Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Recension Abort

En skamfylld berättelse

BOK: Hundra om dagen: Berättelser om abort

Anna Bengtsdotter

(Leopard förlag 2017)

Utgångspunkten i Anna Bengtsdotters Hundra om dagen är författarens egen erfarenhet av att ha blivit oplanerat gravid och valet att göra abort. Hon tar den erfarenheten vidare genom att intervjua andra som har gjort abort och konstaterar att det fortfarande är en livserfarenhet som är omgärdad av tabu och stigma. Boken är indelad i två delar. I första delen berättar bland andra Emelie, Lisa, Emma och Björn om hur samhällets syn på abort påverkat dem före och efter aborten. Att alla framträder med fingerade namn säger en del. Gemensamt för dem är känslan av skuld och skam.
»Personerna i boken påverkas av det offentliga samtalet om abort trots att de inte delar åsikter som att ett liv börjar vid befruktningstillfället.«

Trots att den svenska abortlagen existerat sedan 1975 finns det i dag politiska och religiösa krafter som vill begränsa rätten till den egna kroppen. Runtom i världen arbetar konservativa krafter för att minska tillgängligheten till abort. Personerna i boken påverkas av det offentliga samtalet om abort trots att de inte delar åsikter som att ett liv börjar vid befruktningstillfället eller att man aldrig ska välja bort en graviditet.

I bokens andra del intervjuas forskare, sjukvårdpersonal och andra personer som på olika sätt arbetar med abortfrågan. Styrkan med boken är att den flätar ihop fakta med de individuella historierna och diskuterar hur det personliga blir politiskt och hur skammens mekanism fungerar.
»Förhoppningsvis blir de genom Hundra om dagen medvetna om tabustämpeln som ännu finns.«
År 2017 får vi inte låta skambeläggandet av abort och falska påståenden bre ut sig i Sverige. Vi måste bemöta det med korrekta fakta och motargument. Det gör Anna Bengtsdotter. Och det är befriande att hon inte låter de ultrakonservativa rösterna ta plats i boken. En viktig målgrupp är sjukvårdspersonal som möter dem som gör abort. Förhoppningsvis blir de genom Hundra om dagen medvetna om tabustämpeln som ännu finns och förstår vikten av att ställa frågor på ett korrekt och respektfullt sätt. Och för de som gjort abort eller är på väg att göra en finns här möjligheten att hämta styrka ur andras erfarenheter. Soledad Cartagena är frilansskribent.

Läs mer

http://www.ottar.se/artiklar/vad-vet-du-om-abort

http://www.ottar.se/artiklar/m-n-m-ste-b-rja-ta-ansvar-f-r-abort

http://www.ottar.se/redaktionsblogg/slipat-motst-nd

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.