Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
STOCKHOLM 20170217 En läkare tittar på bröströntgenbilder, mammografibilder. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430
Nyheter Kroppen

»Ett hån mot kvinnor«

I många regioner gäller inte rätten till resebidrag om du ska göra cellprov, gå på mammografi eller besöka mödravården. Bor du i glesbygd kan vårdbesöket hos barnmorskan eller gynekologen bli dyrt.

Så som reglerna är skrivna får män rätt till ersättning i större utsträckning än kvinnor. Det menar Lina Maria Viitala, en av grundarna och administratörerna bakom instagramkontot Verkligheten Kiruna.

Ottar har tidigare kartlagt avstånden till BB från olika orter i Sverige, och skrivit om hur de som bor i glesbygd drabbas. Just Kiruna och Sollefteå är två tydliga exempel på problematiken.

»Det är konstigt att just kvinnosjukvården verkar vara utplockad ur besöken som ger rätt till ersättning. Hur är det motiverat?«

Lina Maria Viitala
Lina Maria Viitala sitter mot en vägg och tittar in i kameran.
Lina Maria Viitala

Kontot Verkligheten Kiruna uppmärksammar brister i förlossningsvården och i synnerhet de långa avstånden som många i Norrbotten tvingas resa. På kontot beskrivs reglerna för resebidrag som ett hån mot kvinnor. I regionens lista över vårdbesök som är undantagna möjligheten till resebidrag nämns bland annat mammografiundersökning, gynhälsokontroll och besök till mödra- och barnhälsovård (så länge du inte ska träffa en läkare).

− Det är konstigt att just kvinnosjukvården verkar vara utplockad ur besöken som ger rätt till ersättning. Hur är det motiverat? Man tror inte att detta är Sverige år 2021. Det ska ju vara jämställt, säger Lina Maria Viitala.

Hon berättar att hon har släktingar som bor en bit utanför Kiruna och har 20 mil till mammografin i Gällivare. Bara resan Kiruna-Gällivare tur och retur kostar över 400 kronor med bussen. I praktiken tar många bilen och kör 40 mil tur och retur, för att länstrafiken går så sällan.

− De resorna får de ingen ersättning för.

Hon berättar vidare om ett fall från i somras, då en av deras följare på Verkligheten Kiruna fick åka till Sunderbyn, utanför Luleå, för att följa upp ett cellprov. Det rör sig om 70 mil tur och retur, en resa som kostar 900 kronor med bussen. I sommar har det även rapporterats att gravida på grund av personalbrist i Kiruna har fått resa till Piteå för att göra rutinultraljud. Det handlar om 80 mil tur och retur, och resan kostar närmare tusenlappen.

− Om man inte kan åka dit och tillbaka på en dag får man bekosta hotell också, säger Lina Maria Viitala.

Normalt sett finns mödravård och möjlighet att göra cellprov i Kiruna, så just de här exemplen är inte så vanliga, tror hon. För den som bor långt från vårdcentral och sjukhus, är det däremot inte ovanligt med långa resor, menar hon. Hon ser en uppenbar risk att patienter väljer bort att söka vård på grund av resekostnaderna, vilket kan leda till att sjukdomar inte upptäcks i tid. Diskussionen som började på Verkligheten Kirunas instagramkonto har spridit sig till Twitter och där stämmer många in i kritiken:

»Resorna till vården är många och långa i Norrbotten, då vården centraliserats allt mer. Tur då att du får reseersättning! (Så länge du inte råkar vara kvinna).»

Sofia Zettermark, läkare och forskare, på Twitter.

Enligt Kenneth Backgård, ordförande för Sjukvårdspartiet som har majoritet i Norrbottens regionstyrelse, ska regionen snart ta ny ställning till vilka vårdbesök som ska ge rätt till resebidrag.

− Vi håller på att ta fram en ny strategisk plan där den här frågan ingår. Jag kan inte säga hur det kommer se ut i framtiden, men vi håller på att se över detta, säger han.

Han tycker inte att det nuvarande regelverket missgynnar just kvinnor, utan menar att det handlar om att regionen har beslutat att inte ersätta resor till besök som klassas som friskvård eller hälsovård.

− Jag tycker inte att det är könsbundet. Man får till exempel inte heller reseersättning för aorta-screening eller PSA-prov, säger han.

Det senare är ett blodprov som visar risken för prostatacancer. Ett sådant prov kan övervägas för personer som är 50-75 år. För mammografi och cellprov är rekommendationen att dessa test ska göras regelbundet från 40 respektive 23 års ålder.

Det är upp till varje enskild region att besluta vilka vårdbesök som ska ge rätt till resebidrag.

Charlie Olofsson är frilansjournalist


Läs också:

Fler artiklar

Intervju Sex & hälsa

Världens knepigaste samtal?

Nathalie Simonsson aktuell med boken Världens viktigaste samtal — en handbok till föräldrar om tonåringar och sex.