Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Illustration: Josefin Herolf
Artiklar Sex & hälsa

Soundtrack i sängen

Vilken musik gillar vi att ligga till? Det enkla svaret på den frågan tycks vara »något med The Weeknd« eller »mjuka mansröster«. Men det finns också kopplingar till filmens värld på »sexmusiklistorna«. Och så en erotisk klassiker från 1928.

Den kanadensiska stjärnan The Weeknd toppar inte bara listan över mest spelade låtar på musikplattformen Spotify någonsin. Han är också den som regerar på »sexspellistorna« med sin blandning av R&B och pop, med explicita texter och sin sammetslena stämma. The Weeknd är »King of Sex Pop« enligt den amerikanska tidskriften GQ.

Och det verkar vara något med kategorin »mjuka mansröster« som slår an lustmässigt hos många. När Spotify 2016 gick igenom lyssnarnas spellistor med koppling till sex hamnade Bryson Tillers Don’t på förstaplats, följd av Drakes Marvin’s Room och The Weeknds The Morning. Långsamt tempo, mjuka masröster. Inga plötsliga vändningar. De sjunger (ibland) om sex, men det är knappast den romantiska versionen, utan snarare den mer plågade och destruktiva sorten. Sexistiska? Ja, den kritiken är också en återkommande gemensam nämnare.

Men trenden håller i sig, i alla fall enligt en analys av över 300 000 låtar på spellistor med namn som »shagging«, »sex« och »baby-making« som det brittiska underklädesmärket Pour Moi lät göra 2020. The Weeknd – återigen – har tre låtar på tio-i-topp, bland annat Earned It från filmen Fifty Shades of Grey, som var den mest spelade artisten på de sexiga listorna.

Men den allra hetaste låten tillskrivs en annan artist; Jeremih med All the Time. Återigen R&B/pop, sammetslen stämma och explicita textrader som till exempel: »Pussy for breakfast, that’s how I start my day, my dick is a pen, it’s written all over her face«.

Men All the Time levererar också ett trendbrott. Med Natasha Mosley som gästartist dyker nämligen en kvinna upp i den annars så mansdominerade mixen. Annars får man leta sig en bit ner på listan för att hitta sångerskor som Rihanna med Skin och Beyonce med Drunk in Love. Å andra sidan är det låtar med kvinnor (och talande titlar) som toppar »solosex-listan« i undersökningen. På första plats I Touch Myself med Divinyls och sedan
Rihannas Sex With Me.

Som svar på frågan om vilka låtar vi helst tonsätter vårt sex med går det inte att dra för höga växlar på analyser av spellistor. Vem har gjort listorna och i vilket syfte? Hopp om att förföra? Att maxa orgasmen? Locka följare? Ett kul tema? Listorna säger något om vilka låtar och artister en viss musikplattforms användare associerar till sex – men inte nödvändigtvis vad vi gillar att lyssna på när vi ligger.

En annan ingång ger den ofta citerade lista som Spotify presenterade 2012 där 2 000 personer svarar på frågan om vilka låtar som fungerar bäst som soundtrack till sex. Resultatet blir minst sagt väsensskilt från The Weeknd och Jeremih. Det vanligaste svaret är inte en viss låt, utan snarare en film! »Vad som helst från Dirty Dancing«.

För enkelhetens skull tänker vi oss den mest kända låten, slutscenens I’ve Had The Time of My Life. Det är svängig pop/rock med sextiotalsvibbar och saxofonsolo som också belönades med en Oscar för bästa filmmusik 1987. Jennifer Warnes och Bill Medley sjunger om den stora passionen men det blir inte mer explicit än: »Yes, I know what’s on your mind when you say ›stay with me tonight«. Är det musiken i sig, eller minnena den väcker som lockar med Dirty Dancing? Kanske populariteten handlar främst om de många 70-talister som kanaliserade sin tonårskåthet genom Johnnys och Babys förbjudna kärlek.

Andraplatsens Sexual Healing med Marvin Gaye är en sexklassiker som för tankarna till R&B männen på dagens sexspellistor. Det är smeksamt och lugnt, dessutom med viskningar och textrader som: »Baby, I’m hot just like an oven. I need some lovin«.

I en artikel i brittiska The Independent kommenterar musikpsykologen Daniel Müllensiefen från Goldsmiths University of London låten Sexual Healings placering med att det är en typ av musik som får oss »i stämning« och som kännetecknas av »ett större dynamiskt omfång, mer användning av de höga brösttonerna, mer raspighet i rösten och mindre vibrato«. Gayes röst förmedlar »passion och känsla«, musiken är len och utan »distraherande arrangemang« menar Müllensiefen.

Bronsplatsen är långt mindre självklar. I alla fall för oss som inte känner till filmen 10 från 1979, en succé på sin tid, med den numera bortglömda sexsymbolen Bo Derek i huvudrollen. Bo Dereks rollfigur frågar sin motspelare om han någonsin haft sex till Ravels klassiska stycke Bolero? Det är hur som helst vad som väntar och därmed sätts Bolero från 1928 upp på sexkartan. Men, enligt musikpsykologen Müllensiefen finns det också en förklaring i själva styckets struktur. Det handlar om att längden (17 minuter) passar för ett ligg, om den repetitiva rytmen och om dynamiken i Bolero, hur den byggs upp mot »ett enormt crescendo«.

I en artikel i Vice tipsar skribenten om spellistor som Bollywood Sexy Songs och Desert Psychedelia på Spotify. Nigerianska Pulse hyllar låten Early Momo med Vector och GoodGirl LA i sovrummet, och Dazed lyfter fram BDSM-favoriter som Lunachicks Buttplugg och Bikini Kills Rebel Girl. Country någon? I sådana fall har tidningen Rolling Stone satt ihop en sexig lista med artister som Loretta Lynn och Dolly Parton.

Sex följer, enligt en studie från 2017, samma »belöningsspår« i hjärnan som musik. I båda fallen stimuleras produktionen av lyckosubstanser som dopamin och serotonin.

Men kan vi även vidga vyerna genom att testa nya sexsoundtrack? Låta musiken styra oss in på alternativa njutningsspår? Det är bara att trycka på play och prova!


ENKÄT: Vilken musik ligger du helst till?


Text Anna Dahlqvist

Illustration Josefin Herolf

Fler artiklar

Extra Sex & hälsa

5 adhd-superkrafter i sängen

På vilka sätt påverkar adhd sexlivet? Nästa år kommer en ny bok i ämnet. Här ger författarna sina bästa tips.

Närbild på Jenny Jägerfeld i svart skinnjacka.
Krönika Sex & hälsa

Kåtare med adhd

Jenny Jägerfeld om allt det positiva som inte lyfts i studier av adhd och sex.

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna, där går det att leva – och