Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Reportage

Ett blekare kön

I Sverige är det ännu ovanligt, men på andra håll är blekning av könsorganen ett utbrett fenomen. Och marknaden växer.

Fem till tio personer i månaden söker sig till Lotuskliniken i Malmö, för att få veta mer om blekning av vaginan. Gynekologen Selma Mowazi öppnade mottagningen i januari 2017 och är i dagsläget ensam om att erbjuda laserblekning av könsorgan i Sverige – endast för kvinnor, berättar hon. Inte mer än ett par personer i månaden genomför sedan behandlingen.

Ett av skälen till att patienter faller bort är helt enkelt att de nekas, förklarar Selma Mowazi. Det finns era anledningar, till exempel att metoden inte fungerar om man har mycket pigment. Det finns också en risk att vilande infektioner blossar upp då lasern hettar upp det område där den verkar. Därför får patienterna alltid antibiotika i förebyggande syfte. Men har man exempelvis psoriasis, virusinfektioner som herpes eller kondylom, eller lätt att få blåmärken och ärr, är det direkt olämpligt att utföra en laserbehandling, säger Selma Mowazi.

»Behandlingsformen är omdebatterad. Ett par plastikkirurger Ottar varit i kontakt med säger att de inte utför intimblekning på grund av hälsoriskerna«

Det finns också alternativ till lasern, som krämer och »trombocytrik plasma«, blodplasma som är särskilt rik på blodplättar och som tas från patienten för att sedan injiceras i huden. Samtliga metoder används i plastikkirurgibranschen för att bleka andra kroppsdelar.

Flertalet av de som söker sig till Lotuskliniken för mörka förändringar i underlivet har en bakgrund i Mellanöstern eller andra delar av världen, där både hud- och intimblekning är betydligt vanligare. De har ofta fått upp reklam i sina kanaler på sociala medier och på så sätt blivit intresserade.

– I Sverige är inte det här särskilt stort. Det är inte heller så många ljusa kvinnor som har mörka förändringar i underlivet. Det är mer om man är lite mörk. Då kan man bli ännu mörkare vid hormonförändringar, som efter en graviditet. Övervikt spelar också stor roll, säger Selma Mowazi.

I länder som USA och Storbritannien växer fenomenet med laserblekning. Men behandlingsformen är omdebatterad. Ett par plastikkirurger Ottar varit i kontakt med säger att de inte utför intimblekning på grund av hälsoriskerna. För Selma Mowazis del är blekningarna en mycket liten del av verksamheten.

– Jag gör det eftersom mitt mål är att täcka alla frågor som rör kvinnors välbefinnande i fråga om underlivet.

I handeln finns också produkter för den som vill bleka på egen hand, hemma. Några är specifikt för anus, andra för genitalier i allmänhet. Använder man godkända produkter ska det inte finnas några risker förknippade med de krämer som säljs i Sverige i dag. Det är en annan sak om man importerar produkter på egen hand, från exempelvis Indien, där hälsovådligt hydrokinon fortfarande är tillåtet.

Hydrokinon har varit förbjudet i kosmetiska produkter i EU sedan 2001 eftersom det är förknippat med blåmärken, brustna blodkärl, uttänjd hud och rubbad hormonproduktion. När P3 Nyheter 2013 granskade marknaden för hudblekningsmedel överlag hittade de flera butiker som, ofta under disk, sålde preparat som innehöll hydrokinon.

»Reklamfilmen visar en kvinna som försöker få sin mans uppmärksamhet. Han vill hellre läsa tidningen. Hon duschar och applicerar rikligt med blekande tvål i underlivet.«

Världen över är hudblekning en jättemarknad. I Nigeria beräknas exempelvis 77 procent av kvinnorna regelbundet använda olika medel för blekning, enligt Världshälsoorganisationen. I Kina ligger motsvarande siffra på 40 procent. I Indien beräknas blekningsindustrin omsätta miljardbelopp varje år.

Men när intimblekningsduschkrämen Clean and Dry lanserades i Indien 2012 vållade det intensiv debatt. Reklamfilmen visar en kvinna som försöker få sin mans uppmärksamhet. Han vill hellre läsa tidningen. Hon duschar och applicerar rikligt med blekande tvål i underlivet. När hon återvänder tar han henne i sina armar. »Kvinnors liv kommer att bli renare och fräschare, och än viktigare, ljusare och mer intimt«, löd tillverkarens budskap. Både sexistiskt och rasistiskt, menade kritikerna.

Några undersökningar kring hur svenskar känner kring färgtonen på sitt kön har inte gjorts. Men breddar man frågan lite till att handla om synen på de egna genitalierna överlag, så finns det siffror. I RFSU:s undersökning Kådiskollen 2016 uppgav 41 procent av kvinnorna och 36 procent av männen att de var obekväma med utseendet på sitt könsorgan.

– Det är synd att så få har en grundkunskap kring att kön helt enkelt ser ut på olika sätt, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Ett problem, menar Ullholm, är att vi ser för få bilder av hur könsorganen ser ut. Vi ser för få kön över huvud taget.

»Vi ser bilder på kön, men det är ett snävare utbud av bilder. Det finns för få bilder med trovärdiga avsändare« Pelle Ullholm

– Vi har en något mer pryd kultur i dag i Sverige än för 20–30 år sedan. Det är exempelvis många som inte duschar när de idrottar och om de gör det så duschar de med underkläder på. Vi ser bilder på kön, men det är ett snävare utbud av bilder. Det finns för få bilder med trovärdiga avsändare. Jag tänker att exempelvis vi på RFSU, eller Vårdguiden, skulle kunna ha 250 bilder på kön som man kunde klicka sig fram till.

Men, säger Pelle Ullholm också, kunskap är inte allt. När det gäller exempelvis blekning av anus, som är vanligare än att bleka övriga genitalier, är det själva associationen som motiverar åtgärden.

– Jag tror att det finns en kunskap om att det inte är smuts. Man vet nog att pigmentet är mörkare kring anus, men det finns en association till att det inte är rent, och man vill göra sig av med den. Men så där kan det vara, man vill göra det ändå, för känslans skull.

Jenny Damberg är frilansjournalist

Teckna en prenumeration och få en fin premie – aktuell bok eller tygkasse!

Trevlig läsning!


Läs mer

Underliv under kniv

Fler artiklar

Reportage

Proud boys inifrån

Experter menar att Proud Boys är en av USA:s farligaste, fascistiska organisationer. Ottar har följt den innersta kretsen på politiska

Insändare

»Israel förtjänar bättre«

Kristofer Åberg skriver replik till krönikan Pinkwashing säljer myten om Israel. Skribenten Shora Esmailian svarar direkt.