Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#3
20

#3 2020
HUD

Rynkig, slät, fläckig, ärrad, skrovlig, fjällig, hårig. Huden är kroppens största organ, vår känsliga yta. Beröringen är livsviktig. Men vad är det som gör att viss beröring känns skön och annan obehaglig? Huden är även politiskt laddad. Det märks inte minst i form av strukturell rasism och vithetsprivilegier. Ottar dyker ner i berättelser om hudhunger, sexuell identitet, rasism, kärlek, skam och njutning.

INNEHÅLL #3 2020

LEDARE: SD mest sexualpolitiskt aktiva i lokalpolitiken

Ottars chefredaktörer om Sverigedemokraternas aktiva motstånd i kommuner och regioner, och hur den sexualpolitiska kampen måste försvaras. 

JUST NU: Aktivism på liv och död

Förföljelsen av hbtq-personer är brutal i Tjejenien. I den nya dokumentären Welcome to Chechnya skildras några av de utsatta och aktivisten Olga Baranova är en av huvudpersonerna. 

PULSEN: Fångar ges röst under pandemin

Sommaren hade 42 107 fall av covid-19 konstaterats i amerikanska fängelser. Nu ger queera interner ut sina berärttelser innanför murarna.


TEMA HUD

Rynkig, slät, fläckig, ärrad, skrovlig, fjällig, hårig. Huden är kroppens största organ, vår exponerade och känsliga yta. 

Genom att röra vid varandras hud bygger vi relationer, behåller och bekräftar dem. Beröringen, som fyller oss med endorfiner, är livsviktig. Men vad är det som gör att viss beröring känns skön och annan obehaglig? Och vad händer med oss när den helt uteblir? 

Huden är en identitetsbärare. Vi smyckar, tatuerar, bleker eller solar den. Vi visar hud eller döljer densamma beroende på vilka normer som gäller i vår omvärld. Men huden är även politiskt laddad. Det märks inte minst i form av strukturell rasism och vithetsprivilegier.

Ottar dyker ner i känselkroppar och erogena zoner och smeker fram berättelser om hudhunger, sexuell identitet, rasism, kärlek, skam och njutning.

Huden – så funkar den

Den är kroppens största och mest exponerade organ. Men var är den mest känslig och varför känns beröring olika? Anna Dahlqvist kartlägger huden.

»Den ultimata hudkartan!«

Ottars guide: Här är det – enligt forskning – skönast att bli smekt på kroppen. 

ENKÄT: »Lite trängsel hade inte varit fel« 

Hudhunger! Hur har isoleringen påverkat personer som är äldre eller tillhör riskgrupper? Ottar lyssnar till fyra personer i coronans spår. 

KRÖNIKA: När min hud blev en porrbiograf

Marika Smith om hur hudhungern som uppstod under corona-celibatet förvandlade hennes skinn till en yta för lustfyllda minnen. 

Svart kärlek

Kan »svart kärlek« vara motgiftet till antisvart hat? Hur ser möjligheterna för kärlek mellan svarta personer ut i Sverige? Juliet Atto låter fem personer öppna sina hjärtan.

SERIE: Hud, beröring, närhet

Av Joanna Rubin Dranger 

SERIE: Förhuden

Av Tom av Brockbrock

KRÖNIKA: När huden andras frihet 

Zehra Abid berättar om drömmen att springa i shorts på gatorna i Karachi, utan att det måste vara en politisk handling. 

SERIE: Huden!

Av Nanna Johansson

REPORTAGE: Vem kommer att vilja ta på mig?

Fläckar på ryggen som fjällar, eksem på rumpan eller acne över hela ansiktet. Ylva Bergman skriver om när huden orsakar självhat och smärta. 

KRÖNIKA: Vägen in till en annan människa

Sexualupplysaren Erik Centervall om beröringens möjligheter och risker. 

Politik på skinnet

På huden utmanas normerna. I en värld som länge präglats av machoideal tar allt fler queera och feminstiska tatuerare plats. 

En yta för känslor

Huden  kan vara en portal in till vår innersta existens, den kan bli ditt personliga konstgalleri, och vara laddad med lust. Marika Smith träffar tre personer som uttrycker sina känslor på, under och sammansmält med huden. 

Frihet och förtryck

Befriade ben, bara magar och synliga skinkor – i modevärlden är den nakna huden lika viktigt som kläderna. Karin Svensson skriver historien om det exponerade skinnet.


FOKUS: Vadå klimakteriet? 

Dålig information, okunskap och brist på läkemedel. Nu utreder Socialstyrelsen.

REPORTAGE: Ny våg av digitalt sexprat

Facebookgrupper och poddar som diskuterar sex exploderar! Helena Björk undersöker trenden. 

REPORTAGE: »De hade kunnat lyssna, försöka förstå«

Hanteringen av asylsökande transpersoner har förvärrats. Elina Pahnke har träffat Lee och Zara som väntar på besked. Ottar kräver svar av Nigrationsverket.

​​ ​▶  SALONGEN

RECENSION TV: Intimt, men utan riktning. Natasha Azarmi ser ny serie av Call me by your name-regissören. 

RECENSION FILM: Tomas Hemstad om en mytisk böghistoria som skildras genom porren. 

”Sex i siffror” om USA, 3 x tecknare från Finland, Hej aktivister.

KRÖNIKA: Marit Östberg om en rättviseguide som utmanar. 


OMSLAG: Sara Mackey

Prenumerera och få en aktuell och fin premie här!

Vill du köpa lösnummer av Ottar? Beställ i RFSU:s materialbutik eller Pressbyrån eller som PDF på sajten Qiozk!

Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Artiklar Abort

Kvinnor ska älska sig själva

Möhippor med en twist, sexleksaker och speglar framför vulvan. Ottar träffar Jennifer Saliba som bryter normer och får kvinnor att

Reportage

Skinnet som politisk yta

Queera pinuppor, enhörningar eller den feministiska klassikern kvinnotecknet. På huden utmanas normer kring sexualitet, hudfärg och kön

Reportage

Ny våg av digitalt sexprat

Kliande underliv, orgasmsvårigheter, utebliven mens eller sorg över en döende relation. I ett nytt landskap av facebookgrupper och sexpoddar diskuteras

Krönika Sex & hälsa

När min hud blev en porrbiograf

Marika Smith om hur hudhungern som uppstod under coronacelibatet förvandlade hennes skinn till en yta för lustfyllda minnen.

Reportage Sex & hälsa

Vem kommer att vilja ta på mig?

Fjäll, eksem eller acne. Vad händer med sexualiteten när huden orsakar självhat och smärta? Hudåkommor hör till världens vanligaste sjukdomar,

Reportage

Svart kärlek

Sociala medier har i år svämmat över av personliga berättelser om våld och diskriminering. Men kan »svart kärlek« vara motgiftet

Serie Kroppen

SERIE: Förhuden

Tom af Brockbrock tolkar förhuden i serieform.

Samtal Sex & hälsa

»Lite trängsel hade inte varit fel«

Hudhunger! Vi behöver kroppslig närhet för att fungera. Hur har isoleringen till följd av covid-19-pandemin påverkat personer som är äldre

Krönika

När huden andas frihet

Zehra Abid berättar om drömmen att känna vinden mot benen, utan att det måste vara en politisk handling.

Reportage Sex & hälsa

Huden – så funkar den!

Beröring på huden skapar välbehag, obehag, smärta eller njutning. Ottar djupdyker i hudens största organ: huden.