Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Sexpolisen Sexualitet

På spaning i sexualpolitiken

Ulf B Andersson och Kristina Hultman är Ottars sexualpolitiska spanare. Till vardags är Ulf B Andersson vik redaktör för Amnesty Press och skriver regelbundet i Arbetaren. Kristina Hultman är frilansskribent, krönikör och föreläsare med feministisk inriktning.

Kaxiga serier

Det kaxiga seriekollektivet Polly Darton består av Hillevi Rindström, Lina Neidestam, Hanna Petersson och Josefin Svenske. De har gått på serietecknarskolan i Malmö, och högen med fanzines är en del av studieresultatet.

Tredje numret handlar om fittan, eller ”Cameltoe” eller ”mummelbyxa”. ”Försök säga framstjärt utan att garva”, säger förordet. ”Jag är kamelen”, skriker kvinnan med änglavingar på ryggen, och med sån övertygelse så man tror henne.

/KH

Förbjud porren

När Sydsvenskan gjorde en opinionsundersökning bland förstagångsväljare visade det sig att 67 procent av tjejerna och 45 procent av killarna helt eller delvis instämmer i påståendet att porr bör totalförbjudas.

Det är dock endast ett politiskt ungdomsförbund som faktiskt driver kravet på porrförbud, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU. ”Det är glädjande att vi har samma åsikt som ungdomen när det gäller förbud av porr” meddelade RKU, som har Nordkorea som ett av sina politiska föredömen. Något mer förvånande var att tidningen ETC (31/2006), som en gång i tiden brukade publicera bilder som väckte moralisk anstöt, också anslöt sig till kravet.

/UBA

Gubin -98

Pockettidningen R nummer 2-3 2006 djupdyker i prostitutionsfrågan. Resultatet sänker allt tal om prostitution som arbete. Redaktören Kurt Nurmi börjar förbehållslöst, men landar – ju mer fakta som kommer fram – i en allt mindre liberal hållning: ”Allt eftersom kom den svenska återhållsamma, eller tydligare uttryckt, prostitutionsfientliga hållningen att framstå som den mest lyckade modellen, eller i varje fall den minst misslyckade” skriver han.

Aftonbladets tidigare reporter Ulla-Lene Österholm minns möten med prostituerade i den polska staden Gubin 1998, långt innan debatten om trafficking. Hon träffar flickor som sitter inlåsta och tvingas jobba om nätterna på bordellerna. ”Det är en makaber handel”, skriver Österholm, ”och ingen bryr sig”. Ute i friheten igen börjar reportern gråta.

Pockettidningen R gör samhällsjournalistik som pockar på förändring.

/KH

Nordin gör entré

Norge har författaren Anne Holt och hennes kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen. Nu kommer Inger Jalakas med kriminalinspektör Margareta

Nordin. I Sinne utan svek vävs bibelcitat in i en intrig som funkar. Deckarhjältinnan är lika ordinary som Wallander. Hon går promenader med hunden. Hon suktar efter kärlek. Hon löser ett brott. Hon är flata. Jalakas fyller lesbiskheten med betydelse, utan att det känns sökt. Man vill veta hur det går för Camilla och Nordin.

/KH

Moralpanik

Folkhälsoinstitutets forskningsöversikt Ungdomar och sexualitet, sammanställd av Margareta Forsberg, innehåller överraskande positiva resultat, om man tänker på alla larmrapporter om ungas sexualitet som har kommit de senaste åren. Runt 90 procent av båda könen uppger att upplevelsen av det senaste samlaget var mycket eller ganska positiv. 90 procent av unga kvinnor och 60 procent av unga män ser inte längre homosexualitet som något onormalt.

Ungdomars sexuella praktik har också blivit mer varierad – ungdomar har till exempel mer oralsex och gillar det. Även om flickors sexuella handlingsutrymme fortfarande är mindre än pojkars, konstateras att ”det romantiska kärlekskomplex som styr formerna för våra intima relationer” är under upplösning.

