Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Bild på kvinna i vitt hår och blå sjukhusarbetskläder framför en vit hylla med kondomer. Hon håller upp en träpenis som har trätts på med en kondom.
Barnmorskan Mirja Brolin i »kondomrummet« på Stockholms mansmottagning. Foto Sara Mac Key.
Reportage Sex & hälsa

Mansmottagningen blev en vändpunkt i livet

Med fokus på mäns sexuella hälsa lockar Sveriges första mansmottagning patienter från hela världen. För Daniel, 40, har vården fått sexlivet att gå från misär till njutning. »Det var en life-changer«, säger Daniel.

Foto: Sara Mac Key.

– Jag blev arg varje gång jag kom för tidigt. Det kändes som ett misslyckande, säger Daniel som nyligen avslutat sin behandling på Stockholms mansmottagning.

Sedan sexdebuten i tonåren har han haft problem med för tidig utlösning, vilket skapat ilska och frustration över sexlivet. Det var inte förrän i 30-årsåldern han bestämde sig för att söka vård.

»De flesta söker vård för utebliven erektion, för tidig eller sen utlösning och problem relaterade till lust och relationer.«

– Det var en life-changer. Jag hade gått runt i flera år och mått dåligt, helt i onödan. Om jag haft modet att söka vård tidigare hade jag sluppit den misär som sexlivet var, säger Daniel.

Stockholms mansmottagning är belägen i Kista och den första mottagningen i Sverige som började arbeta med fokus på mäns sexuella hälsa. I slutet av mottagningens långa korridor finns ett »kondomrum«. Där är väggarna målade i vitt och på golvet ligger en röd, fluffig matta. Mittemot dörren finns en hylla där det står glasburkar med kondomer uppradade från golv till tak.

Barnmorska i ljusblå arbetskläder sitter på en brits. I bakgrunden hänger en medicinsk illustration av det manliga könsorganet.
Mirja Brolin är barnmorska på Stockholms mansmottagning. Foto: Sara Mac Key.
Kondom med bedövning som motverkar för tidig utlösning. Foto: Sara Mac Key.

– Syftet är att visa våra patienter vilken variation av kondomer det finns och vill de titta ifred kan de stänga dörren om sig ett tag, säger Mirja Brolin som arbetat som barnmorska på Stockholms mansmottagning sedan 2019. Hon sträcker sig mot en av burkarna och tar fram en kondom med orangea prickar på. Hon förklarar att den är speciellt utformad för de som har problem med för tidig utlösning.

– Den innehåller en bedövning som försenar utlösningen.

Mottagningen startade som ett projekt i Rinkeby år 2003, då smittspridningen av hiv och aids var särskilt hög i Järvaområdet, jämfört med andra delar av Stockholm. Statistiken visade också att män sökte vård i betydligt lägre utsträckning än kvinnor.

– En stor andel hade aldrig varit i kontakt med en vårdcentral, säger Mirja Brolin som arbetat som barnmorska på mansmottagningen sedan 2019. Idag har mottagningen flyttats till Kista och mellan 2015 och 2018 fanns även en filial på Skärholmen.

På mansmottagningen kan man få hjälp med alltifrån provtagning för könssjukdomar till samtalsterapi med sin partner.

Linn Heed, psykolog på mansmottagningen i Kista. Foto: Sara Mac Key.

– De flesta söker vård för utebliven erektion, för tidig eller sen utlösning och problem relaterade till lust och relationer, säger Linn Heed som arbetar som psykolog på mansmottagningen.

– Att den sexuella hälsan inte fungerar brukar vara droppen, det är ofta det som gör att män söker sig till vården. Ibland har vi upptäckt att andra problem, som psykisk ohälsa, är det som egentligen ligger till grund för missnöje med sexlivet, säger Linn Heed.

»Vi har en patient som reser regelbundet från Dubai för att testa sig hos oss.«

Daniel sökte vård på mansmottagningen första gången 2017. Det var ett besök han sköt upp i flera år. Han kände länge skam över att söka vård för sina problem.

