Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Intervju Sexualitet

»Jag var rädd att alla skulle hata den«

En författare i vit skjorta står vid ett träd och b
Sheena Patel. Bild Salem Zaied.

Med Trumpanhängarnas hängivenhet som inspiration skrev den hyllade brittiska författaren Sheena Patel en bok om förälskelsens besatthet, och hur sociala medier kan locka fram våra mörkaste sidor. Ottar har mött henne.

På en skakig videosamtalslänk med London möter Ottar den prisbelönta brittiska författaren Sheena Patel, vars bok Jag är ett fan nyligen släppts på svenska. Intervjun, som skulle ägt rum på morgonen, har fått flyttas fram då författaren glömde sin telefon på krogen dagen innan.

– Jag satt i ett intressant samtal med en kompis och insåg inte att telefonen var borta förrän dagen efter, säger Sheena Patel.

Situationen vittnar om att samtal och möten med nya människor är en viktig drivkraft, även i hennes författarskap.

– Jag älskar att samarbeta och prova på saker jag aldrig gjort förut. Inte helt sällan tvingar jag med mina vänner på det jag gör, säger Sheena Patel och skrattar.

2017 startade hon författarkollektivet 4 BROWN GIRLS WHO WRITE tillsammans med vännerna Roshni Goyate, Sharan Hunjan och Sunnah Khan. Stödet från dem har varit avgörande i att hon vågade ta sina författardrömmar på allvar.

– Vi var fyra vänner som drömde om att bli författare, så vi bestämde oss för att bli det, säger Sheena Patel. 

»Jag tycker det är intressant hur sociala medier kan användas för att främja våra allra mörkaste beteenden.«

Boken Jag är ett fan släpptes på svenska den 3 april.

Tre år senare släppte kollektivet sin första gemensamma diktsamling, med samma namn som kollektivet, och 2022 gjorde Sheena Patel egen debut med romanen Jag är ett fan, som handlar om en ung kvinna som förälskat sig i en rik kulturman. Kvinnan, som aldrig nämns vid namn, blir besatt av mannens andra älskarinna som verkar leva ett perfekt liv i sociala medier.

– Jag tycker det är intressant hur sociala medier kan användas för att främja våra allra mörkaste beteenden, berättar Sheena Patel.

Genom Instagram följer huvudpersonen kulturmannens älskarinnas liv in i minsta detalj. Hon har ständig koll på var hon befinner sig och vilka hon umgås med.

– När jag skrev boken var det som att den började leva sitt eget liv. Jag kunde inte kontrollera vad som skulle hända härnäst utan allt kom till mig i stunden. Det var som att vara i ett drömtillstånd, säger Sheena Patel.

En händelse som inspirerat till boken är stormningen av Kapitolium som ägde rum den 6 januari 2021, då Trumpanhängare invaderade USA:s kongress. Sheena Patel menar att det finns flera likheter i anhängarnas hängivenhet till Trump och kvinnan i bokens förälskelse i den rika kulturmannen.

–  När jag såg Trump och hans anhängare kom jag att tänka på hur det är att vara förälskad och vad det kan få en att göra. Jag ville koppla det intima mellan två människor till en större politisk kontext, säger Patel.

»Boken har förändrat mitt liv och är som min äldsta son.«

Sheena Patel framför en majestätisk trädrot, vilket återspeglar hennes djärva närvaro i litteraturvärlden med sin debutroman "Jag är ett fan".
Sheena Patel. Bild Salam Zaied.

Inför att boken skulle släppas i Storbritannien var hon mycket nervös över hur den skulle tas emot.

– Jag var panikslagen och rädd att alla skulle hata den. För mig kändes det som att jag tog en väldigt stor risk med hur våldsam jag gjorde huvudkaraktären, men jag är glad att det har lönat sig.

Strax efter releasen uppmärksammades I’m a fan på tidningen The Observers lista över årets debutnoveller och året därpå belönades boken med Årets debut på British Book Awards.

– Boken har förändrat mitt liv och är som min äldsta son, det bästa som någonsin har hänt mig, säger Sheena Patel.

Text Hedda Johansson, journalistpraktikant på Ottar

Bild Salem Saied


Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.