Dejta antirasistiskt!
I Ottars dejtingskola får du tips på hur du ska undvika att trampa i klaveret på första dejten. Din guide i den antirasistiska dejtingdjungeln. Dags att get out there!
Du har bestämt dig för att dejta! Grattis till beslutet. Kanske har du just återhämtat dig från en tidigare relation, eller så tar du de allra första steget in i dejtingvärlden. Du vet ännu inte vad som väntar dig; en långvarig flersam relation, att du blir introducerad till shibari av en dejt eller att du skiljer dig efter tre månaders monogamt giftermål.
Oavsett vill du gå på dejt! Och då hittar du den här skolan. Åh nej, tänker du, rasism är så osexigt och att dejta ska ju vara roligt och kravlöst.
Well, tyvärr existerar rasism i alla sammanhang, även i dejting. För att det ska bli sexigt och härligt, att mötet inte blir en otrygg plats så krävs lite tankeverksamhet. Men var inte rädd, vi håller dig i handen.
1 Våga göra antirasism
Antirasism är ett ord i dag många ställer sig bakom. Men vad betyder det egentligen? Det finns något aktivt i ordet; att göra eller uttrycka snarare än att ha det som identitet. Så vad betyder antirasism för en person som vill undvika att vara rasistisk i sitt dejtingliv? Tre användbara ord är erkännande, självkritik och inlyssnande.
• Vi lever i en vithetsnorm, en struktur som innebär att vithet och vita personer privilegieras och får makt. Det skapar makthierarkier som resulterar i förtryck och diskriminering. Första steget är därför att erkänna att vithetsnormen styr vårt samhälle, att rasism finns och att människor utsätts varje dag.
OBS, det betyder inte att du ska läsa högt ur Edward Saids bok Orientalism på första dejten, eller högljutt citera filosofen Frantz Fanon för att försäkra dig om att alla på stället har hört. Nej, det räcker med ett erkännande inuti dig, som kan slå rot i ditt tänkande och kännande.
• Att vara självkritisk handlar om att syna sig själv och sina egna privilegier och beteenden, oavsett hur du rasifieras. Till exempel, du kanske har en pappa från Bosnien, du har brunt hår och det händer att folk frågar dig vad du har för ursprung. Din dejt har just berättat att den migrerade till Sverige från Somalia som sjuåring. Eftersom vithetsnormen skapar olika förutsättningar för olika människor beroende på språk, utseende och kultur kommer du som kodas som europé eller vit(are) ha mer makt och privilegier än din dejt som är svart.
• Att kunna relatera är bra för att det skapar band mellan människor. Samtidigt behandlas vi olika i vithetsnormen. Att vara inlyssnande innebär att lyssna på erfarenheter som du kanske själv inte delar, att lyssna utan att svara, och att lyssna för att förstå snarare än själv ta plats.
2 Checka din bild av skönhet
Att attraheras av någons utseende är oftast något positivt. Tänk på dina tidigare partners, hångel eller de personer du haft en stark attraktion till, kanske märker du att du har en typ eller preferens?
När det kommer till antirasistiskt dejtande så är det viktigt att tänka på att vithetsnormen påverkar skönhetsideal. Dina preferenser uppstår inte ur ett vakuum.
Vi matas ständigt med vad som anses vara snyggt, och västerländsk vithet är idealet. Inte bara vilket pigment din hud har utan även normer kring utseende. Du ska vara vit, smal (men inte för smal), blond, (lagom) lång och vältränad. Din hy ska helst utstråla »just hemkommen från semester på franska rivieran«.
Som alla andra normer så formas utseendenormer av sammanhang. Är det kanske så att du ofta går igång på likhet och igenkänning (ja, det här är till er vita medelklassqueers).
Hur kan du vidga dina vyer utan att den andra blir ett experiment, en exotisk krydda som livar upp? Att exotifiera sin blivande dejt är med andra ord en stor turnoff, till exempel att säga till sin svarta dejt att dens hud är mjuk som choklad. Vad tror du, kommer du svajpa annorlunda nästa gång?
