Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Maddo och Dan. Foto Nadja Hallström.
Reportage Sex & hälsa

Ligga på klockan

Barnlängtan och många års kämpande med schemalagt sex eller fertilitetsbehandlingar kan nöta ner sexlusten till benet. Vi pratar med Maddo, Dan och Samuel om vikten av att inte glömma bort lusten under en tuff period i livet.

Maddo hade gjort tre aborter med sin förra partner, så det kom som en chock att det inte ville sig när hon och maken Dan började jobba på att få barn.

– I början var det kul att försöka, vi tajmade ägglossningen noga med en app och tänkte att NU blir bebisen till, men när månaderna gick minskade det roliga. Jag var ju van vid att bli gravid direkt. Det kändes som att kroppen svek mig, nu när jag äntligen hittat en vettig man, så fäste det inte.

Det dröjde inte länge innan de övergick från kärleksfulla samlag till att Dan fick onanera och sedan komma i Maddo precis på slutet.

– Det var på mitt initiativ, jag kände mig inte tänd, och inte särskilt attraktiv heller, säger Maddo.

Dan upplevde att det blev allt svårare att »göra rätt« och drog sig undan och slutade ta initiativ till sex, Maddo blev ju bara irriterad.

Maddo och Dan. Foto: Nadja Hallström.

Ofrivillig barnlöshet kan bli en järnklo som klämmer kåtheten ur vem som helst när kroppen inte fyller den enda funktion som det just då känns som att den ska vara gjord för. Många relationer tar slut för att försöken att bli gravida sliter så hårt på närheten, kärleken och måendet i allmänhet. Och även par som får sitt barn till slut upplever ofta att sexlivet tar stryk i många år efteråt, när lust en gång associerats med press, besvikelse och sorg.

»I början var det kul att försöka, vi tajmade ägglossningen noga med en app och tänkte att NU blir bebisen till, men när månaderna gick minskade det roliga.«

Maddo

Dan och Maddo har egentligen inget hinder för graviditet – både ägg och spermier är prima. Det vill sig bara inte. Kroppens ovilja att samarbeta tillsammans med pressen att försöka så ofta det bara gick, blev för mycket. Och sedan fick de till råga på allt reda på att de inte hade behövt hetsa så – från en annan läkare.

– Vi bytte klinik för att jag inte trivdes på den där vi utretts, och läkaren där sa direkt att vi borde ta en paus och sluta ligga. Vi fick ett missfall och hade behövt paus efter det, men trodde att vi måste köra på för att inte trilla ur IVF-kön. Det slet hårt på både oss och lusten, säger Maddo.

Samuel och hans före detta fru hade ett halvknackigt sexliv redan innan de började försöka skaffa barn, och det visade sig vara svårt.

– Vi behövde ha samlag tre gånger på tolv timmar ibland, det hjälpte inte precis. Än i dag har jag lite knepigt kring utlösning ibland, på grund av att det varit så mycket förväntningar kring den. Att släppa på det har varit viktigt för att komma tillbaka på banan sexuellt.

De avslutade hormonbehandlingen när de fick möjlighet att adoptera, det var mer rätt för dem. I samband med det slutade de mer eller mindre helt ha sex, det var så mycket sorg kopplat till att inte lyckas bli gravida. De funderade på att öppna upp relationen, men Samuel vågade inte riktigt.

– Jag upplevde att barnlängtan var starkare än sexdriften. Jag var rädd att den starka känslan skulle lura mig att göra någon annan med barn, att den inte gick att stoppa. Jag kände avund mot gravida kvinnor på gatan. Inte förrän långt efter att vi adopterade gjorde vi slag i saken.

Bild: Oscar Andersson

Att ha en positiv och välvillig inställning till varandras onani var ett aktivt beslut de tog, för att liksom kapsla in sin individuella lust och skydda den från slitaget från barnproduktionen.

– Då finns den kvar när man sen ska hitta tillbaka till sin lust sen. För oss blev det på var sitt håll, men det gäller väl även om man fortsätter tillsammans, med eller utan barn.

Dan och Maddo har blivit beviljade IVF, och har tagit en paus – och upplever också att lusten har lättare att hitta fram nu.