– Det kändes omanligt. Jag tror att man är färgad av bilden att vi män ska vara starka och ta hand om oss själva, säger han. Det var Daniels fru som föreslog att han skulle söka vård. Hon »planterade« idén i mitt huvud, men det tog ytterligare två år innan jag tog steget, säger Daniel.

Foto: Sara Mac Key.

Sedan 2017 har han fått hjälp både medicinskt och genom samtalsterapi.

– Jag fick kontakt med en manlig barnmorska och träffade en läkare som skrev ut tabletter mot för tidig utlösning.

På toaletten finns en instruktionsfilm för provtagning, anpassad för både cismän och transmän. Foto: Sara Mac Key.

Tabletterna gav effekt och det skulle även visa sig att de hade en positiv påverkan på andra delar av Daniels liv.

– Jag fick ett helt annat lugn i min vardag. Tidigare hade jag mycket problem med humörsvängningar, men med tabletterna fick jag en bättre stabilitet i mitt humör, säger Daniel.

I slutet av 2021 började han även gå i samtalsterapi hos Linn Heed.

– Det var en fantastisk känsla att känna sig förstådd. Hon var rak i sin kommunikation och jag lämnade aldrig med känslan av att vara osäker på vad hon menade, säger Daniel.

»Statistiken visar att hemsidan har besök av många användare med arabiska IP-adresser.«

En viktig del av mansmottagningens arbete handlar om att göra vården tillgänglig för alla. På toaletten för provtagning finns exempelvis en instruktionsfilm anpassad för både cismän och transmän, och 2015 skapades en ny hemsida med information på sex olika språk, däribland arabiska, persiska och somaliska.

– Statistiken visar att hemsidan har besök av många användare med arabiska IP-adresser, säger Mirja Brolin.

Det händer även att mottagningen får besök av patienter som rest från andra länder.

– Vi har en patient som reser regelbundet från Dubai för att testa sig hos oss. Han är rädd att bli utpekad för sin sexualitet om han skulle få ett positivt testsvar i hemlandet, säger Mirja.

Därutöver har de även haft flera besök av patienter från nordiska länder.

Foto: Sara Mac Key.

I början av 2024 avslutade Daniel sin behandling på mansmottagningen i Kista. Den sista delen av samtalsterapin gick han tillsammans med sin partner.

– Det var en utmaning, att först öppna upp om sina problem för en samtalsterapeut och sedan sitta i samtal med sin partner och berätta vad man är missnöjd med i sitt sexliv. Till en början kändes det pinsamt. Men precis som med allt annat. Har man gjort det en, två, tre gånger. Känns det inte lika läskigt längre, säger Daniel.

Han beskriver att det varit en speciell upplevelse att kliva in i väntrummet och mötas av andra män.

Foto: Sara Mac Key.

– När man besöker en vanlig vårdcentral kan jag uppleva att jag känner mig uttittad. Att de som är där försöker läsa av varför jag är där. Men här kände jag inte så. Det var snarare en känsla av gemenskap, att man kunde relatera till varandra. Jag förstod att jag inte var ensam med mina problem, säger Daniel.

Till de män som funderar på att söka vård vill han understryka att allt som sägs på mansmottagningen, stannar där.

– Journalerna går inte att ta ut från någon annan vårdcentral, säger han.

Det bekräftas av mansmottagningens Mirja Brolin och Linn Heed.

– Det är en viktig förutsättning för att de som söker sig till oss ska känna sig trygga, säger Linn Heed.


Text Hedda Johansson, journalistpraktikant på Ottar.

Foto Sara MacKey

Fler artiklar

Reportage Sex & hälsa

»Jag älskar mitt jobb«

Ottar har besökt en Unrwa-klinik i Amman och följer arbetet i skuggan av kriget i Gaza.

Artiklar HBTQI

Homofobt sexskämt i Bamse?

Många känner till uttrycket om vad som händer när någon tappar tvålen i fängelseduschen. Men varför återanvänds det av Bamse?