Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare Sex & hälsa

Sex är politik

Ottars chefredaktörer om varför uttalanden som »Sex och politik hör inte ihop« är helt uppåt väggarna.

»Sex och politik hör inte ihop« hävdade Moderaterna när folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i juli i år meddelade att en nationell undersökning kring sexvanor ska genomföras, något som inte skett sedan 1990-talet. Expressens ledarredaktion hängde på och slog fast att »sex är och ska vara en privatsak«.

För en sexualpolitisk tidning som Ottar låter det som en dödsstöt. Men att sex för många är det allra mest privata betyder inte att det är opolitiskt.

Vi tar det så pedagogiskt vi bara kan.

»Att du inte får bestämma vad som händer med din egen kropp, det har regeringen och kyrkan beslutat. Därför är sex politik.«

Du är 19 år och ligger med din kille. Kondomen spricker, och grav-testet visar att du är gravid. Panik! För du vill, och KAN inte få barn NU. Du ska ju gå klart skolan, utbilda dig, resa och skaffa jobb. Men abort är förbjudet och du tvingas bli förälder vid 20. Att du inte får bestämma vad som händer med din egen kropp, det har regeringen och kyrkan beslutat. Därför är sex politik.

Din 82-åriga partner ska läggas in på vårdboende. Men er kärlek finns kvar – och kroppslig närhet och intimitet är viktigt i er relation. Enligt landstingsreglerna får sängarna på boendet inte vara mer än 90 centimeter breda, och då finns det inte plats för er båda. Ert sexliv blir ett minne blott. Därför är sex politik.

Du är 14 år och blir kär, men aldrig i någon från »det motsatta könet«. Du känner dig onormal och ensam med dina känslor eftersom samhället runt dig är uppbyggt kring att tjejer och killar »kompletterar« varandra och att sex är »samlag« med penis i slida. Så får du en lärare som på sexualundervisningen – enligt läroplanen – berättar om att det går att älska och leva på en mängd olika sätt, att det finns många kön och könsidentiteter, att allt är okej, att DU är okej. Därför är sex politik.

»Om det bara gick framåt av sig självt, utan politisk kamp, skulle inte frågor kring sexualitet, kropp och kön diskuteras med sådan hetta som de gör i dag.«

För 80 år sedan, i Sverige, kunde samkönade relationer ge fängelse, abort var förbjudet, liksom preventivmedel, och skolan saknade sexualundervisning. Genom kamp, lagstiftning och reformer drivs frågor om sexuella rättigheter och hälsa framåt.

Sex finns också med i folkhälsomålen eftersom en »sexualitet, fri från fördomar, diskriminering, tvång och våld är hälsosam«.

Om det bara gick framåt av sig självt, utan politisk kamp, skulle inte frågor kring sexualitet, kropp och kön diskuteras med sådan hetta som de gör i dag, i såväl EU-parlamentet som i FN:s generalförsamling.

Så hänger det ihop.

Sex är politik, och samtidigt något helt privat.

Carolina Hemlin & Anna Dahlqvist är Ottars chefredaktör

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!

Fler artiklar

Artiklar Sex & hälsa

Sexglapp hos terapeuten

Sex och psykisk hälsa är intimt förbundna, ändå är det ofta svårt att prata sex i terapirummet. Marika Smith undersöker

Nyheter Kroppen

»Ett hån mot kvinnor«

I många regioner gäller inte rätten till resebidrag om du ska göra cellprov, gå på mammografi eller besöka mödravården.

illustration av l´michelle eismann
Reportage Kroppen

Hormonkriget

Hormonella preventivmedels farlighet och fördelar har diskuterats i snart 60 år. Vi pratar med Helena Kopp Kallner och Jenny Koos.

Illustration om hormoner.
Reportage Kroppen

Älskade, hatade hormoner!

Äldre män har mer östrogen än jämnåriga kvinnor och testosteronet gör en lugn – inte aggressiv.

Intervju HBTQI

»I have always been too much«

Kenya’s most outspoken sex educator Kaz Lucas is breaking new ground, and her podcast The Spread is just the beginning.

Artiklar Sex & hälsa

The double life of the macaronis

Put on your “sex glasses” and discover the objects that might provide you with pleasure in your own home!