Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Artiklar Sexualitet

Sex och politik på dokumentärfestival

Idag startar Tempos dokumentärfilmsfestival och på schemat finns flera filmer med sexualpolitiska inslag. En av dem är kortfilmen Leila om en 64-årig transkvinna i Herat, Afghanistan. 

Skräck, övergrepp och hot. Sedan talibanerna tog över styret i Afghanistan 2021 har situationen för hbtqi-personer förvärrats. En av dem är Leila, som porträtteras i Fariba Haidars kortfilm som nu visas för första gången i Sverige på Tempo dokumentärfilmsfestival. 

I kortfilmen, som ger en halvtimmes inblick i Leilas liv, berättar hon om förtrycket som följt henne hela livet. I de sociala rummen som är uppdelade via biologiska kön i Herat har 64-åriga Leila inte utrymme. Varken hos kvinnorna eller hos männen är hon välkommen. Oaccepterad och utstött från de könsuppdelade sociala rummen får hon bada i en sjö utomhus. Det är en stark historia från en del av världen, som sällan fångas på film. 

Tempos dokumentärfestival pågår i Stockholm mellan 6-12 mars, det går även att se filmerna digitalt. Under veckan utlovas 35 svenska premiärer och över 20 regissörsbesök. Här är några fler tips med sexualpolitisk tema: 

Tell You About: the Birds and the Bees, Sagittarius Rising.
Bild: Tempo dokumentärfestival
  • Tell You About: the Birds and the Bees, Sagittarius Rising, regi Pollyanna Popermâjer

»Du ska polisanmäla dig. Det är inte en fråga om, utan när.« En gestaltning av ett offers traumabearbetning som varvas med blommor, blixtrar av ilska och barndomsminnen. Följ med i en berättelse som utspelar sig samtidigt som våren blommar ut i den av Popermâjer skapade lustgården.

Ödesåren. Bild: Tempo dokumentärfestival
  • Ödesåren, regi Martina Carlstedt.

Förlust av det sexuella kapitalet eller frigörelse från den manliga blicken? Historier fyllda av skratt, igenkännande och gråt. Ödesåren skildrar livet mellan soffor, barn och män som inte gör ett skit. Att vara i 30 till 40 år med krisen i halsen och tankarna om det »goda livet«, men vad är det då?

Puss hejdå. Bild: Tempo dokumentärfestival
  • Puss hejdå, regi Annika Fredriksson

Ett systerskap som cirkulerar kring stöd och hjälp blir politiskt. Hur ska man som kvinna våga bilda familj när kvinnor ständigt blir lämnade med den tyngsta bördan att ta hand om själv? I Puss hejdå följs historien av två syskon som blir varandras pelare när dynamiken i relationen skiftar och livet rasar isär.


Text Nathalie de Alencar

Fler artiklar