Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Illustration: Josefin Herolf
Nyheter

Drevet mot RFSU

Hur blev en sexualupplysande broschyr riktad till vuxna transpersoner ett hot mot barnen? Ottar har granskat ett av de stora dreven mot RFSU i modern tid. En desinformationskampanj som lanseras som ett exklusivt avslöjade i SD-kretsar, plockas upp som en nyhet av Aftonbladet, sprids av extremhögern för att sluta i Sveriges riksdag.

Söndagen den 18 april 2021. Det är en ovanligt varm vårdag, och bara några tunna slöjmoln skuggar gatorna i centrala Stockholm. Isabelle Eriksson, reporter på tv-projektet Riks, startat av Sverigedemokraterna, går in på Twitter (numera X) och öppnar rutan för att skapa ett nytt inlägg. 

Hon bifogar en bild som ser ut att vara tagen med en mobiltelefon. Bilden föreställer en uppslagen broschyr där man kan se en tecknad person som ger en annan oralsex. Isabelle Eriksson bifogar bilden och skriver:

»Det här är alltså utbildningsmaterial från @RFSU @rfslungdom och riktar sig till barn i årskurs 4–6 på Storsjöskolan i @UmeaKommun. Bland annat lärs det ut att analsex är mer könsneutralt än annat sex.«

Klockan är halv fyra när Isabelle Eriksson trycker på publicera. Det dröjer bara några minuter innan notiserna börjar trilla in. Hon öppnar ett nytt inlägg, där hon lägger till fler bilder från materialet och taggar andra personer från ytterhögern, för att få större spridning i vad som paketeras som ett exklusivt avslöjande. Drevet mot RFSU är igång.

Inlägget följs snart upp av en annan reporter på Riks, Mira Aksoy. Hon delar samma bilder och skriver: »Det här är alltså bilder man visar 10–12-åringar i svensk skola. Borde inte det räknas som sexuella övergrepp? Hade mina barn fått se det här i skolan hade jag blivit fly förbannad.«

Frida Zellinger, kommunikationsstrateg på RFSU.

Frida Zellinger är kommunikationsstrateg på RFSU sedan 2011. Det första hon ser när hon går in på Twitter denna söndag är inlägget från Mira Aksoy. Plötsligt går det fort.

– Det väckte starka reaktioner snabbt, jag minns att varje gång jag uppdaterade Twitter var hela sidan med notiser full av nya, kritiska tweets. 

Det är en rad uppgifter som är felaktiga i det som Riks sprider. Dels riktar sig broschyren inte till mellanstadiet, utan till vuxna transpersoner. Broschyren är inte del av något utbildningsmaterial och har inte använts som det. Riks påstår att RFSU varit inne i en namngiven mellanstadieskola och pratat med barn i tio–elvaårsåldern för att sedan dela ut broschyren. Det stämmer inte heller.

Hur broschyren hamnat på mellanstadieskolan är det ingen som vet.

Frida Zellinger skriver direkt till sina kollegor på RFSU som jobbar med kommunikation och säkerhet för att varna om drevet. På Twitte taggas RFSU i en rad hotfulla inlägg. Ett konto skriver att får han syn på »någon jävla RFSU-supporter« så »smäller det«, någon annan fyller i att »någon borde brännas«.

Frida Zellinger bestämmer, tillsammans med sina närmaste kollegor, att inte svara på enskilda inlägg. Men de börjar spara ner allt som är direkt hotfullt. 

»Johan Ingerö, då policyansvarig för Kristdemokraterna, retweetar och kommenterar Riks så kallade avslöjande.«

Inledningsvis är det framförallt aktörer inom SD som ser till att uppgifterna får spridning. Under kvällen får de falska uppgifterna spridning även i borgerliga och konservativa kretsar. Johan Ingerö, då policyansvarig för Kristdemokraterna, retweetar och kommenterar Riks så kallade avslöjande. Även extremhögern ger sig in i drevet, med en mer aggressiv retorik. Jeff Ahl från nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AFS) uppmuntrar på Twitter att hänga ut de lärare och rektorer som tillåter sådant material. »RFSU och RFSL samt övriga organisationer i Pride-kretsar är sjuka och försöken att normalisera sexualisering av barn är pedofilt beteende«, skriver han. Men det kommer inte att stanna där.

RFSU:s broschyr Sex och trans är framtagen av RFSU, RFSL och RFSL Ungdom. Den riktar sig till transpersoner och personer som har sex med trans personer. Materialet togs fram 2015 eftersom det fanns ett behov av sexualupplysning speciellt riktad till denna grupp.

