Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Lagstrid om abort i El Salvador

Lorena Peña vid talarstolen 2015

El Salvador har idag en av de strängaste abortlagarna i världen. Blotta »misstanken« om en abort kan leda till långa fängelsestraff. Nu tas kanske ett första steg mot avkriminalisering.

I tisdags presenterade Lorena Peña – ordförande i den lagstiftande församlingen i El Salvador – ett lagförslag som skulle innebära en avkriminalisering av abort i vissa situationer. Enligt förslaget bör abort bli lagligt ifall det finns medicinska skäl, om graviditeten är ett resultat av våldtäkt, om den gravida har blivit utsatt för människohandel eller om fostret inte förväntas överleva utanför livmodern.

Förslaget kommer från FMLN, vänstern, och kan ses som en reaktion mot det förslag som lades fram i juli av konservativa ARENA om att öka straffen för de som genomgår en abort, från 20 till 50 år. Än så länge har inget av lagförslagen behandlats i parlamentet.

Sara García. Foto: Privat.

Det är det första initiativet sedan totalförbudet mot abort infördes 1998. Abort är straffbart i El Salvador, både för den som utför abort, och för den som genomgår en. Ett tjugotal kvinnor sitter just nu fängslade på grund av »misstänkta« aborter.

– Det är en historisk händelse. Efter nästan tjugo år har man börjat en seriös diskussion om den här frågan i den lagstiftande församlingen. Jag tycker att det är otroligt viktigt att man har lagt fram förslaget och att FMLN har lyssnat till kvinnors och flickors röster, säger Sara García, salvadoransk människorättsaktivist och medgrundare av organisationen Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborto (Medborgare för avkriminalisering av abort) till Ottar.

Natalie Högström

journalistpraktikant på Ottar


Läs mer

Scandalous proposal to increase jail terms for women accused of abortion

Transpersoner i El Salvador lovliga byten

Fler artiklar

Artiklar Abort

Här får du fängelse för abort

Abort är fortfarande förbjudet i stora delar av världen. Ottar har kartlagt länderna där abort leder till fängelse.

Intervju Abort

Transmän gör också abort

Organisationen Transformación driver en klinik i Guatemala City specialiserad på transhälsa.

Reportage Abort

Rökbomben – attacken mot Ottar

I ecember 2014 attackeras Ottars releaseevent med en rökbomb. Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist återvänder till söndagen för åtta år

Reportage Abort

Ett hot mot nationen

Aborträtten är ett hot mot nationen, enligt högerextrem logik. Finns det en risk för högerextrema våldsdåd?