Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Nyheter Kroppen

Ottar klimattestar: Mensskydd!

Menskopp, tygbinda, ekologisk tampong eller friblödning? Ottar guidar dig till en klimatsmartare mens!

Vad betyder testsymbolerna?


BÄST = Minimal klimatpåverkan

OK = Viss klimatpåverkan

SÄMST = Mer klimatpåverkan


MENSKOPP
​​▶ 3–10 års livslängd
​​▶ Cirka 300 kronor

Återanvändning är guld värt och en välskött menskopp kan i bästa fall hålla i tio år. Med svensktillverkade alternativ som menskoppen och Monthly Cup minskar transporterna. Ett annat sätt att påverka en mer hållbarutveckling är att köpa en menskopp av ett företag som Ruby Cup. De donerar då en menskopp till en menstruerare i Östafrika som inte har tillgång till mensskydd.

De flesta menskoppar är gjorda av silikon, men de finns också i TPE (ett slags plast). Enligt Naturskyddsföreningen är det svårt att säga vilket som är mest miljövänligt.

Fler märken: DivaCup, Lunette, Lily Cup.

TYGBINDA
​​▶ 3–10 års livslängd
​​▶ 140–300 kronor för tre bindor

Det går åt omkring 14 000 engångsbindor under en mensig livstid. Med tygbindor behövs det cirka 10-20 bindor per mensomgång, beroende på hur mycket du blöder och hur ofta du tvättar. De håller i flera år så ja, avfallet minskar rejält. Och minskad konsumtion ger minskad produktion som i sin tur ger minskad klimatpåverkan även i den änden. De mest klimatsmarta är i ekologisk bomull, som indiska Eco Femme (de har också ett donationssystem). Med ekologisk bomull beräknas påverkan på växthuseffekten minska med 46 procent. Kolla i första hand efter märkningen GOTS som är en eko-märkning. En annan vanlig märkning är Oeko-tex. Den reglerar endast kemikalieanvändning, men medför ändå vissa miljövinster.
Fler märken: LunaPads, MaM, Poop!, ImseVimse, RecoBindor, Alvehamn.

FRIBLÖDNING
​​▶ Här krävs inte några specifika produkter. En del sover och sitter på en handduk, andra struntar helt i skydd. Många som testat att blöda fritt vittnar om att det blir mindre kladdigt och besvärligt än man tror. I bland annat USA och Storbritannien finns en friblödande politisk rörelse som protesterar mot kostnader för mensskydd och synen på den menstruerande kroppen som problematisk och i behov av kontroll. Det bör vara en relativt hållbar metod – även om extra tvätt av kläder, lakan och handdukar har en viss klimatpåverkan.

Menstrosor från Knix.

MENSUNDERKLÄDER
​​▶ 3-10 års livslängd
​​▶ Cirka 400 kronor
styck
Trosor och kalsonger med »inbyggda« mensskydd har inte slagit igenom i Sverige än, men på den internationella marknaden finns flera märken. Kanadensiska LunaPads arbetar med ett väldokumenterat socialt och miljömässigt ansvarstagande. Amerikanska Thinx har bland annat satt upp ett mål om noll avfall vid produktionen år 2025.
Fler märken: Thinx, Revol Girl, Modibodi

TYGTAMPONG
​​▶ 10 års livslängd
​​▶ 230 kronor för åtta tamponger

Fördelarna är desamma som med tygbindor, men det finns långt färre alternativ. På den svenska marknaden har Ottar lyckats nosa upp ett enda – nämligen ImseVimse. De är märkta med Oeko-tex och säljs med en tioårig garanti.

LÄS OCKSÅ: Ottar klimattestar: Preventivmedel!

EKOLOGISKA ENGÅNGSPRODUKTER
​​▶ På sin höjd en natts livslängd
​​▶ Cirka 30 kronor för 10 bindor, ungefär lika mycket för 20 tamponger (här finns dock ganska stora prisskillnader mellan märkena)

Inte redo att tvätta blodiga bindor och tamponger? Då är det i alla fall lite bättre att välja de ekologiska engångsprodukterna – även om de genererar mycket avfall. Det finns ett femtontal Svanenmärkta märken, både bindor och tamponger. Märkningen innebär bland annat krav på att cellulosan delvis kommer från certifierat skogsbruk och att bomullen är ekologisk. Man jobbar också för en ökad andel förnybar plast.
Fler märken: Renée Voltaire, Natracare, Coop, Apoliva, Apoteket Hjärtat, Apoteksgruppen

HAVSSVAMP
​​▶ 3-6 månaders livslängd
​​▶ 199 kr för 5 stycken

Havssvamp är en variant på tampong att återanvända som ofta saluförs som ekologisk. Det råder dock stora frågetecken kring det ekologiska eftersom havssvamp är ett djur och på flera håll ett hotat sådant, bland annat som en följd av klimatförändringarna. När det kommer till eventuella hälsorisker finns det också en rad frågetecken att reda ut.
Exempel på märken: EcoNordica.

ENGÅNGSBINDOR OCH TAMPONGER

▶ På sin höjd en natts livslängd
​​▶ Cirka 25 kronor för 10 bindor, cirka 30 kronor för 20 tamponger (beroende på märken och olika typer av bindor)

Engångsbindor och tamponger kan stoltsera med en lång rad ingredienser, bland annat plaster som polyeten och polyester. De innehåller också cellulosa och ibland bomull. I vissa fall är de parfymerade och ofta är de förpackade i plast. Det är naturligtvis en kass cocktail ur ett hållbarhetsperspektiv. Plast tillverkas som bekant av olja, vilket betyder att det bildas koldioxid vid förbränning. Mängder av plastavfall hamnar i naturen där de så småningom sönderdelas till mikroplast och utgör ett hot för ekosystemen. I Sverige förbrukas varje år över 500 miljoner mensskydd.
Exempel på märken: Libresse, Always, O.B, Tampax

Testare: Anna Dahlqvist, som skrivit boken Bara lite blod. Ett reportage om mens och makt (Atlas förlag)


Få Ottars nyhetsbrev, rakt ner i mejlboxen varannan vecka!

Fler artiklar

Essä Kroppen

Av med masken

Clara Törnvall berättar om den svåra konsten att »avlära« sig från att kamouflera sitt sedan barnsben inlärda beteende.

Reportage Kroppen

Gos-skola för ovana

Hos gosproffset Klara Ward får den som vill bli mer bekväm med beröring öva sig.

Extra Kroppen

Smala ideal hetsar unga

Över hälften av alla tjejer mellan 10 och 17 år har en negativ syn på sin kropp – men vad