Aftonbladets redaktion i centrala Stockholm sitter Olof Svensson. Han har arbetat som reporter med fokus på politik sedan 2011 och ligger bakom några av tidningens största politiska granskningar. Under morgonen har han följt hur Twitterkonton rasat över bilderna från broschyren, och efter att ha läst igenom den 50-sidiga skriften tar han kontakt med den utpekade mellanstadieskolan i Umeå. I kontakt med skolan får Olof Svensson veta att broschyren legat i ett väntrum i anslutning till kuratorsmottagningen.

– Jag tyckte det var värt att plocka upp nyheten eftersom broschyren hade ett ganska explicit innehåll och att förhållandevis små barn kunde ta del av den i väntrummet, säger Olof Svensson till Ottar.

Vid den här tidpunkten hade RFSU upprepade gånger externt kommunicerat att materialet varken är ett utbildningsmaterial eller vänder sig till barn. Ändå publicerar Aftonbladet en artikel med rubriken »Broschyr om ’fisting’ och analsex till mellanstadieelever upprör«.

»Någon ringer för att säga att de ›hoppas hela RFSU ska brinna i helvetet‹.«

I dag har det gått mer än tre år sedan Aftonbladets artikel publicerades. När Ottar frågar Olof Svensson hur han i dag ser på att rubriken innehöll felaktiga uppgifter, svarar han:

– Jag minns inte hur rubriken kom till. Vinkeln var att mellanstadieelever kan ta del av innehållet i denna broschyr, möjligen kunde det skrivas på ett annat sätt.

Journalisten Johannes Klenell från tidningen Arbetet kommenterade Aftonbladets artikel om RFSU:s broschyr.

Olof Svensson valde att inte enbart skriva om uppgifter som redan cirkulerat på sociala medier. Han väljer också att inleda sin artikel med att RFSU lär ut »hur man har extremt sex«.

– Min ingång var att begrepp som »fisting« är i den extremare delen av sex. Broschyren handlade delvis om denna form av sex, jag vill inte skriva läsaren på näsan. Hen får själv avgöra om det är lämpligt eller olämpligt för barn att ta del av sådan information.

På RFSU kommer Aftonbladets artikel som en chock, berättar Frida Zellinger. Hon hade varit rädd för att media skulle plocka upp ryktet och etablera det som en nyhet. De försökte få kontakt med journalisten för att ändra rubrik och ingress.

– Men han stod fast vid rubriken och bedömningen att det var värt att rapportera om.

Samtidigt fortsätter RFSU få både hot och hat, inte bara på sociala medier. Även över telefon. Någon ringer för att säga att de »hoppas hela RFSU ska brinna i helvetet«. Aftonbladets artikel ledde till en betydande exponering där tusentals såg och delade nyheten, som dessutom får ännu större spridning när norska Dagbladet gör en rewrite.

I den norska dagstidningen ska RFSU:s broschyr ha »chockat Sverige«. Artikeln innehåller en rad detaljer som konspiratoriska grupper plockar upp. Bland annat skriver Aftonbladet att broschyren är finansierad av Allmänna arvsfonden, vilket paketeras som att Allmänna arvsfonden finansierar broschyr som lär barn hur man har analsex.

Patrik Sjöberg, känd från pedofiljägarprojektet Dumpen, lägger upp ett inlägg på Instagram där han hävdar att RFSU lär ut avancerade sexuella tekniker till elever i fjärde klass. Patrik Sjöberg har omkring åttiotusen följare på Instagram som ofiltrerat tar del av uppgifterna. I kommentatorsfältet är tonläget högt, RFSU anklagas för att ha infiltrerats av »pedofilgrupper«. Både på Twitter, i Patriks Sjöbergs kommentatorsfält och på Facebook där upprörda spridit materialet, börjar allt fler påpeka att materialet inte alls riktar sig till barn, utan till vuxna transpersoner. Fler länkar till RFSU:s informationssajt om materialet och ifrågasätter de felaktiga uppgifterna.

Illustration: Josefin Herolf

Men kritiken mot RFSU avtar inte. Allt större aktörer tar istället tillfället i akt att göra utspel. Den högerextrema föreningen Det fria Sverige uppmanar till att RFSU, RFSL och RFSL Ungdom ska förbjudas tillträde till skolor, och om dessa ändå besöker skolorna, uppmanas medlemmarna att trotsa skolplikten och hålla sina barn hemma. Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, publicerar på sin nyhetssida en artikel som ursprungligen bygger på artikeln från Aftonbladet. I sin rubriksättning antyder de att materialet är avsett för mycket unga barn: »RFSU kritiseras för broschyr om analsex till småbarn«.

