Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Shere Hite. Foto: Iris Brosch.
Artiklar Sexualitet

Feministen som chockade världen och förändrade kvinnors sexliv

På 1970-talet kom Hite-rapporten, en bok som retade upp världen genom att säga att kvinnor inte behöver en man för att bli sexuellt tillfredsställda. En ny dokumentärfilm berättar hur hon senare föll i glömska. Ottar pratar med regissören och med de som minns Shere Hites banbrytande gärning för kvinnors sexliv.

Tidningen Playboy stämplade Hite-rapporten som »mansfientlig« och kallade den The Hate Report.

I en tv-intervju 1976 säger författaren Shere Hite om sin bok The Hite Report att »Det här kommer att leda till verklig förändring för sex mellan män och kvinnor«. När reportern frågar »Finns det någon fara i det?«, svarar Shere Hite »För mig känns jämställdhet inte som något farligt«.

Klippet finns med i den nya dokumentärfilmen The Disappearance Of Shere Hite som hade amerikansk premiär i höstas och är gjord av regissören Nicole Newnham Malarkey. Filmen sätter ljus på feministikonen som chockade världen när hon sa att 70 procent av alla kvinnor aldrig hade fått orgasm genom penetrerande samlag.

– Det var en ofattbar världsnyhet, även om det egentligen var en bekräftelse på något vi kvinnor redan visste. När det här kom på 1970-talet trodde vi att vi med siffror och belägg skulle vi kunna förändra världen. Det var naturligtvis oerhört naivt, säger litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström, som har plockat fram sina två Hite-rapporter till intervjun, böcker fulla av understrykningar.

Varför var det naivt?

– Vi lever i ett land där vi idag har siffror på allt, men löneskillnaderna består ändå, vi har norra Europas största pensionsgap, och så vidare, säger Witt-Brattström och lägger till:

Ebba Witt-Brattström träffade Shere Hite när hon var i Sverige för att lansera sin bok. »Jag jobbade för Kvinnobulletinen och intervjuade Shere. Hon hade en stark, lite reserverad personlighet.«. Bild: Marie Klingspor, Historiska media.

– Fast när det kommer till sex tror jag ändå boken fick fler kvinnor att njuta av samlag.

Sexologen Malena Ivarsson påminner om att det var en annan tid.    

– Det var ett mörker. Vi ska komma ihåg att det här var innan internet, du kunde inte googla på hur man får orgasm. Dessutom hade vi färgats av den freudianska idén om att om man inte kan få orgasm av vaginalt sex så är man psykologiskt omogen. Men så kom Hite-rapporten som en frälsare och sa att kvinnor är fullt kapabla att tillfredsställa sig själva. Budskapet fick oss att bli säkrare i vår sexualitet, säger Malena Ivarsson till Ottar.

»Så kom Hite-rapporten som en frälsare och sa att kvinnor är fullt kapabla att tillfredsställa sig själva. Budskapet fick oss att bli säkrare i vår sexualitet«

Malena Ivarsson
Sexologen Malena Ivarsson träffade Shere Hite bland annat på bokmässan i Göteborg. »Hon hade en speciell utstrålning, skör och stark på samma gång.« Bild: Peter Wixtröm/TT.

Hite-rapporten bygger på över 3 000 kvinnors svar på en enkätundersökning som Shere Hite genomförde, med frågor som »Hur ofta är du sugen på sex?«, »När får du orgasm?«, »Hur känns det?« och »Är sex politiskt?«. Vid Hites död 2020 hade boken sålt i 48 miljoner exemplar, samtidigt som den förbjudits i ett tiotal länder.

Men trots att Shere Hite var en avgörande figur i andra vågens feminism är det många i de yngre generationerna som inte känner till pionjären. Och detta – att en feminist med så stor betydelse har fallit i glömska – var det som fick filmskaparen Nicole Newnham Malarkey att fundera.

»Vid Hites död 2020 hade boken sålt i 48 miljoner exemplar, samtidigt som den förbjudits i ett tiotal länder.«

Nicole Newnham Malarkey

Ottar ringde upp regissören, just i färd med att fixa frukost i sitt hem i Berkeley, San Fransisco. Hon berättar att av alla filmer hon gjort, som den Oscars-belönade Crip camp, har hon aldrig blivit så ifrågasatt som den här gången. Som när en bekant frågade vad hennes man skulle tycka om att hon gjorde en film om vaginor och orgasm.

Men för Nicole Newnham Malarkey handlade det om att lyfta en kvinnas livsverk, och hur Shere Hite förändrade bilden av sex när hon lät kvinnor berätta själva, för varandra.

