Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Abort

Putin stramar åt abortregler efter valet

Ryska dockor/Wikimedia Commons

Rysslands president Putin säger att han vill »rädda den ryska befolkningen.« men inskränker kvinnors rätt till laglig och säker abort. En mycket skadlig utveckling, enligt flera sakkunniga.

Inför presidentvalet i mars skrev president Vladimir Putin i ett uttalande: ”Om vi kan driva igenom en effektiv folkräddande strategi, kommer Rysslands befolkning att öka till 154 miljoner”.

Den senaste folkräkningen visar att Rysslands befolkning har minskat med över två miljoner människor mellan 2002 och 2010. Putin och andra makthavare har använt den demografiska utvecklingen som argument för att skärpa abortlagarna. De hävdar att ryssarna snart kommer att vara en ”minoritet i sitt eget land” om inte lagen skärps och det blir svårare för kvinnor att få tillgång till abort.

Den rysk-ortodoxa kyrkan är basen för denna antiabortkampanj, men det är politikerna som utarbetar dess strategier, tillsammans med Svetlana Medvedeva, som till nyligen var landets första dam. De ryska antiabortaktivisterna har hämtat inspiration från USA; de har gjort den engelskspråkiga termen ”pro-life” till sin och antiabortpatruller är allt vanligare utanför de ryska klinikerna.

Ett beslut om nya, strängare, abortlagar väntas gå igenom i parlamentet i vår, men redan dagen efter Putins utspel om befolkningsminskningen i februari ändrade ryska hälsodepartementet reglerna för gratis abort. De flesta möjligheter att få en abort betald genom sjukförsäkringen är nu borttagna.

»Denna restriktiva strategi är mycket skadlig. Den kommer att leda till ökad mödradödlighet till följd av osäkra aborter, istället för att öka barnafödandet.«

En kvinna som vill göra en abort inom 12 veckor kan fortfarande få den betald genom sjukförsäkringen, men först måste hon tala med en psykolog, vilket det inte fanns regler om innan. För abort mellan vecka 12 och 22 gäller sjukförsäkringen endast om kvinnan har blivit våldtagen.

– Denna restriktiva strategi är mycket skadlig. Den kommer att leda till ökad mödradödlighet till följd av osäkra aborter, istället för att öka barnafödandet, säger Ljubov Erofiva, gynekolog och ordförande i Ryska föreningen för befolknings- och utvecklingsfrågor.

Neil Datta, samordnare vid EU:s parlamentariska forum för population och utveckling, EPF, anser att man kan ändra den demografiska utvecklingen i Ryssland utan att ta ifrån kvinnor deras mänskliga rättigheter. Det anser även Ljubov Erofiva:

– I skolan måste man börja undervisa i sex- och samlevnad, och staten kan minska de oönskade graviditeterna genom att ta med preventivmedel i sjukförsäkringen. Men framför allt måste Ryssland ta itu med den höga dödligheten bland männen, genom att introducera hälsosammare livsstilar och diskutera användningen av alkohol och droger.

Gordana Malesevic är frilansjournalist

Bild: Morguefile

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.