3 Ställ relevanta frågor
Att ställa frågor till varandra är A och O på en dejt (är detta ny info för dig så get with the programme asap!). Du vill veta mer om din dejt, förstå och lära känna. Nyfikenhet är superfint, och samtidigt finns det några saker du vill undvika. Det gäller till exempel att ställa frågor som »var kommer du ifrån, egentligen?« eller »du är inte svensk från början va?«.
Dessa frågor säger, oavsett din goda intention, att din dejt inte hör hit och att den inte kan vara från Sverige på grund av sitt utseende. Fundera på vilka frågor som verkligen är relevanta för att du ska kunna prata med eller lära känna din dejt.
En annan del av dejting är att fråga artigt, men att inte förutsätta svaret. Anta till exempel inte att din dejt kommer från en strikt kultur bara för att den berättar att den varit och hälsat på i sitt hemland. Fråga hellre om den har varit där tidigare och vad den gillar att göra när den reser dit. Bomba inte heller din dejt med frågor om dennes hudfärg eller etnicitet, särskilt inte på första dejten.
4 Ta ansvar för din (o)kunskap
Genom att själv lära dig om en annan kultur, om rasism och vithetsnormen blir du mer uppmärksam och medveten om dina handlingar, men också dina vänners och släkts handlingar. Förvänta dig alltså inte att din dejt ska utbilda dig om sin kultur, det är en börda som din potentiella fling inte ska tyngas med.
Du kanske också märker att din dejt kan mycket mer än dig om ett ämne eller bär på erfarenhet som du inte har – till exempel rasism. Det är alltid okej att vara ärlig med sin okunskap, samtidigt behöver du själv ta ansvar för din (o)kunskap. Google är din vän och är det inte det, så fråga en levande kompis. Med flera kloka huvuden kommer ni längre. Du kan också gå tillbaka till tips 1: »Våga göra antirasism«.
Kanske kommer du behöva vara den som stöttar din dejt eller relation i situationer där den upplever rasism. Genom att öka din kunskap stärker du tilliten i er relation och minskar risken för vit skörhet. Vit skörhet är att flytta fokus från rasistiska händelsen eller prata om antirasism till ens eget vita obehag kring rasism. Så vad ska du göra om din dejt lyfter att en av dina kompisar uttryckte sig rasistisk om hens afrohår? Gå vidare till nästa tips.
5 Var en allierad!
En allierad kan beskrivas som någon som agerar mot ett förtryck som den inte själv utsätts för. När det gäller dejting och relationer kan det handla om att exempelvis inte skygga från samtal om etnicitet, hudfärg och rasism.
Samtal som upplevs svåra dyker oftast upp förr eller senare i relationer. I samtal om rasism kan det vara bra att fundera på för vem samtalet är svårt; för den som inte utsätts för rasism eller för den som gör det. Här är ett fint tillfälle för dig som inte utsätts för rasism att ta ett steg tillbaka och lyssna, för att senare själv gräva i varför dessa samtal känns jobbigt för dig.
Att vara en allierad innefattar också att själv ha återkommande och meningsfulla diskussioner om etnicitet, hudfärg och rasism i ditt övriga liv, som ett sätt öka medvetenheten i din omgivning och hos dig själv.
6 Fånga upp dina misstag
Det kan hända att det blir fel, det är okej! Du kanske ställer en plump fråga som din dejt reagerar på eller uttalar dens namn fel. Alla gör vi misstag, det ingår i nya situationer och du kommer lära dig av det om du fångar upp det. Be om ursäkt för ditt misstag, lyssna och ta in en eventuell respons, och gå vidare.
Kanske behöver du också fråga din dejt hur den vill bli bemött när det blir fel – något som överlag är bra att veta i en relation. Poängen är, du behöver ta ansvar för ditt eller dina misstag så att det blir annorlunda nästa gång. Se det som en del i att öka din kunskap!
Våga testa dig fram. Lycka till!
Hana Suzuki Ernström och Seinab Hilowle, dejtingexperter.
Illustrationer Hanna Böhm
Läs även
- När sexuella preferenser blir rasism av Emil Åkerö
- Svart kärlek av Juliet Atto
- Varför skaver det när jag ska synas av Hana Suzuki Ernström
- Ta det inte personligt av Jon Aagaard Andersson