Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Sex & hälsa

»Jag kan inte uttala mig om abort«

Vilka sexualpolitiska frågor står på den politiska agendan i Libanon? Ottar träffar parlamentarikern Nada Boustani Khoury från det nationalistiska Fria patriotiska fronten, ett av landets ledande partier.

Det är första maj i Beirut, och demonstrationer med röda flaggor lyser med sin frånvaro. Nada Boustani Khourys kontor i parlamentet byggs om, men den tidigare ministern meddelar ivrigt sin alternativa adress på Whatsup. Efter många omvägar anländer vi till slut.

Nada Boustani Khoury är en av få kvinnor i Libanons parlament. Hon sitter i kommittén för kvinnors och barns rättigheter och har ett engagemang i frågorna.
Samtidigt representerar hon Fria patriotiska fronten, ett nationalistiskt parti som driver en mycket restriktiv flyktingpolitik och samarbetar med Hizbollah.

— Jag är den första kvinnan som blivit energiminister i Libanon, och den första ministern i arabvärlden som fött barn, säger hon stolt, och viftar till assistenten att hämta kaffe.

Många av de sexualpolitiska aktivister vi mött i Beirut anklagar Nada Boustani Khoury för att för att vara rasist — något hon själv starkt dementerar. Under sin tid i politiken har hon själv blivit utsatt för sexistiska kommentarer och hot.

— Det har varit tufft, jag har upplevt mycket mobbning. För att lyckas som kvinna här behövs stödsystem både inom partiet och familjen.

Hon menar att det behövs fler kvinnor, fler förebilder, för att bryta mansdominansen i parlamentet. För några år sedan infördes en lag som förbjöd sexuella trakasserier i Libanon. Men några andra strategier för att förhindra utsattheten och sexuellt våld lyfter inte Nada Boustani Khoury. Och hon är skeptisk till sexualundervisning.

— Det är okej att prata om jämställdhetsfrågor i skolan. Men jag är inte för sexualundervisning: att man ska prata om att det går att välja eller byta kön. Här går jag till min religiösa bakgrund, man är född på ett visst sätt och så är det bara. Men det ska inte vara kriminellt.

I Libanon styr religionen lagar som reglerar privatlivet. Boustani Khoury säger att hon är för ett sekulärt system med medborgliga rättigheter för alla libaneser. Hon vill skapa en bättre framtid för sina döttrar.

— I dag kan jag inte gå till banken och öppna ett konto till dem — det går bara om deras far är med. Samma gäller om vi ska flyga ut ur landet. Detta styrs av dagens lagar, men vad har det med religion att göra?
På frågan om var hon står i abortfrågan ser hon besvärad ut.

— Nej, nej, det kan jag inte uttala mig om för mitt parti. Det går inte av religiösa skäl.

Nada Boustani Khoury är positiv till preventivmedel och betonar att hon själv driver på för att förbättra hbtqi-personers rättigheter.

— I dag är det straffbart att vara hbtqi-person i Libanon. Det är absurt för en hbtqi-person är inte kriminell. Jag vill att lagen slopas. Vi håller på att diskutera det nu.


Ida Måwe är chefredaktör på Ottar.

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.