Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Artiklar HBTQI

Sex sexualpolitiska skrällar i Eurovision

Från lebbiga kyssar till isländsk BDSM. Eurovision har kantats av många skandaler som provocerat och utmanat rådande normer – Ottar listar sex sexualpolitiska skrällar.

1. Dana blir international

Dana International blev den första transpersonen att vinna Eurovision. Hon tävlade för Israel 1998 i Birmingham. Foto: Peter Bischoff/Getty Images.

1998 vann Israel tävlingen med låten »Diva« av Dana International. Hennes vinst kom att bli historisk då hon var den första transpersonen någonsin att vinna Eurovision. Det skulle dröja 16 år innan Conchita Wurst från Österrike blev den andra personen i ordningen, med sin låt »Rise like a Phoenix«.

Dana Internationals vinst i Israels nationella uttagning väckte dock stark kritik från konservativa grupper i hemlandet, vilket ledde till att hon fick färdas med poliseskort och uppvaktas av ett högt säkerhetspådrag under finalen i Edinburgh.

När det deklarerades att Dana vunnit försvann hon snabbt in bakom scenen och var borta i flera minuter. Programledarna stod handfallna. Efter ett längre uppehåll kom hon tillbaka ut på scen – iklädd en praktfull fjäderdräkt designad av självaste Jean Paul Gaultier, för att framföra sitt slutnummer.

Än idag ses Dana Internationals vinst som ett viktigt steg i att synliggöra transpersoner i mainstreammedia och för den queera eurovision-publiken har hon blivit en ikon som banat väg för hbtqi-publikens självklara plats i Eurovision-communityt.

2. Lill Lindfors stilfulla nakenchock

År 1985 hölls Eurovision i Göteborg. Programledare var Lill Lindfors.

Till publikens tjut tappade Lill Lindfors sin mintgröna klänning när hon gjorde entré som programledare i Eurovision år 1985. Det hela skulle dock visa sig vara väl genomtänkt. Efter en skicklig skådespelarinsats vek Lill Lindfors varsamt ner två tygstycken från sin kvarvarande överdel – och vips, så stod hon där i en helt ny klänning. Inte helt oväntat var det After Dark-stjärnan Christer Lindarw som designat klänningen.

3. Den lebbiga kyssen

Den ryska popgruppen Tatu förbjöds från att kyssas på scen. Foto: Jack Mikrut/TT.

År 2003 förbjöd tv-produktionen den ryska popgruppen Tatu från att kyssas på scen. De hade tidigare gjort sig kända för att anspela på en lesbisk relation mellan gruppmedlemmarna Julia Volkova och Jelena Katina, och det tillhörde snarare regel än undantag att de kysste varandra på scen och i musikvideos. Till följd av uppmaningen vägrade gruppen att delta på repetitionerna och inte förrän det var dags att sända live visste någon om de skulle utföra kyssen eller inte. Det lettiska tv-bolaget som arrangerade tävlingen var beredda på att stänga av sändningen om så skulle ske. Men kyssen blev aldrig av.

Huruvida det faktiskt fanns en relation mellan de två gruppmedlemmarna i Tatu går inte att bekräfta. Vissa vill hävda att det hela var ett PR-trick.

4. Att tillfredställa sig själv med en gurka

Gruppen Ping Pong provocerade inte bara med sin erotiska låttext. Deras politiska ställningstaganden på scen skapade stor debatt i hemlandet. Foto: SVT.

År 2000 var ett kontroversiellt år i Eurovision och många av skandalerna kretsade kring den israeliska gruppen PingPong som framförde låten »Sameach«. Den handlar om en israelisk tjej som förälskat sig i en kille från Damaskus och som tillfredsställer sig själv med en gurka, de dagar hon känner sig deppig.

Utdrag från den engelska översättningen av låttexten:

»All day long wars on television

And in Australia there are floods again

Here comes the Sunday depression

I want, I want a cucumber«

Den snuskiga låttexten kom dock att hamna i skymundan när två killar från gruppen kysste varandra på scen under finalen i Stockholm, de blev därmed historiska i att vara de första personerna av samma kön som kysste varandra i Eurovision. Därtill höll deltagarna i gruppen upp en isrealisk och syrisk flagga under sitt framträdande, vilket skapade starka politiska reaktioner i hemlandet.

5. Islänningar i latex

Pauls Oscar framför sitt låt »Minn Hinsti Dans« (Min sista dans) på Eurovision i Dublin 1997. Foto: Michael Urban/Reuters.

Island verkar ha för vana att bjuda på erotiska nummer i latex. 1997 tävlade artisten Paul Oscar med låten »Minn hinsit dans« (Min sista dans) som väckte stor uppmärksamhet med sitt sensuella scennummer. Sittandes i en vit lädersoffa, omgiven av lättklädda kvinnliga dansare, tog han lite här och var både på sig själv och sina dansare.

Det isländska bandet Hatari tävlade i Eurovision 2019. Foto: Thomas Hanses.

Drygt 20 år senare tävlade »BDSM-gruppen« Hatari för Island med låten »Hatrið mun sigra«, vilket kan översättas till »hatet kommer att segra«. Låtens budskap är att hatet breder ut sig i Europa och att människor måste älska varandra för att hatet – inte – ska segra. Med en stor klotformad bur på mitten av scen rör sig gruppmedlemmarna erotiskt till den punkiga technomusiken.

6. En riktig lång-tradare

Eurovision längsta kyss framfördes av Danmarks bidrag 1957 och står sig som rekord än idag.

Rekordet för den längsta kyssen i Eurovisions historia står Birke Wilke och Gustav Winkler från Danmark för. År 1957 gjorde landet debut i Eurovision med duetten »Skibet skal sejle i nat«  som handlar om en sjöman som tar farväl av en kvinna han förälskat sig i under sin permission. Numret avslutas med att sångarna sammanfaller  i en kyss. En scenarbetare hade fått i uppgift att signalera till Birke och Gustav när de skulle sluta kyssas, men glömde olyckligtvis bort det. Vilket resulterade i att Birke och Gustav kysste varandra i tolv sekunder – ett rekord som står sig än idag. Förmodligen var det dock få som såg kyssen, eftersom de flesta följde tävlingen via radio.

Text: Hedda Johansson, journalistpraktikant på Ottar.

Tack till Marcus Björkander från podden Schlagervännerna som bidragit med tips till artikeln.

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna?

Ayaat Abdelaziz och Artika Singh är två aktivister som från helt olika perspektiv och platser i världen arbetar för förändring. Med fokus på intersektionalitet, antirasism och sexuell hälsa kämpar de mot fördomar, motstånd och systematiska orättvisor. Här berättar de om sina hjärtefrågor, största utmaningar och framtidens visioner.
Intervju Kroppen

Hej aktivister!

Artika Singh och Ayaat Abdelaziz kämpar båda för kvinnor och ickebinäras rättigheter på varsin sida av världen.

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.
Krönika Sex & hälsa

Ge oss verklig förändring!

Krönikören Naomi Henftling ifrågasätter om Love on the Spectrum istället för att förändra, riskerar att förstärka stereotyper.