Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis Abort

Ett paket kondomer kostar nu 1 500 kronor i Venezuela

Bristen på kondomer i Venezuela har lett till att de nu säljs dyrt på svarta marknaden Bild: Flickr

I Venezuela har säkrare sex blivit en lyx. Kondomer är näst intill omöjliga att få tag på och priset för ett paket kan vara 1 500 kronor. Nu larmar organisationer för en ökning av tonårsgraviditeter, spridning av hiv och illegala aborter.

Regeringen har vägrat släppa någon statistik om situationen men organisationer som PLAFAM och StopVIH har beskrivit läget som kritisk. I drygt ett års tid har bristen på kondomer varit påtaglig för medborgarna i Venezuela. Landets ekonomiska kris har lett till att kondomer, tillsammans med andra basvaror som socker och toalettpapper, har blivit allt svårare att få tag på.

På de få apoteken som har kondomer kan priset ligga kring 1 500 kronor och på den svarta marknaden får en vara beredd på att betala det dubbla.

»Spridningen av hiv är utom kontroll«

Enligt PLAFAM har tonårsgraviditeterna ökat tillsammans med de illegala aborterna. Venezuela har redan flest tonårsgraviditeter i Latinamerika och organisationen uppskattar att kvinnor i åldrarna 12–19 står för hela 25 procent av den totala andelen gravida i landet.

De restriktiva abortlagarna tillåter abort endast när kvinnans liv är i fara och straffet för att genomföra en abort kan vara upp till fyra års fängelse. Spridningen av zikaviruset förväntas också leda till att allt fler kommer att genomföra osäkra aborter.

Spridningen av sexuellt överförbara sjukdommar har också ökat under det senaste året. Och de organisationer som arbetar med dessa frågor får allt svårare att hantera situationen.

– Spridningen av hiv är utom kontroll. Hur ska vi minska påverkan när det varje dag blir svårare att få tillgång till god sjukvård och kondomer?, säger Jhonatan Rodriguez från StopVIH till nyhetskanalen Broadly.


Alex Olofsson är Ottars journalistpraktikant

Fler artiklar

Artiklar Abort

Här får du fängelse för abort

Abort är fortfarande förbjudet i stora delar av världen. Ottar har kartlagt länderna där abort leder till fängelse.

Intervju Abort

Transmän gör också abort

Organisationen Transformación driver en klinik i Guatemala City specialiserad på transhälsa.

Reportage Abort

Rökbomben – attacken mot Ottar

I ecember 2014 attackeras Ottars releaseevent med en rökbomb. Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist återvänder till söndagen för åtta år

Reportage Abort

Ett hot mot nationen

Aborträtten är ett hot mot nationen, enligt högerextrem logik. Finns det en risk för högerextrema våldsdåd?