Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Sex & hälsa

Sexualupplysning, Putin och kyrkan

Den feministiska bloggaren ryska Tatiana Nikonova kämpar för att ge en annan bild av kön, sex och relationer än den som sprids i ryska skolor: »I lärarhandledningen står det att en kvinna måste lyda under en man«. I höst är hon aktuell med boken Sexualkunskap för unga i hemlandet.

– När jag började svara på frågor om sex var jag inte alls beredd på att så många skulle sakna grundläggande kunskap och förståelse kring sådant som kroppen, rätten att säga nej och gränser.

Tatiana Nikonova driver genom sin blogg och sitt Instagramkonto, Rysslands första sexualupplysande frågelåda. Personer skriver in, får sina frågor anonymiserade och sedan upplagda med svar för alla att ta del av.

– Absolut vanligast är frågor som rör kommunikation. Typ »hur kan jag förklara vad jag vill eller inte vill göra?« och »hur kan jag förstå vad någon annan vill eller inte vill göra?«. Men jag får också frågor som är betydligt mer smärtsamma och handlar om sexuellt våld, ofta kvinnor som utsatts eller utsätts.

»Det finns en föreställning om att kvinnlig sexualitet bara kan förverkligas genom heterosexuellt sex«

Synen på kvinnlig och manlig sexualitet är, konstaterar Tatiana Nikonova, högst problematisk i Ryssland.

– Det finns en föreställning om att kvinnlig sexualitet bara kan förverkligas genom heterosexuellt sex, att kvinnor inte har en egen sexualitet. Sex är något hon ska ge en man i utbyte mot något annat.

Den här bilden av kön, sex och sexualitet är något som dessutom reproduceras i skolans undervisning, bland annat som en följd av att Rysslands president Vladimir Putin gett kyrkan ett allt större inflytande. Tatiana Nikonova berättar att det senaste undervisningsmaterialet som tagits fram för sexualundervisning är skrivet av en präst och en nunna, och bygger på helgonförklaringar.

»Det står också att hormonella preventivmedel är framtagna av USA:s underrättelsetjänst för att skada den ryska befolkningen«

– Bland annat står det i lärarhandledningen att en kvinna måste lyda under en man, att alla dina sexuella kontakter och erfarenheter sparas inom dig för att sedan påverka dina barn. Plus att hormonella preventivmedel är framtagna av USA:s underrättelsetjänst för att skada den ryska befolkningen.

Hon skrattar högt och gör en liten grimas, men blir snabbt allvarlig. Den här undervisningen är inte obligatorisk men kan väljas till av föräldrar i 60 av landets 89 regioner.

– Den här synen på sex är mycket skadlig för jämställdheten och något vi måste förändra radikalt, säger hon.

Det var insikten om att saker måste förändras som fick Tatiana Nikonova att besluta sig för att skriva en egen sexualkunskapsbok för unga. Ett projekt som på nio dagar lyckades samla in över 200 000 kronor genom »crowdfounding« och snabbt fick stor spridning via sociala medier – något hon menar visar på det breda stöd som finns för att prata om sex och relationer med unga.

– Vi måste se till de får bra kunskap från början.

»Jag hoppas att den här boken kan bli ett första steg mot att införa sexualundervisning i ryska skolor«

Att vara uttalad feminist och driva en sexblogg har inte alltid varit lätt. I juli 2016 spred sig hashtaggen #яНеБоюсьСказати (#jagärinteräddattberätta) som en löpeld genom Ryssland. Ett uppror som precis som #metoo adresserade sexuella övergrepp och ursprungligen startades av den ukrainska journalisten Anastasia Melnichenko. I samband med det fick Tatiana Nikonova utså både kränkande bilder och andra personangrepp.

– Det är många som har svårt att hantera att någon som jag vågar prata om sex och kvinnors rättigheter. Feminism är fortfarande en mycket marginaliserad rörelse i Ryssland.

Vad hoppas du uppnå med boken »Sexualkunskap för unga«?

– Jag vill normalisera samtalet om sex i samhället och öka förståelsen för hur viktigt det är med sexualkunskap för unga. Jag hoppas att den här boken kan bli ett första steg mot att införa sexualundervisning i ryska skolor.

Text och bild Isabel Lind

Frilansjournalist

Tatiana Nikonova har också tagit fram tröjor, tygkassar och andra produkter med feministiska budskap på. Alla intäkter går till överlevare av sexuellt våld. Läs mer här!


Läs mer

Homofobiskt lagförslag i Ryssland möter motstånd

I praktiken har Ryssland legaliserat diskriminering

Putin låter Tjetjenien blir en experimentverkstad

Kan Putin Rysslands historia?

Vi är fienden nu

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.