Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Sex & hälsa

Gillian Anderson skriver bok om kvinnors sexuella fantasier

Gillian Anderson i Sex Education ©Netflix TT Bild

Känd som Dana Scully i Arkiv X och som sexterapeuten Dr Jean Milburn i Sex Education. Skådespelaren Gillian Anderson söker nu kvinnor världen över för att de ska dela med sig av sina sexuella fantasier.

I en intervju med The Guardian berättar Gillian Anderson, som senast porträtterade Margaret Thatcher i tv-serien The Crown,  att boken antagligen ska heta Dear Gillian. Så får de som skriver sina sexuella fantasier till henne också börja sitt brev. 

Anderson vill lyfta att kvinnors tillgång till erotik är lika viktig som mäns. På sina sociala medier annonserade hon starten av den nya boken med ett meddelande:

»Finns det en fantasi som du aldrig har berättat för någon om? Något du skulle dela med bara de mest betrodda av förtrogna, om någon alls? Var du än kommer ifrån, vem du än gör eller inte ligger med, oavsett om du är 18 eller 80: Jag vill höra från dig. Skriv till mig och börja ditt brev Kära Gillian

Det är inte första gången fantasier från anonyma tecknas och publiceras. Gillian Anderson har inspirerats av Nancy Fridays revolutionerande bästsäljare från 1973, My Secret Garden. Hon kom i kontakt med boken när hon började spela den ärliga sexterapeuten i Sex Education, säger hon till The Guardian. Anderson beskriver att hon blev skakad av kvinnornas berättelser från 70-talet, men också inspirerad.

Boken ämnar att vara ett »avslöjande porträtt av den kvinnliga sexualiteten« och skildra vad det innebär att vara kvinna idag. Anderson säger till The Guardian att hon vill ge kvinnor nyckeln till att låsa upp sina innersta tankar kring den kvinnliga sexualiteten.


Text: Nathalie de Alencar

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.