Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Sex & hälsa

Att sluta fred med komplexen

Johanna, Cristian och Ellinor

Cristian valde att avsexualisera sig själv och Ellinor hittade kraft i Rockabillykulturen. Fettfobi kan ge komplex som följer med in i sängen. Hur gör man för att älska sig själv och känna sig attraktiv när samhället skriker ut smalhetsnormen?

I ett instagraminlägg sitter Cristian Quinteros Soto naken på huk med händerna på golvet och huvudet sänkt mot en vit bakgrund. Han ler milt. »Vad håller männen tillbaka?« undrar han in inläggstexten som uppmuntrar män att prata mer om sina komplex, de som han vet att de flesta har. 36-åriga Cristian från Stockholm har valt att via sitt instagramkonto och i sitt konstnärskap visa upp sin kropp… och hans mål är att avsexualisera kroppen. Som ung plågades han länge av att varken uppfylla smalhetsnormen – eller vithetsnormen, eftersom han har chilenskt ursprung.

–Jag var obekväm med kroppen och begränsade mitt liv ur alla aspekter, även sex. Jag fick passa på att ta kontakt med personer när jag hade druckit alkohol, säger han.

Till slut tröttnade han och började medvetet utsätta sig för situationer som han brukade undvika. Han hittade till kroppsaktivismen på sociala medier, där kroppar som avviker från normen väljer att ta plats i det offentliga. Denna rörelse stärkte även Cristian. Han insåg att normen som sa att bara smala kroppar är fina inte stämmer.

–Jag tycker ju själv stora kroppar är fina, det är bara samhället som säger åt mig att jag inte får tycka det, säger han.

Många i dagens samhälle för ett ständigt krig mot sin kropp, och tjocka personer har det extra svårt. Det menar Hanna Möllås, terapeut, sexolog och barnmorska och författare till boken Hela mig – om konsten att adoptera sin kropp och sina känslor. I sitt yrke möter hon många personer som har svårt med sin kroppsbild.

–Den med krokig näsa kanske känner att den inte uppfyller skönhetsidealen, men det är ingen som menar att denna person själv gjort något fel för att få sin näsa. Men det finns så många underliggande tankar om att vara tjock – kopplat till det vulgära, frossandet, att inte ha kontroll över sig själv och sina begär, säger hon.

Till detta kommer föreställningar om hur väl olika kroppsstorlekar passar ihop och om vad som är en attraktiv person.

–Det krävs ofta mycket av en person som är tjock att kunna vara trygg i att kunna hantera blickar eller gliringar och att kunna vara sexuell, klä av sig naken och stå för hur det känns och man ser ut, säger hon.

Cristian driver instagramkontot @cristian_mauricio Foto: Privat

Cristian Quinteros Soto hamnade i bra relationer där han kände sig trygg med intimiteten och är nu i ett monogamt förhållande sedan åtta år. Han tyckte att det saknades ett instagramkonto där en man pratar om manskroppen, om kroppens färg och kroppens storlek. Så för fem år sedan startade han kontot @cristian_mauricio.

–Jag var intresserad av att ta reda på vad som händer när en stor man är naken på bild, när en man ler och när en kropp bara får existera. Jag hade inte sett sådana bilder på män, de »mjuka« bilderna, säger han.

Med åren har han kommit att fokusera allt mer på att få visa upp kroppen naken helt utan att det kopplas till sex eller sensualitet. Som konstnär har han gjort flera projekt på temat att avsexualisera kroppen. Just nu pågår hans utställning Omklädningsrummet om just omklädningsrummet som arena för nakna möten.

–Kroppen används ju i sexuella sammanhangen förhållandevis kort period. Jag tycker varje person ska få välja när kroppen ska vara sexuell och när den ska vara fredad, säger han.

Han har också utforskat naturismen och tagit den till sig i sitt eget liv.

–Att vi väljer när kroppen är sexuell blir extra tydligt inom naturismen där vi är nakna mycket mer. Och när alla är nakna syns det dessutom att alla är olika, och olikheten blir normen, säger han.

Några som vågat släppa kroppsföraktet och ta plats i sociala medier är 31-åriga Upplandsbon Ellinor Elofsson och 33-åriga Johanna från Stockholm. Som ung och tjock utsattes Ellinor Elofsson för mobbning, och sexdebuten kom först när hon var 23 år.

–Jag blev aldrig mer än »den bästa tjejkompisen« med någon kille och jag tolkar det som att det hade med min storlek att göra, säger hon.

En tröst i ungdomen var Rockabillykulturen, där Ellinor upplevde mindre fokus på kroppsstorlek. Ellinor skapade ett alter ego – pinuppan »Baby Peaches« – och vågade börja dejta. Communityt på Instagram har bidragit starkt till en bättre självbild.

–Det är stärkande att skapa ett flöde i sina sociala medier med olika kroppar och där många kroppar påminner om ens egen, säger hon.

