Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
#2
23

#2 2023
MUSIK

Vilken musik går du igång på? Och hur hänger sex och musik ihop? Svaret är: på massor av sätt. Bara ordet rock ’n’ roll är en metafor för att ligga — när genren kom på 1950-talet slog äldre generationer bakut. Sex, hjärta och smärta är fortfarande en riktig hitlåts ryggrad. Musik får oss att längta, sörja, minnas och vilja hångla!

INNEHÅLL #2 2023

LEDARE: Även ett »litet« drev är stort
Av chefredaktörerna Carolina Hemlin & Ida Måwe

JUST NU: »Jag fick skrapa på maskulinitetsmasken«
Alexandra Pascalidou skildrar frånvarande fäder i nya boken Var är papporna? 

JUST NU: Poesi om blod och lidande
Det röda är det gränslösa är författaren och poeten Judith Kiros andra diktsamling. Det röda står för blodet, passionen, politiken, och allt det som tar oss bortom det individuella.

EXTRA: Sex på samiska
571 ord för snö, men nästan inga för sex. Knivslida, liggande kreatur och kåtainteriör. Svensk-samiska ordböcker kommer nära, men går inte hela vägen. Så, hur pratar man om sex på samiska?

TEMA MUSIK!

»Now I’ve had the time of my life«. »Drunk in love, I want you«. »When I get that feeling, I want sexual healing«. Vilken musik går du igång på? Och hur hänger sex och musik ihop? Svaret är på massor av sätt.
Bara ordet rock n’ roll är en metafor för att ligga – när genren kom på 1950-talet slog äldre generationer bakut. Sex, hjärta och smärta är fortfarande en riktig hitlåts ryggrad. Musik får oss att längta, känna, minnas och vilja hångla!

Genom musiken kanaliseras också kamp och viljan till politisk förändring. I det här numret ger vi oss ut på en musikalisk resa, från sångerna som lyfte rösträttsrörelsen till den feministiska musikrevolution som pågår just nu i Benin.Vi lyssnar på banbrytande queer musik, gör upp med hårdrockens hyckleri och testar musikstyrda vibratorer! Sist men inte minst kartlägger vi det bästa soundtracket för sängen. Är det verkligen något från Dirty Dancing?

Snuskvisans återkomst
Fröken Snusk och ekivok epadunk gör megasuccé. Folkmusikduon Våtmark turnerar med fula visor. Snuskvisetrenden är tillbaka, men vad kan den fula visan berätta om vår tid? Ida Säll undersöker.

KRÖNIKA: Rapstjärnorna har slutat bygga kropp
Emil Arvidson ser en ny manlighet växa fram bland svenska hiphopstjärnor.

Queer musik bryter normer
Instrument byggda av strap-on dildos, maskinmanipulerade röster och ifrågasättande ljud — hur låter egentligen queer musik? Bögbibblan träffar artisterna Karin Dreijer och Tami T.

OTTAR TESTAR: Musikstyrda sexleksaker!
Kommer du till Nattens drottning-arian eller till live-beatboxing? Sexleksaker som styrs av musik eller röster – är de en kul gimmick eller en ny dimension av njutning för de audiosexuella? Marika Smith testar.

Feministiska kampsånger får nytt liv
Det sjungs inom nästan alla politiska rörelser. Sång skapar gemenskap och väcker en vilja att agera. Marita Rhedin forskar om de bortglömda sångerna från första vågens feminism.

Hitlåtens kärleksmanus
Längtan, sex och brustet hjärta. Nästan alla stora hitlåtar genom tiderna har haft dessa inslag. Finns det ett »kärleksmanus« för att skapa en hit? Jenny Damberg pratar med Petra Marklund och flera artister, låtskrivare och hitmakare!

Soundtrack i sängen
Vilken musik gillar vi att ligga till? Det enkla svaret på den frågan tycks vara »något med The Weeknd« eller »mjuka mansröster«. Men det finns också kopplingar till filmens värld på »sexmusiklistorna«. Och så en sexig klassiker från 1928. Anna Dahlqvist söker svar bland »mjuka mansröster« och filmmusik.

KRÖNIKA: Sjöng Elvis om bögsex?
Anna Charlotta Gunnarsson synar vad Jailhouse Rock egentligen handlar om.

Feminism, aktivism, musik!
I västafrikanska Benin bryter ett hyllat band med endast tjejer ny terräng. Star Feminine Band använder musiken för att ta strid mot tvångsäktenskap, våld och skadliga kulturella traditioner. I sommar åker de ut på sin fjärde världsturné. Sara Assarsson och Åsa Sjöström har träffat dem på hemmaplan.

Hårdrockens hyckleri
Kom som du är – så länge du inte är tjej, gay, queer, trans eller svart. Normerna inom hårdrocksscenen är lika hårda som musikstilen. Sofia Bergström intervjuar artister om sexism, homofobi och rasism.

KRÖNIKA: Vita tar äran för svart musikkultur
Aysha Jones om vithetsnormerna i musikkulturen, och varför »girl power« är vit feminism.

Technotrans
Att svarta, kvinnor och queers står bakom DJ-båset på technoklubbar har inte varit en självklarhet länge. Tomas Hemstad pratar med DJ:s, klubbmakare och producenter om homofobi, sexism och rasism inom elektronisk dansmusik. Och hur det går att förändra.

»Festivalen ska inte vara en brottsplats«
Sverige står inför den största musikfestivalsommaren på många år – en plats där sexuella övergrepp har varit uppmärksammat problem. Inför Västerås Cityfestival pågår ett aktivtarbete för att förebygga ovälkomna tafsningar och sexuella övertramp.

Dessutom:

Från medvind till motstånd
Han kom från landsbygden i Skåne in till riksdagen, och gick från politiken till civilsamhället. Nu summerar Hans Linde sex år som förbundsordförande för RFSU. Han berättar om några sexualpolitiska bakslag, men desto fler segrar.

Att känna sig klar
Vad behövs för att en person ska »känna sig som sitt kön«? Blir en någonsin »klar«? Nathalie de Alencar lyssnar till Tone Sekelius, Aaron de Aguiar och Hannes Olofsson som delar sina berättelser av den könsbekräftande vården och resan mot att hitta sitt könsuttryck.

Hej aktivist: Catherine Harry och Rosita Grönfors
Catherine är sexualupplysare, skribent och influencer. Rosita driver Sveriges enda romska kvinnojour som är specialiserad på hedersvåld, romsk kultur och blodshämnd.


Artiklar

ARTIKLAR I DETTA NUMMER

Reportage HBTQI

Att känna sig klar

Vad behövs för att en person ska »känna sig som sitt kön«? Intervju med bland andra Tone Sekelius.

Krönika HBTQI

Sjöng Elvis om bögsex?

Musikjournalisten Anna Charlotta Gunnarson synar vad Elvis låt Jailhouse rock egentligen handlar om.

Reportage Sex & hälsa

Sex på samiska

571 ord för snö, men nästan inga för sex. Så, hur pratar man om sex på samiska?

Reportage HBTQI

Queermusik bryter regler

Instrument byggda av strap-on dildos och manipulerade röster — hur låter egentligen queer musik?

Artiklar Sex & hälsa

Soundtrack i sängen

Vilken musik gillar vi att ligga till? Det enkla svaret på den frågan tycks vara »mjuka mansröster«.

Reportage Sex & hälsa

Snuskvisans återkomst!

Vad kan den fula visan berätta om vår tid? Möt duon Våtmark och fröken Snusk.