 1998. Abort är straffbart i El Salvador, både för den som utför abort, och för den som genomgår en. Ett tjugotal kvinnor sitter just nu fängslade på grund av »misstänkta« aborter.

– Det är en historisk händelse. Efter nästan tjugo år har man börjat en seriös diskussion om den här frågan i den lagstiftande församlingen. Jag tycker att det är otroligt viktigt att man har lagt fram förslaget och att FMLN har lyssnat till kvinnors och flickors röster, säger Sara García, salvadoransk människorättsaktivist och medgrundare av organisationen Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto (Medborgare för avkriminalisering av abort) till Ottar. 

 

Natalie Högström

journalistpraktikant på Ottar

Lägg till ny kommentar

Ren text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.
Bli medlem i rfsu

Prenumerera på Ottar!

Fyra nummer om året och en bok eller tygkasse för endast 160 kr!

Ottar i Qiozk