Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika Abort

Håll koll på Turkiet!

Bland turkiska människorättsaktivister och feminister sprider sig en oro för att det styrande AKP-partiet är på väg mot ökad moralkonservatism, medan premiärminister Erdogan själv hänvisar sitt abortmotstånd till en pågående konspiration. Anna Hellgren ser illavarslande tecken.

– Jag älskar Istanbul, men jag står snart inte ut i Turkiet längre. Situationen blir värre hela tiden.

Det är en sen Istanbulkväll, vacker som bara försommarnätter vid Bosporen kan vara, och 30-åriga Yasemine på andra sidan bordet ser sorgsen ut. »Situationen« hon refererar till är kvinnors rättigheter och friheter i Turkiet, för kvällen aktualiserat av premiärministerns tal på AKP:s kvinnokonferens dagen innan, där han återigen liknade abort vid mord, sade att kejsarsnitt är en »onaturlig« praktik samt inskärpte budskapet att varje turkisk kvinna bör föda tre barn. Under talet gick Erdoğan längre än vid ICPD-konferensen några dagar tidigare. ”Varje abort är ett Uludere«, sa premiärministern och syftade på platsen där 34 oskyldiga gränssmugglare dödades i en turkisk flygattack förra året. Yasemine fortsatte: Snart kommer de att föreslå ett abortförbud, vänta bara.

Hon fick rätt. Bara några dagar senare meddelades förslaget om att sänka tio-veckorsgränsen till vecka fyra. Vilket i praktiken innebär ett totalförbud, eftersom de flesta graviditeter inte ens hinner konstateras under de två första graviditetsveckorna. Inte ens om graviditeten är ett resultat av våldtäkt ska undantag göras, istället lovar hälsoministern att »våldtäktsbarnen« ska tas om hand av staten.

»Istället lovar hälsoministern att »våldtäktsbarnen« ska tas om hand av staten.«

AKP:s och Recep Tayyip Erdoğan utspel har lett till en högjudd debatt och flera demonstrationer i Turkiet, och enligt en opinionsundersökning motsätter sig majoriteten ett abortförbud. Kvinnorörelser har fått medhåll av TTB, den turkiska läkarorganisationen, som påpekar att redan idag tvingas 27 procent av dem som söker abort att utsätta sig för osäkra metoder – på grund av stigmatisering eller missad tidsgräns.

Det finns en oro bland människorättsaktivister och feministiska rörelser för att det islamistiska AKP, som under hela sitt regeringsinnehav har uttalat stöd och upprätthållit Turkiets sekulära konstitution, är på väg att föra Turkiet mot ökad moralkonservatism. Erdoğan själv hänvisar sitt abort- och kejsarsnittmotstånd till en pågående konspiration, oklart från vem, för att minska Turkiets befolkning och därmed landets inflytande i världen.

Det låter prilligt värre, även om det förmodligen upplevs som sant av den stormaktsivrande ledaren. Däremot är det en förklaring som inte biter på idén från 2004 då AKP först efter utländska påtryckningar skrotade förslaget om att kriminalisera otrohet.

Som lök på den konservativa laxen beslutade i dagarna dessutom Högsta domstolen i Turkiet att likställa pornografiska skildringar av anal- och oralsex med de redan kriminaliserade nekrofili, bdsm och våldtäkt. Straffet för innehav, på dator eller cd, av dessa »onaturliga former av samlag« är fängelse mellan ett och fyra år. Detsamma gäller samtliga framställningar av gruppsex och skildringar av samkönat sex. Beslutet kommer förmodligen inte att möta lika hårt motstånd som förslaget om abortförbud, men det är ett tecken lika illavarslande på att de sexuella och reproduktiva friheterna är under attack.

Text Anna Hellgren


Läs mer

Chock efter Erdogans uttalande på Ottar.se

Andra artiklar om situationen i Turkiet:

http://www.hurriyetdailynews.com/ban-proposal-adds-fire-to-raging-anti-a…

http://www.hurriyetdailynews.com/Default.aspx?pageID=238&nID=22017&NewsC…

http://www.hurriyetdailynews.com/akp-deputy-says-ban-on-abortion-dangero…

http://www.hurriyetdailynews.com/turks-oppose-abortion-ban-survey.aspx?p…

http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-appeals-court-expands-restricti…

http://www.sydsvenskan.se/varlden/har-ar-alla-offer-for-komplotter

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.