Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Inget totalförbud mot abort i Polen

Efter en rekordjämn omröstning i det polska parlamentet stod det på onsdagen klart att landet inte kommer att skärpa sin abortlagstiftning.

Med röstsiffrorna 191 emot och 186 för avvisade det polska parlamentet förslaget om att abort skulle förbjudas under alla omständigheter, rapporterar flera polska medier samt den katolska nyhetssidan Lifesite news. Fem ledamöter avstod från att rösta och 78 var inte närvarande.

– Förslaget om ett totalförbud mot abort är oansvarigt och riskerar kvinnors liv och hälsa – tvärtom bör Polen liberalisera sina restriktiva lagar, sade Gauri van Gulik, advokat på människorättsorganisationen Human Rights Watch, i samband med omröstningen.

I dag tillåts abort i Polen endast vid fara för kvinnans liv eller hälsa, allvarliga fosterskador och våldtäkt. Frågan väcktes i parlamentet efter att en hårdför antiabortorganisation med hjälp av katolska kyrkan samlat ihop 600 000 namnunderskrifter till stöd för ett totalförbud.

Parlamentet röstade vid samma tillfälle även ner ett annat förslag om att liberalisera abortlagstiftningen.


Läs mer

EU-minister Birgitta Ohlsson kommenterar lagförslaget: “Djupt sorglig utveckling”

Polen – stå upp för kvinnors rättigheter (RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér)

Mörkt år för EU:s sexualpolitik

Polsk läkare dömd för aborter

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.