Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage Abort

»Vi vill väcka Brasilien« – zikaviruset har tänt abortdebatten

Den stora spridningen av zikaviruset i Brasilien har tänt en debatt om att förändra de i många länder väldigt strikta abortlagarna. Zika tros ligga bakom de kraftigt ökade fallen av mikrocefali – när barnet föds med för liten hjärna. Nu rustar båda lägren upp för att göra sina röster hörda: för eller emot abort.

En manifestation och förberedelse i ett, så förklarar aktivisterna sin träff under frihetsstatyn av kolonisatören Pedro I i Rio de Janeiro. De förbereder sig inför den internationella kvinnodagen med handgjorda poesi-flyers, skyltar och ett enormt brädspel.

– Vi vill hitta ett nytt sätt att tala om abort i Brasilien, säger Jandira Queiroz.

Laura Molinari håller i tärningen som ger den spelande tur eller otur, det vill säga om den spelande får en säker abort, skadas eller dör och får fortsätta till kyrkogården. Bild: Malin Palm

Hon skissar upp ett brädspel på ett papper, ”livets gång”, som ska fungera som en ögonöppnare och verktyg för att skapa en debatt om Brasiliens strikta abortlag. Undantagsfallen som ryms i lagen är abort efter våldtäkt, anencefali – när barnet föds utan hjärna – och vid medicinska akutfall.

»En av fem kvinnor i Brasilien tros ha gjort en abort före fyrtio års ålder enligt statistik från hälsoministeriet, och de främsta anledningarna är påtryckningar från männen och ekonomiska svårigheter.«

Idag är det matmarknad och livemusik på torget där aktivisterna ses, och många kommer fram för att fråga hur de kan engagera sig.

– Det är perfekt, nu kommer de förhoppningsvis gå hem och berätta om det här för sina vänner. Vi vill väcka brasilianarna, säger Laura Molinari medan hon diskuterar brädspelets olika steg med Jandira.

Hon påpekar att det är fritt fram för männen i landet att »göra abort«, men om en kvinna gör det så kan hon hamna i fängelse.

– Min son har inte träffat sin pappa på över ett år, det är också en abort, säger Laura Molinari.

Målet med manifestationen är överlevnad, att fler kvinnor ska överleva aborter. Enligt officiell statistik utförs årligen hundratusen illegala aborter i Brasilien, och mörkertalet beräknas vara stort. En av fem kvinnor i Brasilien tros ha gjort en abort före fyrtio års ålder enligt statistik från hälsoministeriet, och de främsta anledningarna är påtryckningar från männen och ekonomiska svårigheter, enligt de kvinnor vi träffar.

Dottern Rosa föddes två år efter att Luka Franca gjort sin första abort på grund av en kraftig depression. Bild: Malin Palm

Sex timmar söder om Rio de Janeiro, i storstaden São Paulo, ska Luka Franca precis hämta sin dotter Rosa på förskolan. Luka har gjort två aborter, en knappt två år innan dottern föddes och den andra under 2014. Den första graviditeten kom vid helt fel tidpunkt. Lukas mamma hade precis dött och hon var kraftigt deprimerad. Hon orkade själv inte leva längre.

– Jag hade kunnat sitta i fängelse nu. Men det fanns inget annat val, jag hade inte de psykologiska förutsättningarna för att ta hand om ett barn då, berättar Luka Franca när vi träffar henne på ett kafé i en förort. Vi sitter en bit från trafikbruset och cafét börjar bli fullsatt, trots det talar hon högt och tydligt om vad som skett och sitt starka motstånd till lagen.

»Utan rätt kontaktnät och pengar att betala för en bra läkare så sker ingreppen i hemliga kliniker, majoriteten med osteriliserade verktyg«.

Luka Franca Bild: Malin Palm
De två aborterna gjorde hon på en vanlig klinik efter att ha fått telefonnumret till en läkare av en vän, det var under dagtid och hon visste vem läkaren var. Så är det inte för alla kvinnor i Brasilien som väljer att göra abort. Utan rätt kontaktnät och pengar att betala för en bra läkare så sker ingreppen i hemliga kliniker, majoriteten med osteriliserade verktyg. En annan kvinna som vi träffat några dagar tidigare, Fernanda Pires, berättade om läkare med helvita masker för ansiktet som inte sa ett ord när hon gjorde en abort för fjorton år sedan. Hen kom in, sövde henne, och när hon vaknade var hon åter ensam.

