Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis Abort

Online-aborter säkra – men instruktioner saknas

Forskare i USA har testat abortpiller online. Studien visar att abortpillren är effektiva, men att tillräckliga instruktioner för hur aborten ska genomföras saknas.

I en ny studie från USA har forskare testat abortpiller från 20 olika hemsidor, som går att beställa på nätet utan recept, skriver tidningen Rewire. Kliniska tester av de aktiva substanserna i abortpiller mifepristone och misoprostol – visade att pillren var av god kvalite.

Däremot saknades tillräckliga instruktioner kring hur aborten ska genomföras i hemmet, och abortpiller online är kostsamma – vissa uppemot 3 000 kronor med frakt.

Tidningen Rewire skriver att studien ändå bör ses som positiv då tidigare forskning visat på att många som söker en abort i USA, men även andra delar av världen, drar sig för att besöka abortkliniker till följd av ålder, ekonomi, långa resor, lagens restriktioner, skam eller avsaknad av papper från att vistas i ett land.

»Att vår studie inte visar på att produkterna skulle vara farliga eller ineffektiva är därför lugnande för många.«

– Vi vet att tillgängligheten till abort är svår för många kvinnor i USA, och att en del istället väljer att köpa abortpiller online. Att vår studie inte visar på att produkterna skulle vara farliga eller ineffektiva är därför lugnande för många, skriver Dr. Elizabeth Raymond, medarbetare vid Gynuity Health Projects, i ett pressmeddelande om studien.

Isabel Lind

Läs om testet här i Rewire


Läs mer

Kvinnor fick abort med hjälp av drönare

Läs mer i Ottars nummer Abortkamp#4/2014

Fler artiklar

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.