– Det är som att vi fått okej på att sluta försöka bli med barn, våra kroppar är liksom våra igen. Jag har inte velat köpa någon sexig behå för att jag tänkt att brösten ju snart kommer att växa – nu skiter jag i det och köper mig något läckert.

Maddo kommer att försättas i klimakteriet under hormonbehandlingen, och hur det påverkar sexlivet vet de inte än, men den här gången rustar de sig genom att samtala och vara mer öppna med hur de känner. Båda tycker det är jobbigt att det är så tyst kring fertilitetsproblem, och särskilt kring sexbiten.

– Det hade helt klart underlättat för oss om vi haft andra än varandra att prata av oss hos, men sånt här tar man ju inte upp med vem som helst.

Text Marika Smith

Bild Nadja Hallström och Oscar Andersson


ÅTTA TIPS för att behålla lusten genom reproduktionstiden: 

  • Börja prata om sex — och fortsätt med det

Maddos lust vaknar till liv genom samtal, det skapar närhet och kon- takt. Att prata om det som kan bli jobbigt kring sex innan det händer gör det lättare att se det som »vi mot problemet« snarare än att vända sig mot varandra. Vanan vid att prata öppet om sex gör det mindre laddat att ta upp sådant som är svårt eller vad man längtar efter.

  • Red ut sexproblem innan

Dan och Maddo hade hjälp av att de redan varit hos en sexolog. Erfarenheten av att ha hanterat svårigheter tillsammans rustade dem även för det. De som planerar att börja jobba på ett barn mer på allvar, fundera gärna över om det finns svårigheter kring sex som kommer att kunna förstärkas. Lustbrist, orgasmproblem, erektionssvårigheter, olika hög lust, och så vidare.

  • Håll i beröringen!

Det är lätt att spänningar kring sex gör att även annan beröring minskar eller upphör, eftersom det triggar igång förväntningar. Maddo önskar att hon och Dan varit mer noga med att fortsätta med vardagsberöringen, det hade hjälpt dem känna sig mer nära varandra. Flörtiga sms och liknande hjälper också att hålla lågan vid liv.

  • Inseminera hemma

Om sexlusten helt gått i dvala men barnlängtan river i båda är det en dålig idé att tvinga sig till att ligga. Att inseminera fast att man inte »måste« är ett sätt att komma runt det. Personen som ska bli gravid kan göra det själv, eller så gör man det tillsammans som en mysig, intim sak som inte har med sex att göra. Då avlastas sex från kraven på befruktning. Be läkare om ett inseminationskit.

  • Inför knullstopp

Om ni har ett härligt och varierat sexliv sedan innan, se till att hålla liv i det! Kuk-i-fittasex är bara nödvändigt de fertila dagarna, resten av månaden kan ni ägna åt annat spännande. Dan och Maddo menar att det inte behöver bli »fullbordat« sex, att känna närhet och upphetsning utan orgasmkrav är en skön omväxling.

  • Tillåt alla känslor

Att känna sig misslyckad, oattraktiv, sorgsen, desperat, arg eller skamsen är ingen lustbooster precis, men det är viktigt att tillåta alla känslor som kommer, hos både sig själv och partnern. När du stänger in dig med vad du känner glider ni isär, och det märks extra tydligt i sexlivet. Såväl kropp som själ kämpar hårt och det är lätt att bli osams med en kropp som »sviker«, så att vara snäll mot sig själv är också viktigt.

  • Ta pauser

För Maddo och Dan släppte pressen enormt när de inte »var tvungna« att ligga längre. Försök att planera in perioder när ni inte försöker bli gravida aktivt, och ägna dem åt att vårda relationen. Det kan vara svårt att släppa fokus när bebis är allt man tänker på, men tappar ni varandra kanske det ju ändå inte blir något.

  • Be om hjälp

Ha det sexuella perspektivet med i alla kontakter med vården, från första mötet. Det är inte säkert vårdgivaren självmant tar upp de svårigheter som kan finnas, men de ska kunna hjälpa till eller hänvisa vidare. Det finns Facebookgrupper och liknande att få tips från och prata av sig i.


Text Marika Smith

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.