Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Marie Albatrice, känd som dominatrixen aXelle de Sade. BILD Charlene Yves.
Intervju Sexualitet

Frankrikes första BDSM-skola

Lektioner i piskning och fire play. Ottar har träffat dominatrixen som är rektor för Paris första BDSM-skola.

Från sin lägenhet i en närförort i Paris anordnar Marie Albatrice, professionellt känd som dominatrixen aXelle de Sade, kurser inom BDSM för såväl nybörjare som erfarna utövare. École des Arts Sadien som öppnade för snart ett års sedan är Frankrikes – kanske världens – första BDSM-skola.

– Här har vi allt skolmaterial, säger Marie och vrider på handtaget till ett valv liknande kassaskåp. Piskor, rep till bondage, nålar och medicinska fetischer syns i skåpet.

– Allt du behöver finns här, fortsätter hon. En vit katt hoppar upp på bordsskivan till köksön som står på en bur, stor nog att rymma en människa.

– Dieu! ryter hon till och viftar bort katten.

Det är franska för Gud.

»Om du leker med elektricitet måste du fråga den andra innan om den har hjärtproblem, så är det bara.«

Hur fungerar BDSM-skolan?

Marie Albatrice, känd som dominatrixen aXelle de Sade. BILD Charlene Yves.

– För mig har en skola – och det är även filosofin bakom École des Arts Sadiens – en läroplan. Studenterna vet att det hålls lektioner varje lördageftermiddag. Vi börjar varje termin med en lektion för nybörjare om grunderna i BDSM; vad rollerna för den undergivna och dominanta innebär, om psykologin bakom, vilka plikter och ansvar man har.

– Sedan går vi vidare med hur man kan lägga upp en session, vilka ramar man har, hur man förhandlar kring praktiken, och vad ett stoppord är. Det är grunden och den viktigaste lektionen av alla, enligt mig. Därefter arbetar vi med arketyper; vem man är i den här parallella världen, vad ens namn är, hur man klär sig, vad man utövar och med vem.

– Vi har även en masterclass i mindfucking, en i piskning och fire play, de riktar sig till folk på en avancerad nivå. Jag frågar om hon är den enda läraren.

– Den första terminen var det bara jag men nu är vi sex, snart sju. Vi växer snabbt.

I skolans regi hålls också konferenser där sadomasochism diskuteras utifrån psykologi, vad som sker när man går in i de olika rollerna och ifall BDSM-intresset grundar sig i trauma eller inte.

– Det är väldigt viktigt att förstå vad som försiggår i en partners huvud, för BDSM kan ibland vara en farlig praktik.

Är det något ämne som är mer populärt än andra?

– Grunderna i BDSMär väldigt populär, och lektionen om arketyper. Vi har även efterfrågan på piskningskursen, mindfucking och impact play. De är de fem bästsäljarna.

Hur har responsen från allmänheten sett ut?

– För det mesta positivt. Många tycker att det är ett intressant projekt. Vissa säger att vi är djävulska, perversa och behöver söka vård, den reaktionen finns också. Men det har varit mycket nyfikenhet och folk har fått en annan ingång till ämnet.

– Sättet jag pratar om BDSM på är ömsint, och jag pratar om att uppfylla fantasier. BDSM är en speciell fantasi, och en fantasi som inte alltid är kopplad till könsorganet. Vi utforskar andra delar av kroppen och sinnet. Vi leker med den mörka sidan av vår personlighet.

Skolan har fått mycket stöd av communityt säger hon, men vissa menar att BDSM inte kan läras ut.

– De tycker att det finns lika många sätt att praktisera på som det finns utövare. Alla har sin egen stil och det är sant, men det finns också vissa gemensamma överenskommelser. Om du leker med elektricitet måste du fråga den andra innan om den har hjärtproblem, så är det bara.

– Det finns vissa säkerhetsregler att förhålla sig till. Och känner man inte till aftercare så kommer man inte ägna sig åt det. Men det är otroligt viktigt. Gör man inte det blir sessionen en katastrof.


Text Victoria Machmudov

Bild Charlene Yves

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.

Intervju Sexualitet

Öppen relation utan tabun

Jenny Dahlgren och Benjamin Kvisler öppnar upp om känslorna kring den öppna relationen.