Samtidigt försöker SD-politiker göra frågan och de felaktiga uppgifterna till en partipolitisk angelägenhet. Under tisdagen den 20 april riktar Björn Söder, SD:s riksdagsledamot, kritik mot utbildningsminister Anna Ekström från Socialdemokraterna. Han ifrågasätter lämpligheten i att mellanstadieelever i Umeå har exponerats för RFSU:s undervisningsmaterial om analsex och »fisting«. Även Gunilla Gomér, tidigare ordförande för den nu omstrukturerade anti-abortorganisationen “Ja till livet” och nuvarande SD-representant i Alingsås kommunfullmäktige, uttrycker sig kritiskt samma dag i ett inlägg på Twitter. »RFSU bör inte vara i skolorna där de ensamma styr över sexualundervisningen. De presenterar ofta en vinklad och stundtals grotesk bild av sex« skriver Gomér, samtidigt som hon påstår att RFSU finansieras med skattemedel. Hon skriver: »Hur kan en lobbyorganisation tillåtas spela en sådan central roll som de tycks göra?«. 

– Efter några dagar var vi rejält slitna och det blev mer och mer obehagligt. Kritiken på Twitter blev också mer och mer inriktad på illustrationerna som beskrevs som fula och vulgära. Det var extra tungt eftersom illustratören avlidit något år tidigare, säger Frida Zellinger på RFSU.

Som ett sätt att försöka motverka informationen lägger hon och hennes kollegor upp en tråd av tweets med bilder från material som faktiskt riktar sig till mellanstadiet. Det är en illustration där barn äter popcorn och tittar på film tillsammans, en annan där barn leker på en skolgård, en tredje från ett fnissigt omklädningsrum. De skriver att RFSU gör material som riktar sig till många olika målgrupper, som har helt olika behov.

– Det var skönt att se hur många som spred det och försvarade oss, säger Frida Zellinger.

»Fru talman! Jag blir direkt obekväm och illa till mods bara av att nämna dessa delar.«

Michael Rubbestad, riksdagsledamot (SD)

Den 21 april avtar det intensiva och kortvariga drevet. En rad artiklar publiceras som kritiserar och uppmärksammar spridningen av de felaktiga påståendena. Trots det kommer Sverigedemokraterna att fortsätta att utnyttja den upprörda opinionen för att skaffa sig politiska fördelar.

En månad efter drevet lämnar SD:s dåvarande ledamot i utbildningsutskottet Michael Rubbestad in en interpellation till utbildningsministern. Trots att det redan är väl belagt att uppgifterna inte stämmer hävdar Rubbestad att materialet från RFSU använts i undervisningssyfte på en mellanstadieskola.

– Fru talman! Jag blir direkt obekväm och illa till mods bara av att nämna dessa delar, så jag vill verkligen be om ursäkt för att jag gör det härifrån talarstolen, säger Rubbestad samtidigt som han berättar att barn mellan tio och tolv har undervisats om »fisting« och analsex.

Under de senaste åren har RFSU varit utsatt för en rad olika desinformationskampanjer, många gånger initierade och drivna av ytterhögern. Under våren 2023 startar den högerextrema organisationen Det fria Sverige ett drev mot RFSU:s utbildningsmaterial Snippor och snoppar. Genom att felaktigt framställa ett femton år gammalt upplysningsmaterial återskapas om igen en bild av att RFSU groomar barn och främjar pedofili. Ett laddat budskap som passar sociala plattformars algoritmer, och drevet är igång. Syftet är tydligt: att underminera förtroendet för arbetet för sexuell- och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och samtidigt framställa sig själva som försvarare av moral och oskuld, där man beskriver sig själv som barns »sanna försvarare«.

»För fem år sedan utsattes vi inte för sådana här drev.«

Ingela Holmertz, generalsekreterare RFSU.
Ingela Holmertz, generalsekreterare på RFSU.

Ingela Holmertz är generalsekreterare på RFSU. Hon säger att de sett en markant ökning av den här typen av påverkanskampanjer i sociala medier de senaste åren.

– För fem år sen utsattes vi inte för sådana här drev. 

Genom att utmåla RFSU:s arbete som ett hot mot konservativa värderingar och traditionella familjestrukturer bygger dreven och aktörerna som ligger bakom dem en rädsla bland sina följare. Något som är en del av en större global trend.

