Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Sex & hälsa

Vikten av att skämta om allvar

Elaf Ali. Foto Johanna Hanno.

Genom att kombinera allvar med humor – och med ett brinnande intresse för politik utgör hon en skarp röst i samhällsdebatten. Ottar träffar programledaren och författaren Elaf Ali.

I pastellfärgad kofta träder Elaf Ali in på Ottars kontor i RFSU:s lokaler. Hon hälsar glatt på en bekant vid kaffemaskinen, de lärde känna varandra när hon pluggade tv-journalistik på Kaggeholms folkhögskola. Vi slår oss ner i ett stort mötesrum längst in på kontoret. 

– Flytten till Stockholm var en befrielse. Det var första gången jag kände att jag själv kunde bestämma över mitt liv, säger hon. 

2021 släppte Elaf Ali självbiografin Vem har sagt något om kärlek? Att bryta sig fri från hedersförtryck som handlar om hennes uppväxt och kampen för rätten att få leva sitt liv som hon vill. Boken utspelar sig över tre decennier. 

– Jag märkte tidigt att jag behandlades annorlunda än mina bröder och klasskamrater. Det var först när jag läste en artikel om Fadimes död som innehöll hennes tal i riksdagen som jag förstod att det var och kallades hedersförtryck. Hon beskrev sitt liv och förbuden hon levde under, jag kände igen mig på punkt efter punkt. 

Efter studierna började hon jobba som journalist. Elaf Ali har bland annat varit krönikör på Expressen och programledare för SVT Nyheter. Intresset för samhällsfrågor har hon med sig hemifrån. 

– Har man en familj som flytt från krig och konflikt är det svårt att inte bry sig om politik. Min pappa är mycket samhällsintresserad och nyheterna var alltid på när man var hemma, säger Elaf Ali. 

»Jag tror att man når vissa människor lättare genom humor.«

Elaf Ali. Foto Johanna Hanno.

Under våren har hon varit reporter i satirprogrammet Svenska nyheter på SVT, och sedan 2022 är hon fast paneldeltagare i underhållningsprogrammet IFS – invandrare för svenskar. Två forum som gett gott om utrymme för att blanda samhällsintresset med humor.

– Det har varit en perfekt mix. Jag tror att man når vissa människor lättare genom humor, säger Elaf Ali. 

Alla skämt har dock inte fallit i god jord. I våras blev det stor uppståndelse kring säsongens första avsnitt av IFS när hon skämtade om att antalet ukrainska flyktingar ökat på svenska bordeller. 

– Som jag förstått det togs klippet ur sitt sammanhang och framställdes som att det var en del av ett nyhetsprogram. Det spreds utomlands och väckte kritik bland människor som varken känner till mig eller IFS, säger Elaf Ali. 

Det gick så pass långt att Ukrainas ambassadör gick ut med ett uttalande där han begärde att hon skulle be om ursäkt. 

– Skämtet syftade till att uppmärksamma hur duktiga Sverige varit på att ta emot ukrainska flyktingar, men att vi kanske varit desto mindre bra på att ta hand om dem.

I april 2022 uppmärksammades en polisinsats i Stockholm där 38 män greps för sexköp, varav 30 hade köpt sex av kvinnor som flytt från Ukraina. Polisen konstaterade i en intervju i SVT att större delen av dem aldrig haft någon tidigare erfarenhet av prostitution och inte haft något annat val än att sälja sex för att kunna hjälpa sina familjer. För Elaf Ali har det varit viktigt att både kunna skämta och vara seriös om det som är viktigt. 

– Jag tror det märks att det jag gillar att skämta om grundar sig i samhällsfrågor jag tycker är viktiga av något slag. Det var bra att jag började med nyhetsjournalistiken och skrev min bok innan jag började jobba med humorn. Det gör att den tas mer seriöst, tror jag, säger hon. 

»Man behöver ha en relation till det man skämtar om. Ju mer kunnig man är desto vassare blir humorn.«

Elaf Ali. Foto Johanna Hanno.

Hon har svårt att komma på ämnen det inte skulle vara okej att skämta om. 

– Jag tror att avsändaren spelar stor roll. Att man behöver utgå från den man är och ha en relation till det man skämtar om. Ju mer kunnig man är desto vassare blir humorn. 

– Jag skulle kanske inte skämta om att vara gay eller trans. Det finns vissa saker man bara vet hur det känns genom att uppleva dem.

När Elaf flyttade till Stockholm efter studenten umgicks hon främst med gaykillar från Mellanöstern de första åren. 

– Vi kunde relatera till varandra i erfarenheten av att inte kunna leva öppet med vår sexualitet. Jag på grund av heder och de på grund av att de var homosexuella, säger Elaf Ali. 

Några av dem är närmare 30 nu och har fortfarande inte kommit ut för sina föräldrar.

Vissa löser det genom att resa och träffa människor utomlands. Oftast är det inte bemötandet från samhället som är problemet utan från familjen. 

– Vi som samhälle har mycket att jobba med där, säger Elaf Ali.


Hedda Johansson är frilansjournalist.

Foton av Johanna Hanno.

Fler artiklar

Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat desinformationskampanjen mot RFSU.