Filmens affisch

– När jag läste hennes dödsruna i The New York Times var det som att jag togs tillbaka till en annan tid. Jag var 12 år och i mina föräldrars sovrum, där jag hittade boken på mammas nattduksbord och började bläddra. Det var fantastiskt! Alla dessa kvinnliga röster som beskrev hur de tänkte och kände kring sitt sexliv. Idag är jag tacksam för att jag fick läsa detta så tidigt, för under uppväxten visste jag att jag inte var onormal, berättar Nicole.

Hon säger att ju mer hon läste på och kollade på klipp med Shere Hite, desto mer insåg hon att hennes story är ett typexempel på hur feminister blir tystade och kunskapen bortglömd.

– Jag fascinerades också av hennes tro på att vi inte kan ha en demokrati om kvinnor inte är fria och jämställda även inom de mest intima områdena av livet, säger Nicole.

Trailer till The Disappearance Of Shere Hite

Som ung drygade Shere Hite ut kassan med modelljobb. Fast när reklam för Olivettis skrivmaskiner fick copyn »Skrivmaskinen är så smart, att hon inte måste vara det« fick hon nog och sökte sig till kvinnorörelsen, där hon lärde känna feminister som Gloria Steinem och Flo Kennedy.

När Hite på ett möte ville diskutera ämnet onani så var det få kvinnor som hängde på – och då föddes idén till frågeformuläret till Hiterapporten. 1976 kom boken ut, och den slog ner som en bomb. Idag kan hennes slutsatser tyckas självklara, men då orsakade de nästan seismisk aktivitet.

»1976 kom boken ut, och den slog ner som en bomb. Idag kan hennes slutsatser tyckas självklara, men då orsakade de nästan seismisk aktivitet.«

Shere Hite. Foto Mike Wilson/NBC.

Ebba Witt-Brattström träffade och intervjuade Shere Hite för den feministiska Grupp 8:s tidning Kvinnobulletinen. Hon berättar om hur diskussionen om sexualitet var där i början av 1970-talet.

– Vi hamnade i efterdyningarna av 60-talets sexuella revolution och p-pillret. Visst fanns det en möjlighet att säga nej till sex, men varför skulle man göra det nu när risken för att bli gravid var minimal? Nej, männen tyckte att de äntligen kunde ta för sig.

Men Hite-rapporten blev inte bara omfamnad, både boken och dess författare retade upp stora grupper. I dokumentärfilmen ser vi män uttrycka saker i stil med: »Jaha, så kvinnor behöver inte män längre, är det vad du säger?«.

Shere Hite. Foto: Iris Brosch.

Än värre blev det när Shere Hite fem år senare kom ut med sin »mansrapport« The Hite Report on Men an Male sexuality – i vilken över 7 000 män fick berätta fritt om sin sexualitet, rädslor, ensamhet och att vara instängd i kravet på att vara macho.

– Om du är en kvinna som går emot patriarkatet så kommer det att bli en rekyl. Anledningen är rädsla för att förlora makt och kontroll. Sättet man attackerade Shere Hite på är väldigt välbekant – och trist, säger filmens skapare Nicole Newnham Malarkey.

– Det är klart männen blev rädda. Det handlade ju också om okunskap. Om man uppfostras med porrfilm och ingen sexualundervisning värd namnet så blir man offer för sina egna fantasier och myter, säger Malena Ivarsson.

All negativ press tärde på Shere Hite, som i filmen säger att det kändes som att få knivar i ryggen om och om igen. Hon kom med åren att ta så illa vid sig av påhoppen att hon 1989 mer eller mindre flydde till Europa, där hon levde fram till sin död 2020.

Vad blev Shere Hites bidrag till historien?

– En diskussion om könsroller. Hon har ju också skrivit mycket om relationer och hur mycket kränkningar och verbalt våld kvinnor utsätts för i relationer. Jag skulle säga att hennes gärning var att stärka kvinnor, säger Malena Ivarsson.


Text Linda Newnham

Bild Iris Brosch, Mike Wilson/NBC

Fler artiklar

Intervju HBTQI

Vem är rädd för genus?

Anna-Maria Sörberg träffar världens mest kända genusteoretiker Judith Butler och pratar om nya boken och framtiden.

Nyheter Abort

Nej till fri abort på Färöarna

Med minsta möjliga marginal röstade Färöarna emot fri abort. Kvinnor tvingas att fortsätta ta sig till privata kliniker i Danmark.

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.