Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Notis Abort

Totalförbud mot abort i Brasilien kan bli verklighet

Ett förslag om en ändring av konstitutionen har röstats igenom i Brasiliens representanthus. Om den går genom kan ett totalförbud av abort bli verklighet.

Ett av utskotten i Brasiliens representanthus röstade i veckan igenom ett förslag om en konstitutionsändring, som om den går igenom skulle innebära att livet anses börja i bekruktningsögonblicket.

Från början skulle utskottet diskutera mammaledighet vid för tidiga födslar – en viktig arbetsförmån för de det berör – men en majoritet av utskottets ledamöter gjorde en så kallad »trojansk häst« och kuppade in det nya förslaget för omröstning under mötet.

»Oavsett om det här går igenom eller inte så är det ett alarmerande hot mot aborträtten i Brasilien.«

Eva Jacobson, internationell programhandläggare för Bolivia och abortinitiativet Latinamerika på RFSU:
– Oavsett om det här går igenom eller inte så är det ett alarmerande hot mot aborträtten i Brasilien.

Förslaget om konstitutionsändringen röstades igenom med 18 mot 1. Den enda rösten emot lades av en kvinna, Erika Kokay från arbetarpartiet. Hon kallar omröstningen för »ett manipulerande av utskottets evangeliska majoritet«. De andra som röstade var alla män.

För att förslaget om konstitutionsändring ska bli verklighet måste det röstas igenom av ytterligare utskott i representanthuset, senaten och slutligen landets författningsdomstol, och kommer i så fall träda i kraft om ett år.

Det troliga är att förslaget kommer gå igenom de två första instanserna – representanthuset och senaten – men att förslaget sedan stoppas i författningsdomstolen, anser organisationen ANIS, Institute of Bioethics, Human Rights and Gender, i Brasilien. Aborträttsaktivister har i veckan hållit demonstrationer emot förslaget runtom landet.

Abort är idag endast lagligt i Brasilien i de fall där den gravidas liv är i fara eller där graviditeten orsakats av våldtäkt eller incest, en strikt abortlag som är vanligt förekommande i Sydamerika. Att många gör abort trots de hårda lagarna är dock ett faktum, över en miljon osäkra aborter genomförs varje år i Brasilien.

Isabel Lind är journalistpraktikant på Ottar.

Källor

The Independent: Brazilian male MPs chant ’abortion no’ after voting to ban terminations for pregnant rape victims

US News: Brazilian Congressional Committee Votes to Ban All Abortions

Fler artiklar

Reportage Abort

Rökbomben – attacken mot Ottar

I ecember 2014 attackeras Ottars releaseevent med en rökbomb. Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist återvänder till söndagen för åtta år

Reportage Abort

Ett hot mot nationen

Aborträtten är ett hot mot nationen, enligt högerextrem logik. Finns det en risk för högerextrema våldsdåd?