Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju

Hej aktivist! Antonia Simon och Karen »Kaz« Lucas

I varje nummer av Ottar möter vi två sexualpolitiska aktivister – en i Sverige och en i världen. Möt Antonia Simon, ordförande för organisationen Mensen, och Karen »Kaz« Lucas, som driver den sexpositiva och sexualpolitiska podcasten The spread i Kenya.

»Vi planerar att starta ett mensimperium«

SVERIGE. Antonia Simon är ordförande för Mensen, en organisation som arbetar för att motverka tabun och öka människors kunskap kring menstruation.

1) Vad kämpar du för?

– För att mens ska få ta större plats i både det privata och offentliga rummet, att begränsande normer kring allt mensrelaterat förändras och att »mensbildning « blir en självklar del i skolundervisningen. Att kunna prata öppet med sin partner, kollega eller vem som helst, om mens, mensvärk, PMS och sitt val av mensskydd ska vara en självklarhet.

2) Hur går det, och vad är din största utmaning?

Antonia Simon, svensk mensaktivist.

– En stor del av det jag gör är att opinionsbilda. 2018 lanserade vi vår kampanj #mensautanmoms som uppmärksammar orättvisan kring mens-skatten och lyfter allas rätt till tillgång till mensskydd. Vi startade också en namninsamling som fick över 6 000 signaturer. Kampanjen fick även gehör på högre nivå; i maj höll vi ett möte med jämställdhetsministern Lena Hallengren.

– Generellt tycker jag att det har skett en förändring, annars skulle vi inte kunnat se Liv Strömquists menskonst i Slussens t-bana. Det skapar ju en debatt, men det behövs mer.

– En av de största utmaningarna är att få folk att förstå att det är 50 procent av världsbefolkningen som menstruerar, att mens måste tas på allvar och att det inte är något kiss-och-bajs-skämt.

3) Vad är på gång inom din hjärtefråga?

– Projektet #mensautanmoms fortsätter. Efter Mensens medverkan på Almedalen fick vi frågor om samarbeten. Det finns flera organisationer i Sverige som arbetar med mensfrågan och vi planerar att starta ett »mensimperium« tillsammans. Så det händer en del, och det är jättekul!

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

»Jag tar kampen för sexpositiv sexualupplysning«

KENYA. Karen »Kaz« Lucas driver den sexpositiva och sexualpolitiska podcasten The Spread som får stöd av bland andra RFSU.

1) Vad kämpar du för?

– Jag arbetar med sexpositiv sexualupplysning i Kenya. Våra unga får ständigt lära sig om hur dåligt sex är, och alltid ur ett negativt perspektiv. Sex beskrivs som roten till sjukdomar och oönskade graviditeter. Vi vill att folk ska bli bekväma med sin sexualitet, och främst med att prata om den med andra.

– Vi vill att unga ska kunna styra över sin egen sexualitet och känna sig säkra nog att uttrycka sig själva, älska sig själva, ställa frågor och kunna älska vem de vill.

2. Hur går det, och vad är din största utmaning?

Karen »Kaz« Lucas, kenyansk poddare och sexualupplysare.
Karen »Kaz« Lucas, kenyansk poddare och sexualupplysare

– Med podden ger vi informativ sexualundervisning för både gamla och unga. Mycket sker via sociala medier och folk har varit väldigt öppna kring att prata om sina upplevelser och ge feedback på hur ett särskilt avsnitt har hjälpt dem.

– Vår största utmaning just nu är att vår regering vill censurera allting på nätet. Just nu påverkar det inte vår podcast, men parlamentet överväger en lagförändring som skulle innebära höga licensavgifter från dem som producerar innehåll på internet. Det skulle begränsa vårt arbete.

3) Vad är på gång i din hjärtefråga?

– Jag kommer att fortsätta ta kampen för sexpositiv sexualupplysning. Jag vill kunna prata i skolklasser, sitta i panelsamtal och berätta för omvärlden om hur vi får denna förändring att ske – först i Kenya, men även i andra delar av världen där man kämpar mot censur och förtryck. Det är små men betydelsefulla steg.

Text Hanna Böhm

Bilder Privata

Fler artiklar