Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis Abort

Ett paket kondomer kostar nu 1 500 kronor i Venezuela

Bristen på kondomer i Venezuela har lett till att de nu säljs dyrt på svarta marknaden Bild: Flickr

I Venezuela har säkrare sex blivit en lyx. Kondomer är näst intill omöjliga att få tag på och priset för ett paket kan vara 1 500 kronor. Nu larmar organisationer för en ökning av tonårsgraviditeter, spridning av hiv och illegala aborter.

Regeringen har vägrat släppa någon statistik om situationen men organisationer som PLAFAM och StopVIH har beskrivit läget som kritisk. I drygt ett års tid har bristen på kondomer varit påtaglig för medborgarna i Venezuela. Landets ekonomiska kris har lett till att kondomer, tillsammans med andra basvaror som socker och toalettpapper, har blivit allt svårare att få tag på.

På de få apoteken som har kondomer kan priset ligga kring 1 500 kronor och på den svarta marknaden får en vara beredd på att betala det dubbla.

»Spridningen av hiv är utom kontroll«

Enligt PLAFAM har tonårsgraviditeterna ökat tillsammans med de illegala aborterna. Venezuela har redan flest tonårsgraviditeter i Latinamerika och organisationen uppskattar att kvinnor i åldrarna 12–19 står för hela 25 procent av den totala andelen gravida i landet.

De restriktiva abortlagarna tillåter abort endast när kvinnans liv är i fara och straffet för att genomföra en abort kan vara upp till fyra års fängelse. Spridningen av zikaviruset förväntas också leda till att allt fler kommer att genomföra osäkra aborter.

Spridningen av sexuellt överförbara sjukdommar har också ökat under det senaste året. Och de organisationer som arbetar med dessa frågor får allt svårare att hantera situationen.

– Spridningen av hiv är utom kontroll. Hur ska vi minska påverkan när det varje dag blir svårare att få tillgång till god sjukvård och kondomer?, säger Jhonatan Rodriguez från StopVIH till nyhetskanalen Broadly.


Alex Olofsson är Ottars journalistpraktikant

Fler artiklar

Människor som går på en gata i Japan.
Artiklar Abort

Omstridd abortlag i Japan

För att göra abort i Japan krävs samtycke från ens partner. Men hur stämmer det överens med rätten att bestämma

Artiklar Abort

Abortion in the age of covid

When the pandemic affects reproductive health inequities in the U.S negatively, non-profits steps up to cover the gap.

Nyheter Abort

Vad kan vi vänta oss av Biden?

Kan Joe Biden återkalla Trumps otaliga försämringar i flera sexualpolitiska frågor. Vad kan vi förvänta oss?