– Dreven skapas för att skada och underminera organisationer som arbetar med minoritetsgrupper eller demokratiska värden. De är byggda utifrån att sätta grupper mot varandra, skapa rädsla och en fiende. Vilket gör det svårt att bemöta med fakta, säger Ingela Holmertz.

De senaste åren har aktörer som på olika sätt arbetar med SRHR-frågor, särskilt med inrikting på barn, sexualupplysning eller hbtqi-frågor i Sverige allt tydligare angripits. Dragqueens som läser sagor hotas, bokförlag blir angripna och författare hängs ut som pedofiler.

Patrik Hermansson arbetar på Hope not Hate.

– Det är effektivt för grupper att göra sig själva till barnens försvarare, att det blir något man står för och något där olika grupper kan mötas, säger Patrik Hermansson som arbetar på “Hope not Hate”, en brittisk organisation som kartlägger extremhögern i Storbrittanien.

Han säger att det inte är en slump att allt fler organisationer som arbetar med SRHR-frågor blir utsatta för drev.

– Det finns en internationell trend där sexualundervisning, abort och SRHR-frågor allt oftare ifrågasätts. Här i Storbritannien har det varit en stor debatt kring sexualundervisning i skolan, där man vill försvara barnen från progressiva värderingar. Det är frågor där extremhögern möts med konspiratoriska grupper, avslutar Patrik Hermansson.

Text My Vingren


DREVET: TIMME FÖR TIMME

RIKS, Sverigedemokraternas Youtube-kanal.

SÖNDAG 18 APRIL 2021

15.30: Isabelle Eriksson, reporter på Youtube-kanalen Riks, lägger ut en bild från broschyren på Twitter (numera X) och påstår att den är ett utbildningsmaterial som riktar sig till barn på mellanstadiet. Redan här etableras flera falska påståenden.

18.23: Extremhögern ger sig in i drevet. Jeff Ahl från AFS twittrar: »De som tillåtit att detta sprids bland barn ska hängas ut och skammas.« Inlägget sprids i en högerextrem engelskspråkig Telegram-kanal.

MÅNDAG 19 APRIL

09.41: En reporter från den kristna tidningen Världen idag ifrågasätter uppgifterna som Riks sprider. Han han varit i kontakt med skolan i Umeå och menar att det INTE stämmer att materialet används i skolans undervisning.

12.01: Patrik Sjöberg från pedofiljägarprojektet Dumpen, hakar på drevet. I ett Instagraminlägg (1 770 gilla-markeringar) skriver han: »Är det det här vi vill att våra barn skall vara förberedda på? RFSU ger ut en broschyr där genusflummet riktigt kokar över.«

12.40: Nu är det klargjort via extern kommunikation från RFSU att det inte rör sig om ett undervisningsmaterial för barn. Trots det publicerar Aftonbladet en artikel med rubriken »Broschyr om ›fisting‹ och analsex till mellanstadieelever upprör«.

15.00: Alla betydande aktörer inom den svenska extremhögern har nu gjort någon form av utspel. Engelskspråkiga högerextrema Telegram-kanalen White Minority Report lyfter Sex och trans som ett judiskt verktyg för att »pervertera« vita barn.

17.37: Den tidigare sexualrådgivaren, numera högerextrema profilen Katerina Janouch, hittar ett nytt grepp på frågan. Hon lägger upp en bild på X och har ringat in vad som ser ut som en moské i bakgrunden ur broschyren. »Har illustratören tänkt att harambetonat gruppsex är något som bör normaliseras i det svenska kalifatet?«

18.45: Nordfront, nättidning som ges ut av Nordiska Motståndsrörelsen, gör en rewrite av Aftonbladets artikel.

TISDAG 20 APRIL

10.01: Björn Söder, riksdagsledamot för SD, adresserar utbildningsminister Anna Ekström (S) på X. »I en skola i Umeå har mellanstadieelever fått ta del av RFSU-material om analsex och ›fisting‹. Anser utbildningsministern att det är lämpligt eller vilka åtgärder tänker hon vidta?«.

13.42: Dagbladet, en av Norges största dagstidningar, skriver om broschyren och att den »skakat om svenskarna«.


Texy My Vingren, frilansjournalist

Illustration Josefin Herolf

Fotnot: Detta reportage bygger på research framtaget av Expo, som är en religiöst och partipolitiskt obunden antirasistisk stiftelse, med syfte att upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet.

Fler artiklar