Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Ledare Sex & hälsa

Begår avelsindustrin sexuella övergrepp på djur?

Porträtt på två ansikten med gul bakgrund
Carolina Hemlin och Ida Måwe.

Sexuella handlingar med djur är olagligt. Varför sanktioneras det i avel- och livsmedelsindustrin?

Sexuella handlingar med djur är förbjudet enligt lag i Sverige. Men det finns undantag. Det handlar om avelsindustrin, där kontrollen av djurens sexliv och reproduktion är själva kärnan för verksamheten.

När avelsgaltar »töms« på sperma så görs det manuellt, av människor. Grisen hoppar upp på en låda, sedan tar personalen på anläggningen tag i penisen och kramar den tills grisen kommer. Djuret runkas helt enkelt av människor. 

I Ottars reportage »Var är djurens sexuella revolution?« framkommer att djuren inom livsmedelsindustrin ofta inte har några möjligheter att själva bestämma när de ska ha sex eller om de vill ha avkomma.

Kor spänns fast när de insemineras, ett ingrepp som innebär att en hel människoarm förs in i slidan ända upp till livmodern. Varför låter man inte bara djuren para sig med varandra? Svaret är helt enkelt att det inte är lika effektivt. 

Och att det ibland är fysiskt omöjligt för djuren, som ofta avlas fram till en onaturlig kroppsform och storlek. 

Är det en samhällsnyttig verksamhet att runka grisar – för att vi människor i slutändan ska få skinka på frukostmackan? 

Att utföra sexuella handlingar med djur är förbjudet enligt den svenska djurskyddslagen sedan 2014, men lagtexten gör undantag för handlingar som utförs »i samband med avel eller av liknande berättigade skäl«. Undantaget motiveras med att det rör sig om »samhällsnyttig verksamhet, som ju sker under kontrollerade former och med utbildad personal«.

Men var går egentligen gränsen för att avelsindustrin begår sexuella övergrepp mot djuren? Är det en samhällsnyttig verksamhet att runka grisar – för att vi människor i slutändan ska få skinka på frukostmackan? 

En intressant aspekt av lagstiftningen är att familjedjur – i många länder – har ett starkare rättsligt skydd mot sexuellt våld jämfört med djuren inom livsmedelsindustrin. I Sverige får till exempel inte hundar tvingas att para sig, det ska ske frivilligt enligt djurskyddslagen. Det innebär till exempel att det är olagligt att hålla fast en tik om hon försöker komma undan en parningssituation. Men det är tillåtet att spänna fast en ko vid inseminering. 

I Charlie Olofssons granskande reportage svarar branschorganisationerna på kritiken, och framhåller att de följer den rådande lagstiftningen. »Ändras lagen på grund av nya forskningsrön eller insikter så kommer vi som bransch givetvis att anpassa vår verksamhet« säger Hans Agné, VD för Svenska Köttföretagen. 

Var finns debatten om djurens sexuella och reproduktiva rättigheter?

Kontroll av djurens reproduktion är själva kärnan inom djurindustrin. Om djur hade haft sexuella och reproduktiva rättigheter i linje med oss människor skulle det inte finnas kött, ägg och mjölk i mataffären.

Vi människor talar om samtycke och rätten att bestämma över sin egen kropp. Men varför sanktioneras sexuella övergrepp mot djur i avel- och livsmedelsindustrin, och var finns debatten om djurens sexuella och reproduktiva rättigheter?

Ida Måwe & Carolina Hemlin är chefredaktörer för Ottar.

Fler artiklar

Artiklar Sex & hälsa

Vad är egentligen sexsomni?

De senaste åren har antalet fall av sexuella övergrepp där den misstänkte hävdat att den agerat i sömnen ökat.

Artiklar

Striden om feminismens historia

Feminismens historia beskrivs ofta i »vågor«. Stunder då kamp, rörelser och motstånd sammanfaller. Anna-Maria Sörberg gör nedslag i avgörande ögonblick.

Nyheter Sexualitet

Så har samtyckeslagen påverkat unga

Samtyckeslagen som kom 2018 har inte bara ökat fällande våldtäktsdomar, den förändrar också attityder, värderingar och normer.