Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexualitet

Fem röster om lust!

Ottar frågade fem personer om hur de ser på sin lust. Det här är deras svar!

»Jag tror mycket på att jobba för lusten«

Elin Rova

»Det finns nog inget som väcker min lust så mycket som om jag är helt ledig. När jag inte har några måsten, inte är trött, inte är hungrig och har tränat på morgonen. Då skjuter jag kärlekspilar och lustbarometern är på 10 000 procent.

Jag är nöjd med min sexlust som den är. Jag vill varken ha mer eller mindre. Jag tror mycket på att jobba för lusten. Livet blir roligare med lust. Det gäller allt, inte bara det sexuella. Har det gått några dagar sedan jag hade lust anstränger jag mig extra och försöker arbeta upp lusten igen. Något som verkligen kan hindra lusten är stress. Jag måste jobba riktigt, riktigt mycket för att hitta någon form av lust när jag är stressad, orolig eller har mycket att göra. Dåliga lukter är också något som kan bromsa lusten rejält.«

»Det är stor skillnad på lusten idag och som ung«

Kenneth Scherfors

»Min lust tänds när jag känner kemi med någon och av känslan att vi båda vill. Lusten avtar snabbt om min partner inte känns riktigt närvarande, vilket tyvärr ofta händer i äktenskap som gått in i slentrian. Jag tappar också direkt lusten om det blir för hårdhänt. Jag respekterar dem som vill ha slapping och nipple clamps men för mig hindrar det lusten. Jag njuter mycket av att få tillfredsställa, och därför hindras lusten också om en partner har svårt för att bara ta emot och vill börja ge tillbaka innan jag har fått »slutföra mitt uppdrag«. Jag är över 60 år och det är stor skillnad på lusten i dag och som ung. Då tänker jag inte bara på vilja och ork, utan själva betydelsen av lust har ändrats. Den är mer emotionell nu. Med åren har jag också märkt en ny vilja att komma bort från slentriansex.«

»Jag uppskattar verkligen män som kan dammsuga!«

Josefine Björkander

»Jag har alltid haft god lust och lätt för att hitta lusten. Ibland måste man jobba lite för att få fram den. Jag märker att min lust hänger ihop med hur jag mår i övrigt. Är jag glad och lugn känner jag mer lust än om jag är stressad. Om jag är trött minskar lusten. Den minskar också om jag är i ett förhållande där man inte tar hand om varandra, om man tar varandra för givet eller inte håller sig till de regler man kommit överens om. Att väcka min lust är inte så svårt. Tillsammans med någon ska denna behandla mig värdigt, visa mig att jag är fin och värd sköna saker. Ibland behövs det lite spänning. Och så måste jag erkänna att jag verkligen uppskattar män som kan dammsuga! När jag är själv kan lusten mer falla på, kanske som en »lätta på trycket-grej« eller så har det gått ett tag och man är avslappnad och kroppen bara skriker lust. «

»Att läsa om sex i läroböcker kan få igång mig«

Johanna

»Det är som att tanken på att någon vill ha eller har sex får igång mig. Som att min partner är upphetsad, att jag ser sex på tv (inte nödvändigtvis porr) eller läser att andra har sex. Även att läsa om sex i läroböcker kan få igång mig. Jag känner ofta lust när jag dricker alkohol för då känner jag mig snygg. Lusten minskar rejält om jag känner mig ful och tjock. Jag skulle säga att jag har lust ganska ofta men att jag tydligt kan känna av hur min lust påverkas av var jag är i min menstruationscykel. Inför ägglossning är det som att jag vill ligga hela tiden medan inför mens kan lusten ibland vara helt borta. Under mensen kan jag bli kåt på tanken att det då är »tillåtet« för min partner att komma i mig då vi lite dumdristigt använder »säkra perioder«.

»Motsatser till mina fetischer kan döda lusten«

”TZ”

»Jag är fetischist och har en del starka »triggers« som väcker sexlusten. Det har bland annat med material att göra, framför allt latex och blanka material. Samtidigt kan motsatser till mina fetischer döda lusten, som till exempel plysch. Yuck! Något annat som hindrar lusten är om jag känner normativa förväntningar på mig, som att jag ska ta initiativ eller vara drivande i sexakten, och jag går inte igång på personer jag tycker verkar korkade. Spelar ingen roll hur sexig du är, jag ligger inte med fascister!

Jag är i grund och botten nöjd med min »förmåga« att känna lust. Den riktiga hungern känner jag inte lika ofta som när jag var yngre, men jag har varit sjukskriven för utmattningsdepression och lever med småbarn, så det är kanske inte så märkligt. Med rätt stimuli har jag lätt att komma igång, såvida jag inte är slutkörd eller nedstämd. I omgångar genom livet när sexlivet med partners inte har varit så bra eller bara komplicerat har jag ibland önskat att jag hade lägre sexlust.«


Fler artiklar

Intervju Sexualitet

Öppen relation utan tabun

Jenny Dahlgren och Benjamin Kvisler öppnar upp om känslorna kring den öppna relationen.