– Jag hade tur, för jag kände rätt personer som kunde hjälpa mig och jag hade pengar att betala med. Annars hade jag lika gärna kunnat vara död nu som så många andra här i Brasilien, berättar Luka Franca.

För mycket pengar försvinner i korruption och för lite går till hälsa- och sjukvård, skolor och jobb.

”Brasilien ger fängelse i 1 till 3 år för en kvinna som gör abort.” Bild: Malin Palm

Aktivisterna som kämpar för friare abortlagar i Brasilien möter hårt motstånd från de religiösa ledarna, politiker och föreningar. En av förespråkarna för den nuvarande lagstiftningen är Luciana Lopes Lemos. Hon företräder föreningen »Brasilien utan abort« och hävdar att livet ska skyddas från det att samlaget ägt rum tills dess att människan dör. Föreningen arbetar tillsammans med polisen för att hitta klinikerna där det går att göra aborter.

– Vi vill rädda kvinnornas liv och det gör vi genom att hindra dem från att göra aborter, säger Luciana Lopes Lemos.

Hon påpekar att den nuvarande lagstiftningen inte fungerar så som den politiska situationen i Brasilien ser ut i dag. För mycket pengar försvinner i korruption och för lite går till hälsa- och sjukvård, skolor och jobb.

– Lagen är bra politiskt, men hälsoministern borde kämpa hårdare för att undervisa om familjeplanering. Vi säger inte till människor att använda kondom, vi vill istället lära dem att planera när de har sex. Sen vilken metod de väljer att använda är inte mitt problem utan familjens, säger Luciana Lopes Lemos.

– Våra motståndare är väldigt oroliga för livet i livmodern, men de bryr sig inte om livet därefter.

Under internationella kvinnodagen kommer gruppen att dela ut fanzines, flygblad som de kopierat upp från magasinutklipp och dikter om aborter. Bild: Malin Palm

Tillbaka på torget i Rio de Janeiro har aktivisterna gjort tärningar till brädspelet och Alyne Ewelyn klipper ut ord och starka bilder ur tidningar för att använda till flyers. Hon har engagerat sig för feminismen sedan hon var fjorton år.

Tillsammans med feminister i sin hemby har hon skapat ett eko över hela Brasilien för att stärka kvinnors rättigheter.

– Brasilien befinner sig mitt i ett bakslag mot kvinnor nu, vi måste ta oss ur det. Ibland är folk blinda och väljer att inte titta på de som lider. Våldtäkter mot barn är väldigt vanligt där jag kommer i från, i norr, berättar hon.

»Det finns ingen policy för gatubarn och hur de behandlas i rättssystemet, och de bryr sig inte om kvinnorna som blir gravida och inte vill eller kan ta hand om barnet, säger Jandira Queiroz.«

Jandira Queiroz kommer förbi och inflikar:

– Våra motståndare är väldigt oroliga för livet i livmodern, men de bryr sig inte om livet därefter. Det finns ingen policy för gatubarn och hur de behandlas i rättssystemet, och de bryr sig inte om kvinnorna som blir gravida och inte vill eller kan ta hand om barnet, säger Jandira Queiroz.

Hur ser deras förväntningar på framtiden ut, är det faktiskt möjligt att förändra abortlagen i Brasilien?

– Nej, inte på kort sikt. Det finns för starka krafter som säger nej. Men det är möjligt att lätta på den, och att i framtiden få fria aborter i Brasilien är jag säker på. Men det kommer att ta tid och vi måste stärka kvinnors röst både i hemmen och i offentligheten, säger Jandira Queiroz.

Monica Hansson är frilansjournalist

Bilder: Malin Palm

Teckna en årsprenumeration och få en fin premie!

Trevlig läsning!


Läs mer

Vad vet du om zikaviruset? Fakta RFSU.

Epidemi krävs för att snacka aborträtt

Fler artiklar

Artiklar Abort

Myten om Frida Kahlos missfall

Konstnären Frida Kahlo gjorde tre aborter. Synen på aborterna som missfall förminskar Kahlos feministiska gärning, menar forskare.

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.