Ellinor driver instagramkontot @ellinorelofsson Foto: Privat

I 25-årsåldern träffade Ellinor sin nuvarande man och då visade sig osäkerheten ändå vara kvar. Fördomen att en smal man egentligen aldrig vill vara tillsammans med en större kvinna om han får välja, gnagde.

–Jag var rädd att han snart skulle fatta att han kunde hitta nån som är bättre än mig. Men han visade för mig att det här var på allvar, säger hon.

I dag tror Ellinor Elofson på sig själv och sin attraktionskraft. Hon älskar känslan av att vara nyduschad, bära fina underkläder och vet att hennes man tycker om hur hon ser ut och älskar att ta i henne.

–Jag vet att jag förtjänar att vara med någon som är stolt över att vara med mig, säger hon.

»Många tror att deras sexliv kommer bli bättre bara de går ner fem kilo.«

För relationer kan smalhetsnormen få stor betydelse, säger sexolog Hanna Möllås. Fördomen att en stor person inte kan vara attraktiv kan skapa skeva maktförhållanden i relationer.

–Vissa med stora kroppar tänker att de ska vara glada att någon annan är med dem och anpassar sig därefter, säger hon.

Väldigt många kvinnor som Hanna Möllås träffat tror att deras sexliv kommer bli bättre »bara de går ner femkilo«.

–Men när de går ner i vikt upptäcker de ofta att det inte var det som var problemet, säger Hanna Möllås.

Johanna, som instagrammar under namnet @curvesinclothes hittade till kroppspositivismen 2018, när hon fick diagnosen Lipödem, en kronisk och genetisk störning i fettvävnaden som gör att delar av kroppen ökar i omfång. Under och efter puberteten försökte Johanna med alla medel gå ned i vikt. Hon dolde kroppen med långbyxor och långärmat, oavsett årstid. Hon har alltid varit öppen och nyfiken kring sex, men den inlärda bilden av vad som är attraktivt gjorde det svårt att känna sig bekväm sexuellt.

–Jag kände så starkt att jag måste vara smal för att vara attraktiv och duga för den manliga blicken, säger hon.

Johanna driver instagramkontot @curvesinclothes Foto: Privat

När hon fick sin diagnos började hon tänka mer kritiskt och ifrågasätta normer och ideal. Hon startade sitt instagramkonto, där hennes intresse för mode fick ta plats.

–Jag ville ta igen alla outfits jag aldrig vågat bära och inspirera andra att göra detsamma, likväl påklätt som avklätt, där kurvorna får ta plats. Så fort jag startade kontot var det många som skrev och kände igen sig, och det blev lättare för mig att ifrågasätta idealen, säger hon.

Just nu har Johanna haft en period då hon har dejtat en del, och det kan fortfarande kännas jobbigt att klä av sig inför en ny person. Men nu har hon bättre verktyg för att »skärpa tankarna«. Många kroppsaktivister får ta emot en hel del näthat. Det verkar provocera mycket att när någon väljer att sluta skämmas för sig själv. Både Johanna och Ellinor har genom åren fått en del negativa kommentarer i sina instagramflöden, men de väljer att fokusera mer på peppen och de många positiva kommentarer de får.

–Genom att visa mina bilder tar jag makten över min kropp och över vad som får synas offentligt, säger Johanna.

Hur väl någon klarar av att känna sig sexig och attraktiv i ett samhälle med hård smalhetsnorm tror sexologen Hanna Möllås är beroende på person och handlar om hur de hanterar samhällets, familjens och omgivningens blickar.

–Har jag integrerat andras åsikter om min kropp spelar det inte någon roll vad jag väger –då kan det ändå bli ett problem för min självbild. Har jag däremot klarat av att genom livet främst ta emot de trevliga snälla blickarna och inte ta åt mig de elaka, behöver det inte alls vara ett problem sexuellt, säger hon.

Sexualitet och intimitet kan också vara en bra arena för att fokusera bort från sina kroppskomplex.

–Jag har mött många människor som utforskat sin sexualitet och njutning och genom den kunnat få en helt annan kärlek till sin kropp, ensamma eller med sin partner, säger Hanna Möllås.


Text Martina Strand Nyhlin

Fler artiklar

Extra Sex & hälsa

5 adhd-superkrafter i sängen

På vilka sätt påverkar adhd sexlivet? Nästa år kommer en ny bok i ämnet. Här ger författarna sina bästa tips.

Närbild på Jenny Jägerfeld i svart skinnjacka.
Krönika Sex & hälsa

Kåtare med adhd

Jenny Jägerfeld om allt det positiva som inte lyfts i studier av adhd och sex.

Intervju HBTQI

Neuroqueer!

Kan ord som neurodiversitet och neuroqueer öppna dörrar till nya rum bortom diagnoserna, där går det att leva – och

Extra Kroppen

Smala ideal hetsar unga

Över hälften av alla tjejer mellan 10 och 17 år har en negativ syn på sin kropp – men vad