Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis Abort

Ett paket kondomer kostar nu 1 500 kronor i Venezuela

Bristen på kondomer i Venezuela har lett till att de nu säljs dyrt på svarta marknaden Bild: Flickr

I Venezuela har säkrare sex blivit en lyx. Kondomer är näst intill omöjliga att få tag på och priset för ett paket kan vara 1 500 kronor. Nu larmar organisationer för en ökning av tonårsgraviditeter, spridning av hiv och illegala aborter.

Regeringen har vägrat släppa någon statistik om situationen men organisationer som PLAFAM och StopVIH har beskrivit läget som kritisk. I drygt ett års tid har bristen på kondomer varit påtaglig för medborgarna i Venezuela. Landets ekonomiska kris har lett till att kondomer, tillsammans med andra basvaror som socker och toalettpapper, har blivit allt svårare att få tag på.

På de få apoteken som har kondomer kan priset ligga kring 1 500 kronor och på den svarta marknaden får en vara beredd på att betala det dubbla.

»Spridningen av hiv är utom kontroll«

Enligt PLAFAM har tonårsgraviditeterna ökat tillsammans med de illegala aborterna. Venezuela har redan flest tonårsgraviditeter i Latinamerika och organisationen uppskattar att kvinnor i åldrarna 12–19 står för hela 25 procent av den totala andelen gravida i landet.

De restriktiva abortlagarna tillåter abort endast när kvinnans liv är i fara och straffet för att genomföra en abort kan vara upp till fyra års fängelse. Spridningen av zikaviruset förväntas också leda till att allt fler kommer att genomföra osäkra aborter.

Spridningen av sexuellt överförbara sjukdommar har också ökat under det senaste året. Och de organisationer som arbetar med dessa frågor får allt svårare att hantera situationen.

– Spridningen av hiv är utom kontroll. Hur ska vi minska påverkan när det varje dag blir svårare att få tillgång till god sjukvård och kondomer?, säger Jhonatan Rodriguez från StopVIH till nyhetskanalen Broadly.


Alex Olofsson är Ottars journalistpraktikant

Fler artiklar

Reportage Abort

Vad väntar om SD får mer makt?

Inför valet tar Sverigedemokraterna ytterligare ett steg in i värmen som tänkbart stödparti. Hur påverkar det sexualpolitiken?

Intervju Abort

Fertilitetsfilosofi

Filosofen Jonna Bornemark tar sig an graviditeten som filosofisk utmaning. När börjar egentligen ett liv?

Artiklar Abort

Den sista abortstriden

Aborträtten i USA är med största säkerhet snart ett avslutat historiskt kapitel. Hur kan det hända?

Människor som går på en gata i Japan.
Artiklar Abort

Omstridd abortlag i Japan

För att göra abort i Japan krävs samtycke från ens partner. Men hur stämmer det överens med rätten att bestämma