Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis Sex & hälsa

»Den ultimata hudkartan!«

Illustration Daniel Fagerström

Ottars guide: Här är det – enligt forskning – skönast att bli smekt på kroppen. Ottar visar vägen till de mest lustfyllda platserna på huden.

ÖRON

På huvudets hud sitter hårsäckarna tätare än någon annanstans och de fungerar som ett slags »fyrbåkar« där mängder av nervtrådar slutar och har sina känselkroppar. Varför öronen hamnar på topplistan? Vi gissar att det också kan vara upphetsande att höra någons andning och andra ljud när munnen når örat.

BRÖST OCH BRÖSTVÅRTOR

I huden vid brösten är det generöst med nervtrådar och det finns forskning som visar att bröstvårtornas känselkroppar liknar den sammansättning som könsorganen har.

INSIDAN AV LÅRET

»Guilt by association«. En lätt hand på låret, en tunga som rör sig uppåt, en bestämd smekning signalerar tveklöst sex.

KÖNSORGANET

Inte helt oväntat kryllar vagina, klitoris, penis, pung och närliggande hud av nervtrådar. I en studie från 2014, utförd av forskare i Sydafrika och Storbritannien, låg könsorganen högst upp på de omkring 800 deltagarnas lista över erogena zoner. Klitoris och penis hamnade snäppet över vagina och pung.

ANALOMRÅDET

En bubblare som sällan tar sig upp på topplistan i forskningsstudier över erogena zoner. Kan det verkligen stämma undrar vi? Eller handlar det om tabun? Skam? Här finns det i alla fall rikligt med nerver och dessutom kopplingar till både prostata och vagina.

MUN OCH LÄPPAR

Det finns goda anledningar till att munnen generellt är extra känslig. Det är med den vi avgör vad som är vettigt att äta och dricka. Munnen ger oss dessutom så mycket mer än känsel, både genom smaken och närheten till näsans luktsinne. Och ja, det är ett organ som vi associerar till mycket som är sexigt och skönt.

NACKE OCH HALS

Nacken och halsen är heta. Kanske hänger det ihop med att så många andra sinnen finns inom räckhåll? Syn, hörsel, lukt och smak. Kanske har vi bara sett en oändlig mängd filmer med fingrar som lämnar ansiktet för att sedan lockande följa halsen neråt?

OM LISTAN

▶ Urvalet är baserat på forskning, listor och siffror – men det är knappast ett facit. De potentiellt erogena zonerna är många, många fler och låter sig inte fångas på en tidningssida. Samtidigt visar flera studier att samma områden på kroppen återkommer — oavsett kön, sexualitet, ålder, nationalitet och ursprung. Som grupp betraktat är vi människor rätt lika när det gäller de där magiska platserna på kroppen.

▶ Inte lika sexigt… I botten av listorna över erogena zoner hamnar ofta armbågar, knäskålar, näsa och skenben.

▶ 26 procent av kroppsytan är erogena zoner. »Den erogena ytan« är mindre vid onani och större under sex med partners. Men hela kroppen kan vara känslig för sexuellberöring och det är fullt möjligt att uppnå orgasm utan att vara i närheten av könsorganen.

Läs också: Huden – så funkar den!

Källor till hudkartan: Reports of Intimate Touch: Erogenous Zones and Somatosensory Cortical Organization, Cortex 2014. Topography of Human Erogenous Zones, Archives of Sexual Behavior 2016. The Erogenous Mirror: Intersubjective and Multisensory Maps of Sexual Arousal in Men and Women, Archives of Sexual Behavior 2020.


Läs mer

Huden – så funkar den!

Fler artiklar

Nyheter Kroppen

»Ett hån mot kvinnor«

I många regioner gäller inte rätten till resebidrag om du ska göra cellprov, gå på mammografi eller besöka mödravården.

illustration av l´michelle eismann
Reportage Kroppen

Hormonkriget

Hormonella preventivmedels farlighet och fördelar har diskuterats i snart 60 år. Vi pratar med Helena Kopp Kallner och Jenny Koos.

Illustration om hormoner.
Reportage Kroppen

Älskade, hatade hormoner!

Äldre män har mer östrogen än jämnåriga kvinnor och testosteronet gör en lugn – inte aggressiv.

Intervju HBTQI

»I have always been too much«

Kenya’s most outspoken sex educator Kaz Lucas is breaking new ground, and her podcast The Spread is just the beginning.

Artiklar Sex & hälsa

The double life of the macaronis

Put on your “sex glasses” and discover the objects that might provide you with pleasure in your own home!