Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare Abort

Abortförbudet i USA — en global backlash

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Carolina Hemlin och Ida Måwe.

Vad händer när konservativa politiker och antiabortgrupper kan framhålla USA som konservativ »förebild«? I flera afrikanska länder hotar en backlash, skriver Ottars chefredaktörer.

När domslutet från 1973, Roe mot Wade, nu står på spel sträcker sig hotet mot aborträtten långt utanför USA:s gränser. Vunna segrar riskerar att gå förlorade när konservativa politiker och antiabortgrupper kan framhålla USA som konservativ »förebild«.

I flera afrikanska länder hotar en backlash. De framsteg som nyligen har skett kring aborträtten är sköra. »Om USA kan riva upp ett beslut som har förbättrat situationen för kvinnor i femtio år, vad kan då inte konservativa regeringar i Afrika göra nu?« säger forskaren Boniface Ushie i Kenya, till Ottar.

Afrika söder om Sahara har den högsta andelen osäkra aborter i världen, som varje år skördar omkring 15 000 liv. Västafrikanska Benin ändrade dock förra året omständigheterna för att få göra abort till att även omfatta socioekonomiska skäl, vilket var en stor seger. Förslag om liberalisering av abortlagar är på väg i Sierra Leone och Liberia.

Abortmotståndare kommer att kunna använda det som nu sker i USA som en hävstång för att också lobba mot sexualundervisning och hbtqi-rättigheter.

Men stegen mot ökad rätt till abort möts av hårt motstånd från en bred rörelse med stora resurser – ofta med amerikanska finansiärer. Abortmotståndare kommer att kunna använda det som nu sker i USA som en hävstång för att också lobba mot sexualundervisning och hbtqi- rättigheter.

Hotet kring Roe mot Wade blir så ett argument mot sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter globalt, särskilt i fattiga länder som är ekonomiskt beroende av USA. Människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch varnar för konsekvenserna. Det är en mycket oroande utveckling.

Men backlashen i USA kanske inte slutar vid aborträtten. Författaren Margaret Atwood, som skrev dystopin Handmaid’s tale, menar att om argumentet att abort inte står i USA:s konstitution nu kan användas för att kullkasta aborträtten, vad hindrar att också kvinnors röstätt dras in? Kvinnor står inte överhuvudtaget nämnda i den amerikanska konstitutionen.

Carolina Hemlin och Ida Måwe är chefredaktörer.

Fler artiklar

Essä Abort

Frihet i en liten påse?

På 1970-talet fantiserade feminister om konstgjorda livmödrar. I dag är vi närmare det än någonsin.