Tidskrift om sex och politik
Tidskrift om sex och politik
Krönika Sexualitet

Sexuell intelligens som smittar

Marika Smith

Marika Smith om hur vi ska lära oss att bli erotiskt bildade, och om vikten av att vara sexsmart.

Jag är stolt och öppet sapiosexuell sedan decennier tillbaka. Det vill säga, jag tänder på intelligens. Jättemycket. Jag älskar när det går snabbt och djupt i samtal, och att få hisna inför någons skarpa förmåga att se mönster som jag själv knappt hunnit börja skönja.

Men med stigande ålder och insikt i livets komplexitet växer känslan av att min sexuella identitet behöver uppdateras. Det räcker inte längre med att vara smart i betydelsen av att ha högt IQ och kunna skapa kvicka ordlekar. Jag behöver någon som är lika snabb i att haja logiken i att jag vill knulla hårt ena dagen när jag kommer stressad hem, och bara bli kysst på halsen nästa dag. För det krävs sexuell intelligens.

»Vi har alla växt upp i ett mer eller mindre sexualfientligt samhälle, ändå lyckas vissa hålla sig öppna, nyfikna och nytänkande kring sex.«

Den belgisk-amerikanska parterapeuten Esther Perel beskriver begreppet erotisk intelligens som en »antidote to death«. Hon hämtar inspiration från sina föräldrar som överlevt förintelsen, och hur hon såg hur andra i samma situation levde men var känslomässigt avstängda, medan hennes föräldrar satsade på att verkligen LEVA, genom att odla erotiken.

Och jag känner igen det från min egen omgivning – vi har alla växt upp i ett mer eller mindre sexualfientligt samhälle, ändå lyckas vissa hålla sig öppna, nyfikna och nytänkande kring sex. Som en motståndsstrategi. De har erotisk intelligens. Men det räcker inte att vara happy-go-lucky kring sex för att vara sexsmart. Man måste ha lite koll på vad man gör också.

På engelska pratas det om sexual literacy, sexuell bildning. Är man sexuellt bildad så har man tillräcklig kunskap om sex för att ta hand om sin sexuella hälsa och välbefinnande. Till exempel koll på hur graviditet uppstår, vad samtycke är och att olika personer tänder på olika saker.

Den kunskapen kan – och bör – vi alla såklart få med oss från början i livet. Men nästa steg i utvecklingen, sexuell intelligens (SI), den måste man skaffa sig själv. Det går inte att läsa sig till vad som känns bra i kroppen eller hur man ser på någon annan att de njuter av DIG, och inte bara av bekräftelsen. SI kan bara filtreras fram genom din egen lust och du måste leka och uppleva dig fram till den.

»Sexuell intelligens smittar värre än klamydia, covid och spetälska tillsammans.«

Sexuellt intelligenta personer finns överallt, och nu när jag hittat hem i min nya läggning så har jag blivit expert på att känna igen dem;

Det är han som tar sin ovanliga fetisch på allvar och använder sin förmåga att hitta njutning i ett ting till att lära sig mer om vad han har behov av från andra människor.

Det är paret som pratat, känt och lekt sig igenom sin lust så mycket och är så samspelta och generösa när de bjuder in andra att leka med dem, att de lockar till sig de allra glittrigaste
enhörningarna.

Det är du som tackar nej till sex efter att den andra tackat ja, för att du ser att ja:et inte ges av rätt skäl – och då vill du inte ligga du heller.

Och där är den igen – den där skärpan, förmågan att förstå hur saker hänger ihop, nyfikenheten på världen. Men istället för Rubriks kub är det min kropp som fingras på, kluras ut och till slut hamnar i rätt ordning.

IQ är ju till största del medfött, medan sexuell intelligens lyckligtvis går att lära sig. Om 00-talets raggningsbibel, boken The Game hade skrivits idag, post #metoo, så skulle SI vara grundkursen i konsten att få ligga. För det är ju inte bara jag som har upptäckt detta – jag möter folk varje dag som menar att deras »gamla sex« plötsligt slutat funka. Det måste liksom till något MER. Kanske törs man till och med säga att vi är mitt i en kollektiv uppskalning av vad sex är och vad vi kan och får ha sex till?

Jag kommer inte att överge min sapiosexuella identitet helt, för det ÄR ofrånkomligen svinhett med ett sylvasst intellekt. Men för att få min båt att guppa krävs det också en förmåga att närma sig sex med hjärna och hjärta i var sin hand och sin nyfikenhet som ledstjärna.

Det är det bästa med hela konceptet – sexuell intelligens smittar värre än klamydia, covid och spetälska tillsammans. När du väl legat med en SI-person så dras du med själv – varför har ingen berättat att sex kunde lära mig allt det här?! Och din nyvunna entusiasm hänger med även till framtida partners, som en inverterad, och väldigt sexig, könssjukdom.

Vad min nyfunna läggning borde heta på sexologiska orkar jag inte ta reda på, och det behövs ju inte heller: jag raggar upp något sexigt snille som kan latin.

Marika Smith är sexinspiratör och upplysare som driver podden Sex på riktigt.


Läs mer av Marika Smith i Ottar!

Fler artiklar

Intervju Sexualitet

Öppen relation utan tabun

Jenny Dahlgren och Benjamin Kvisler öppnar upp om känslorna kring den öppna relationen.