Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika Abort

Ingen abort på toppmöte

För första gången någonsin ska ett G8-möte fokusera på mödradödlighet – men abort kommer inte att nämnas. Anledningen stavas Kanada. Just när världen vant sig av med George W. Bush och hans munkavleregler för bistånd dyker Kanada upp som den ”fria” världens bromskloss.

Det började ju annars så bra – med anledning av de åtta millenniemål som ska vara uppfyllda senast 2015 bestämde Kanada att världens mäktigaste stater skulle ägna sig lite extra åt mödradödlighet under det kommande G8-mötet. På toppmötet den 25-26 juni träffas åtta av världens mäktigaste länder för att diskutera globala problem. Men under inga omständigheter kommer landet att låta rätten till säkra aborter vara en del av diskussionerna, trots att det är en av de viktigaste faktorerna för att minska mödradöden i världen. Till en början tänkte man inte ens prata om preventivmedel och sexualupplysning eftersom, med Kanadas utrikesminister Lawrence Cannons ord, ”mötets syfte är att rädda liv”. Efter kritik backade Kanada, och såväl preventivmedel som säkrare sex plockades bort från toppmötets svarta lista.

Men trots massiva protester från högdjur som Hillary Clinton och regeringsföreträdare för både Frankrike och Storbritannien håller Kanadas konservativa regering fast vid sin ståndpunkt om att inte tala om säkra aborter. Inga hjälpinsatser som G8-länderna enas om ska gå till organisationer som arbetar med eller för säkra aborter.

Beslutet för långtgående konsekvenser. En diskussion om säkra aborter under ett G8-möte skulle till exempel kunna knuffa EU i en riktning bort från de senaste årens låsningar i abortfrågan och biståndet.

Kanadas beteende är inte bara djupt beklagligt – varje år dör 70 000 kvinnor till följd av osäkra aborter – det är svårt hycklande. Sedan mer än 20 år tillbaka har landets kvinnor tillgång till säkra aborter, en praktik man nu vill hindra kvinnor i mindre ekonomiskt gynnade länder tillgång till. Beslutet blir än mer illa eftersom det handlar om ett cyniskt inrikespolitiskt spel: Kanadas konservativa minoritetsregering fruktar att partiets kärnväljare, högerkristna utanför storstäderna, kommer att vända dem ryggen om G8-mötet skulle medföra en kanadensisk debatt om aborträtten – där regeringen skulle tvingas försvara den.

Istället väljer man, i strid med all medicinsk expertis, att underteckna indirekta dödsdomar för tusentals kvinnor vars liv den kanadensiska befolkningen slipper bekanta sig med.

Text: Anna Hellgren
Bild: Wikipedia Commons


Läs mer

Osäker abort – en orsak till att kvinnor dör

Abortfrågan kopplad till mödradödlighet

Minskar mödradödligheten?

Gå med i Unite for women på Facebook

Fler artiklar

Reportage Abort

Vad väntar om SD får mer makt?

Inför valet tar Sverigedemokraterna ytterligare ett steg in i värmen som tänkbart stödparti. Hur påverkar det sexualpolitiken?

Intervju Abort

Fertilitetsfilosofi

Filosofen Jonna Bornemark tar sig an graviditeten som filosofisk utmaning. När börjar egentligen ett liv?

Artiklar Abort

Den sista abortstriden

Aborträtten i USA är med största säkerhet snart ett avslutat historiskt kapitel. Hur kan det hända?

Människor som går på en gata i Japan.
Artiklar Abort

Omstridd abortlag i Japan

För att göra abort i Japan krävs samtycke från ens partner. Men hur stämmer det överens med rätten att bestämma