I VeckoRevyns undersökning (nr 16/06) bland 5 359 unga kvinnor var resultatet att ”Svenska tjejer vågar ta för sig”.

Sexuella initiativ från tjejer och sex utan kärlekskrav. Kanske är det detta som, mer än det faktum att en del unga har anal- och gruppsex, är orsaken till de moralpaniska reaktionerna. Exempel: tidningen Stockholm City som i augusti drog på stora rubriker om att ”Sexhetsen tar över ungas liv”.

/UBA

Ett utdöende L

Under hösten visar SVT en serie om åtta kortfilmer på tema kärlek (SvT2 torsdagar 21.30). Den 28 september kommer Lisbeth Blinds film Fru och fru Sarri som handlar om Anna-Ida och Nina, två unga kvinnor som har gift sig i Jukkasjärvi kyrka. Men lesbisk är hon inte, konstaterar Anna-Ida. Det är personen Nina hon är kär i, säger hon.

Ordet lesbisk har blivit alltmer osynligt. Detta trots ”den historiskt sett unika öppenhet som i dag präglar icke-heterosexuellas liv i Sverige”, som Tiina Rosenberg konstaterar i inledningen till L-ordet. Vart tog alla lesbiska vägen? (Normal förlag).

Genom en blandning av förklaringar kring olika teorier, tillbakablickar i historien och intervjuer med bland andra Mian Lodalen, Sandra Dahlén, Stina Sundberg, Ulrika Dahl och Alex Grönqvist visar Rosenberg hur L-ordet hamnade i garderoben för att delvis ersättas av flata.

Den andra delen av boken, ”Vad hände med Queerordet?”, är berättelsen om hur radikalfeminismen i Sverige förlorade mark inför nya tankar med rötter i amerikanskt 1980-tal.

Här berättas bland annat om ”den legendariska debattaftonen” på Kvinnohuset i Stockholm den 18 oktober 2002, då transfrågan blev vattendelaren mellan queerfeminister och radikalfeminister.

Anna-Maria Sörberg konstaterar att det i en yngre generation finns allt mer flytande identiteter; ”Alla hånglar med alla”. För den som är intresserad av att förstå sexualitetens betydelse inom den feministiska debatten är detta en nödvändig bok.

/UBA

Homohardcore

Extra Allt (Normal Förlag) av forne Robinson-vinnaren Jerker Dalman bjuder på megastolt och bitsk homohumor. Råa scener med grabbar som sätter på varandra tecknas med ljus akvarell i skissblocket. Och allvaret, som också finns här, får lättare att förbli just allvar när det inte släpas i smutsen av en massa kolsvärta.

Kul jämförelser mellan romantiserad hetero-love och mer hardcore homodito blir det också. Bögdialog: ”Ska vi knulla?”, ”Kanske sen”. Tänk att livet kan vara så enkelt.

/KH

Lactostring

Svarta. Stringanpassade. Cellulosaindustrin ger trendkänsliga underliv ständigt nya produkter. Nu projekteras ett nytt trosskydd med lactosbaciller. Ett samarbete mellan pappersfabrikören SCA och företaget som gav oss Verum Hälsofil.

Lactobacillus plantarum 931 heter den snälla mjölksyrabakterien. Hjälper mot allt.

/KH

Och till sist…

…är det bara att tacka Public service-tv för att filmer som tar sexualitet på allvar visas i SvT och på så sätt når en stor publik. En augustimånad med Julio Medems spanska drama Sex & Lucía och en hel serie av franske regissören François Ozons kontroversiella filmer motiverar mer än väl licensen. Och Charlotte Rampling (Under sanden och Swimming pool) är en njutning att se!

/UBA

Beställ lösnummer av Ottar här! (Detta är nr 3 2006)

Fler artiklar

Intervju Sexualitet

Öppen relation utan tabun

Jenny Dahlgren och Benjamin Kvisler öppnar upp om känslorna kring den öppna relationen.